Wil jouw kind veel zelf bepalen en heeft het een sterke eigen wil? Kan jouw kind moeilijk omschakelen als het iets in zijn hoofd heeft wat niet kan? Dat zorgt ongetwijfeld vast wel eens voor strijd. Vind hier tips hoe je jouw kind kunt helpen met zijn temperament.
Heeft mijn kind een sterke eigen wil?
Als jouw kind een sterke eigen wil heeft, is het een temperamentvol en wellicht ook gevoelig kind. Hoe kun je herkennen of je kind een sterke eigen wil heeft? Bekijk deze kenmerken:
- Je kind wil dingen zelf bepalen en het op zijn eigen manier doen.
- Als je kind iets in zijn hoofd heeft, moet het zo gebeuren.
- Je kind geeft niet snel toe en blijft vasthouden aan wat het wil.
- Je kind is boos of teleurgesteld als niet kan wat het in zijn hoofd heeft.
- Je kind sluit zichzelf af en kan niet meer openstaan voor andere (misschien wel leukere) ideeën.
- Je kind heeft moeite met autoriteit en grenzen.
Mijn kind heeft een sterke eigen wil
Peuters kunnen al behoorlijk koppig zijn, omdat ze ontdekken dat ze dingen zelf in de hand hebben en dus ook dingen niet kunnen doen. Als je kind ouder is en een sterke eigen wil heeft, kan dit soms voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld in het spelen met andere kinderen: je kind wil zijn eigen ideeën doen en wordt boos als dit niet lukt. Thuis kun je regelmatig strijd hebben, omdat je kind situaties niet accepteert zoals ze zijn en boos wordt als het anders gaat.
De positieve kanten aan een sterke eigen wil
Naast dat de koppigheid van je kind best lastig kan zijn en voor strijd kan zorgen, heeft het ook voordelen dat je kind een sterke eigen wil heeft:
- Je kind weet goed wat hij wil en is gedreven om dit te bereiken.
- Je kind geeft niet snel op, is vastberaden en kan goed doorzetten.
- Je kind kan zich vasthouden aan zijn plan (doelgericht) en laat zich niet zomaar uit het veld slaan.
- Je kind krijgt veel voor elkaar.
Om ervoor te zorgen dat je kind zijn temperament op een positieve manier inzet, is het tijd voor een aantal tips die je zelf kunt toepassen.
7 Tips voor als je een kind hebt met een sterke eigen wil
Het is de uitdaging voor je kind om te accepteren dat het soms anders gaat en te leren dat zijn manier niet de enige is, om mee te bewegen met de ander. Zo kun je je kind hierbij helpen:
- Geef je kind keuzes. Als je kind graag dingen zelf wil bepalen, werkt het averechts om te zeggen ‘We gaan dit doen en zo doen we het’. Geef je kind daarom twee keuzes binnen jouw kader, dan heeft het toch het gevoel dat het zelf mag bepalen.
- Reageer begripvol. Je helpt je kind dingen die anders gaan makkelijker te accepteren door te benoemen dat je snapt dat je kind ervan baalt. Als het zich gehoord en gezien voelt, kan het makkelijker meebewegen. Lees hier meer.
- Leg uit waarom iets niet kan. Als je kind een sterke eigen wil heeft, kan het extra heftig reageren op ‘Ik ben de baas en ik bepaal …’ of ‘Daarom!’. Licht even toe waarom iets niet kan, dat zorgt voor meer begrip (dat hoeft uiteraard niet tot in den treure).
- Oefen met je kind om te doen wat de ander wil. Speel je samen met je kind of speelt je kind samen met een ander kind? Vertel dan allebei wat je wilt doen en ga dit om de beurt samen doen. Zo leert je kind om ook ideeën van een ander te kunnen doen.
- Leer je kind om te overleggen. Leg uit dat een goede leider overlegt met anderen om voor elkaar te krijgen wat hij wil. Vraag eens: ‘Hoe doe je dat, overleggen?’ en ‘Hoe kun je overleggen met mij of met andere kinderen als je iets graag wilt?’.
- Laat je kind er zelf achter komen dat iets niet lukt. Als je kind iets in zijn hoofd heeft wat niet kan, kun je dat zeggen. Dat levert waarschijnlijk wat commotie op. Je kunt ook vragen stellen aan je kind over hoe hij het gaat doen en hem er zelf achter laten komen. Dus: ‘Hoe ga je dat doen?’, ‘Wanneer?’, ‘Hoe doe je het dan als …?’. Dan is het makkelijker om het te accepteren.
- Leer je kind omgaan met teleurstellingen. Omdat je kind vastberaden en volhardend is, kan het moeilijk accepteren als het niet gaat zoals het wil. Help je kind om met teleurstellingen om te gaan met deze tips.
Lees meer
Een training voor jouw kind?
Wil je jouw kind helpen om meer te kunnen meebewegen met anderen en het zo gezelliger te hebben? Laat je kind een sociale vaardigheidstraining 4-7 jaar of sociale vaardigheidstraining 8-12 jaar doen.
Vind hier wat je zoekt!
Laatste blogs
Thema’s
- Angst (21)
- Boosheid (21)
- Faalangst (42)
- Gevoelige kinderen (20)
- Gratis oefeningen (1)
- Gratis posters (28)
- Kritiek (7)
- Lastig gedrag (41)
- Negatief zelfbeeld (30)
- Ontwikkeling (4)
- Pesten (16)
- Positief denken (25)
- School (15)
- Slapen (7)
- Sociale vaardigheden (34)
- Teleurstellingen (15)
- Verdrietig zijn (15)
- Verlegenheid (10)
- Vriendschappen (19)
- Weerbaarheid (47)
- Zelfvertrouwen (70)