Doet je kind meestal wat anderen willen? Past je kind zich liever aan, omdat het aardig gevonden wil worden of conflict vermijdend is? Misschien heeft je kind er zelf niet zoveel last van, maar wil jij hem helpen weerbaarder te worden. Lees dan snel verder voor tips om jouw kind te helpen voor zichzelf op te komen!
Is mijn kind een pleaser?
Als je kind vooral doet wat een ander kind wil en niet wat het zelf wil, noem je dit ook wel ‘pleasen’. Het maakt zijn eigen belangen dan onderschikt aan die van de de ander. Zo herken je of jouw kind een pleaser is:
- Je kind doet meestal wat de ander wil.
- Je kind vindt het moeilijk om ‘nee’ te zeggen.
- Je kind is sociaal wenselijk: het doet wat hij denkt dat de ander wil.
- Je kind vindt het moeilijk om aan te geven wat het zelf wil.
- Thuis laat je kind wel duidelijk van zich horen.
Waarom is mijn kind zo meegaand?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind pleasegedrag vertoont. Je kind kan bang zijn dat de ander hem niet meer aardig vindt of zelfs boos wordt als hij ‘nee’ zegt. Of je kind pleast omdat het wil voorkomen dat het wordt afgewezen of misschien gepest wordt. Het kan ook dat je kind gevoelig en meelevend is en het zielig vindt voor de ander om ‘nee’ te zeggen.
Is het zorgelijk als mijn kind niet voor zichzelf opkomt?
Als je kind zich steeds aanpast aan de ander, kunnen andere kinderen daar misbruik van maken. Bijvoorbeeld dat ze jouw kind de opdracht geven om iets vervelends te doen bij een ander kind. Of dat er wordt gezegd als je kind iets anders wil: ‘Dan zijn we geen vriendinnen meer’. Als je kind het in zulke situaties moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen, heeft het hierbij wellicht wat hulp nodig en kan het helpen om een weerbaarheidstraining te doen.
7 Tips om jouw kind te helpen zijn mening te durven geven
Als ouder kun je een aantal dingen doen om je kind te helpen weerbaarder te worden. Hieronder vind je zeven tips:
- Vraag je kind regelmatig naar zijn mening. Bijvoorbeeld: ‘Wat wil jij?’, ‘Wat vind je fijn?’, ‘Hoe wil je het doen?’. Zo wordt je kind gestimuleerd om zelf na te denken en een eigen mening te vormen.
- Bedenk samen wat het ergste is dat er kan gebeuren als je wél voor jezelf opkomt. Er is een reden dat je kind het nu lastig vindt om voor zichzelf te kiezen. Dat kan te maken hebben met angst voor afwijzing, voor ruzie, etc. Vraag je kind ‘Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je zegt dat je het niet wilt?’. Vraag daarop door en laat je kind tot de conclusie komen dat het misschien wel vervelend voelt, maar dat hij het aankan.
- Leer je kind zichzelf af te vragen ‘Wat wil ik?’. Als je kind vaak doet wat de ander wil, is het niet zo gericht op wat het zelf wil. Je kunt je kind leren om steeds te denken: ‘Wil ik dit ook?’ en ‘Is dit goed voor mij?’ en dan een keuze te maken.
- Maak je kind bewust van hoe het overkomt. Vraag je kind: ‘Hoe laat je het merken als je iets wilt/niet wilt?’ (hoe sta je, hoe kijk je, wat zeg je, hoe zeg je het?). Eventueel kun je je kind voor de spiegel laten oefenen hoe het eruit ziet als hij stevig voor jezelf opkomt.
- Geef verantwoordelijkheden die je kind aankan. Als je kind meegaand is en doet wat anderen willen, is het helpend dat het gaat ervaren dat het zelf dingen kan. Laat je kind een boodschapje doen, de hond uitlaten, iemand bellen, etc. Natuurlijk wel passend bij zijn leeftijd en ontwikkeling.
- Help je kind zoveel mogelijk zelf een oplossing te bedenken. Komt je kind thuis met een verhaal waarin het zich verdrietig of boos voelde en niet wist hoe te handelen? Dan is het verleidelijk om een oplossing aan te dragen, maar handiger om je kind zelf tot een oplossing te laten komen. Dit doe je door vragen te stellen: ‘Wat zou je dan kunnen doen?’, ‘Wat zou er dan gebeuren?’, etc. Lees hier meer.
- Laat je kind een zinnetje bedenken wat hem kracht geeft. Bijvoorbeeld ‘ik kan wel voor mezelf opkomen’ of ‘ik ben sterk’. Hiervoor kun je Eigenwijsjes gebruiken.
Lees meer
Weerbaarheidstraining voor jouw kind?
Wil je jouw kind helpen om weerbaarder te worden en zelf keuzes te maken en daarvoor te durven staan? Laat je kind dan een weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar doen.
Vind hier wat je zoekt!
Laatste blogs
Thema’s
- Angst (21)
- Boosheid (21)
- Faalangst (42)
- Gevoelige kinderen (20)
- Gratis oefeningen (1)
- Gratis posters (28)
- Kritiek (7)
- Lastig gedrag (41)
- Negatief zelfbeeld (30)
- Ontwikkeling (4)
- Pesten (16)
- Positief denken (25)
- School (15)
- Slapen (7)
- Sociale vaardigheden (34)
- Teleurstellingen (15)
- Verdrietig zijn (15)
- Verlegenheid (10)
- Vriendschappen (19)
- Weerbaarheid (47)
- Zelfvertrouwen (70)