8 Tips die jouw kind helpen weerbaarder te worden

16 mei 2014

Veel ouders bij Apetrotse Kinderen komen met de vraag dat hun kind weinig zelfvertrouwen heeft en niet weerbaar is. Bijvoorbeeld Jente (9) die zelfs snoep steelt van andere kinderen, omdat ze dan het beste vriendinnetje van Laura mag zijn. Ze deed daarom mee aan de weerbaarheidstraining voor kinderen. In dit blog lees je hoe je jouw kind kunt helpen om weerbaar(der) te worden.

Wat is weerbaarheid?

Als je kind weerbaar is, durft het voor zichzelf op te komen met respect voor de ander. Onder weerbaarheid zijn verschillende vaardigheden te noemen. Je kind heeft zelfvertrouwen, weet wat het wel en niet wil, durft zijn eigen mening te hebben, is zelfstandig, helpt anderen, kan omgaan met kritiek en durft om hulp te vragen.

Als je zelfvertrouwen hebt, ben je weerbaarder

Er is een sterk verband tussen weerbaarheid en zelfvertrouwen. Een kind dat zelfvertrouwen heeft, durft voor zichzelf op te komen en is weerbaar. Kinderen die weinig zelfvertrouwen hebben en niet weerbaar zijn, worden eerder gepest of (negatief) beïnvloed door andere kinderen. Bijvoorbeeld meedoen in het pesten van andere kinderen of scheldwoorden zeggen, omdat hun vriendje dat ook doet.

8 tips om je kind weerbaar(der) te maken

Jij kunt de weerbaarheid van je kind vergroten. Bekijk de 8 tips in één oogopslag of lees ze hieronder:

 • Help je kind zichzelf te leren kennen: wat kan het goed, wat vindt het lastig? Inzicht in jezelf vergroot het zelfvertrouwen en helpt je te herkennen hoe je reageert in situaties.
 • Laat je kind zoveel mogelijk zelf nadenken en oplossen: je kind voelt zich trots als het zelf dingen kan oplossen. Dit zorgt voor zelfvertrouwen. Hoe je dit doet? Lees hier meer.
 • Oefen een stevige houding met je kind: rechtop staan, schouders naar achteren, de ander aankijken, duidelijk hoorbaar praten. Laat het ervaren wat het effect is van de verschillende houdingen (onzeker, stevig, agressief) op jezelf en anderen.
 • Geef je kind inzicht in zijn gevoelens en die van anderen: benoem emoties en vraag ‘Hoe vind je het als je sukkel wordt genoemd?’ en ‘Hoe voel je je dan?’. Dit helpt om meer voor jezelf op te komen en ook rekening te kunnen houden met anderen.
 • Maak in de kritiek naar je kind onderscheid tussen gedrag en persoon: zeg bijvoorbeeld ‘ik vind het niet fijn dat je me steeds stoort’ in plaats van ‘wat ben je toch vervelend vandaag’. Dan is je kind ontvankelijker om zijn gedrag aan te passen en leert het dat het zich soms vervelend gedraagt, maar niet vervelend is.
 • Vraag je kind naar zijn mening: wat vind jij ervan, vind je dit wel of niet fijn? Zo wordt je kind bewust van zijn grenzen en leert het aangeven wat het wel en niet prettig vindt.
 • Oefen met je kind lastige situaties door het ‘wat-als’-spelletje: ‘wat als Xander naar je toe komt en vraagt om te spelen, maar je hebt geen zin?’ en bespreek wat je kind zou doen en welk effect dit heeft op de ander.
 • Complimenteer je kind op sociaal handig gedrag en maak dit persoonlijk, bijvoorbeeld: ‘Knap van je dat je zo duidelijk nee durfde te zeggen’. Dit helpt je kind om het vaker te doen. Lees hier meer.

Meer weerbaarheidstraining kind

Bekijk hier de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar. Op maandag 12 november en donderdag 15 november start de weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar. Komt de groepstraining niet uit? Laat je kind dan een individuele training volgen.

Download de 8 tips
8 Tips voor meer weerbaarheid


      
8 Tips die jouw kind helpen weerbaarder te worden
4.5 door 149

Omgaan met verdrietige, boze, teleurgestelde kinderenAfstemmen op de slaapbehoefte van je kind
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

8 Tips die jouw kind helpen weerbaarder te worden
4.5 door 149

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...