Zo help je jouw kind als het heel boos is

18 April 2016

Wordt jouw kind vaak en snel boos en is het dan moeilijk te bereiken? Heeft je kind zelf ook last van deze boosheid, voelt het zich er achteraf vervelend over? Lees in dit blog waar de boosheid vandaan komt en hoe je jouw kind helpt om op een andere manier boos te worden.

Een boos kind: waar komt deze boosheid vandaan?

Ieder kind wordt wel eens boos. En meestal kan het na een boze bui weer omschakelen en overgaan tot de dagelijkse orde. Maar sommige kinderen worden vaak en snel boos en blijven hier lang in hangen. Waar komt deze boosheid vandaan?

 • Je kind vindt het moeilijk om met frustratie en teleurstellingen om te gaan. Bijvoorbeeld als het een wedstrijd verliest, iets niet mag, moet stoppen met spelen omdat het gaat eten.
 • Je kind voelt zich aangevallen en heeft het gevoel dat het niet voldoet. Dit kan tot uiting komen in het krijgen van kritiek, verliezen van een spel, niet mee mogen spelen. Er zit dan schaamte en onzekerheid onder de boosheid.
 • Er wordt bij je kind over een grens gegaan. Dit kan zijn als iemand iets naars doet bij je kind, als het wordt overvraagd of teveel prikkels krijgt. Soms is er iets op school gebeurd, lukte het je kind niet om daar zich te uiten en komt zijn boosheid er thuis uit. Je kind mag leren waar zijn grens ligt en deze eerder aan te geven.
 • Je kind is angstig en verzet zich door boos te worden. Bijvoorbeeld als je kind tegen iets opziet of situaties heeft meegemaakt waarin het zich onveilig voelde. Boosheid en verzet is dan een overlevingsmechanismen waarmee je kind probeert de controle te houden in een voor hem onveilige situatie.

Peuters kunnen ook boos worden als ze hun zin niet krijgen. Lees hier meer informatie over boosheid bij peuters.

‘Waarom word je nou zo boos?’

Veel ouders vragen hun kind als het boos is (geweest): ‘Waarom word je nou zo boos?’. Dit is een lastige vraag voor kinderen om te beantwoorden. Dit komt omdat je kind nog weinig inzicht heeft in zijn emoties en het ‘waarom’ achter zijn boosheid.
Door de emoties van je kind te benoemen en er achteraf over te praten, krijgt je kind meer inzicht in zijn boosheid. Je kunt vragen: ‘Wat was het moment dat je je heel boos voelde worden?’, ‘Wat gebeurde er voordat je zo boos werd?’ en ‘Waar was je het meest boos over?’.

Boze kinderen zijn doorzetters

Misschien denk je: ‘Hoe krijg ik mijn kind zo snel mogelijk uit zijn boze bui?’. Toch heeft boosheid een goede functie: het helpt je kind om grenzen aan te geven en op te komen voor zichzelf. Een eigenschap die je kind later hard genoeg nodig heeft om weerbaar te zijn. Eigenlijk blijft je kind heel dichtbij zichzelf en is het een doorzetter.

Tips om je kind te helpen op een andere manier boos te worden

Tja, op dit moment heb je er niet zoveel aan om te horen dat er een positieve kant zit aan de boosheid van je kind. Het liefst wil je waarschijnlijk dat je kind minder (heftig) boos wordt. Nu is iets niet meer doen veel lastiger dan iets anders doen. Je kunt je kind daarom helpen om op een andere manier boos te worden. Lees hieronder de tips:

 • Benoem de boosheid van je kind. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je er heel boos over bent’. Geef ook erkenning: ‘Het is ook helemaal niet leuk om te verliezen’. Je helpt hiermee je kind om woorden te geven aan zijn emoties en zichzelf te begrijpen. Ook voelt je kind zich begrepen en gezien, waardoor het makkelijker kan omschakelen.
 • Laat je kind eerst even afkoelen en tot zichzelf komen als het niet voor rede vatbaar is. Het heeft geen zin om in gesprek te gaan als je kind zo boos is, je kind heeft daar geen ruimte voor waardoor praten nu niet helpt.
 • Praat met je kind over zijn boosheid. Dit kun je na een boze bui doen door te vragen: ‘Wat gebeurde er voordat je zo boos werd?’, ‘Wat was het moment dat je je boos voelde worden?’ en ‘Waar was je het meest boos over?’.
  Op een moment dat je kind niet boos is, kun je in gesprek gaan over zijn boosheid. Vertel dat je ziet dat je kind vaak boos is, dat je dit vervelend voor hem vindt (leg ook uit waarom) en dat je hem er graag mee wilt helpen. Maak samen afspraken over wat je kind kan doen als het zo boos is.
 • Zoek samen een manier om de boosheid te ontladen. Op een moment dat je kind niet boos is, spreek je af wat je kind gaat doen om rustig te worden als het weer boos is. Denk aan: weglopen, tekenen, bewegen, met klei of magisch zand aan de slag gaan, een muziekje luisteren, filmpje kijken. Als je kind weer rustig is, kun je in gesprek gaan over de situatie.
 • Wees momenten van boosheid voor door rekening te houden met wat je kind lastig vindt. Bied structuur en overzicht als je kind moeite heeft met schakelen. Wees begripvol en duidelijk als je kind moeite heeft met teleurstellingen. Maak onderscheid tussen persoon en gedrag als je kind zich snel aangevallen voelt.
 • Stel duidelijke grenzen als je kind onwenselijk gedrag laat zien. Natuurlijk mag je kind zijn boosheid uiten, maar niet door te slaan, schoppen, gillen of spullen kapot te maken. Geef dan een duidelijke ik-boodschap: ‘Als je gooit met spullen, gaan ze kapot en word ik daar verdrietig van’.
 • Kijk uit bij jonge kinderen om ze neer te zetten op een time-outplek of naar hun kamer te sturen. Je kind kan hieruit de boodschap oppikken dat het er niet mag zijn met zijn boosheid en zich afgewezen gaan voelen. Zet je kind even op een stoeltje neer met jou in de buurt.

Lees meer
Jouw kind leren om anders boos te worden?

Je kind kan vaardigheden leren om op een andere manier zijn boosheid te uiten, zodat het wel helpt en het makkelijker kan omschakelen. Dit kan in de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar of met het pakket Vrolijk als een Dolfijn.

Bel 085-4017182 of vul het contactformulier in voor een gratis kennismakingsgesprek.

Zo help je jouw kind als het heel boos is
4.3 door 44

Mijn kind is snel van slagMijn kind voelt zich snel aangevallen
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Zo help je jouw kind als het heel boos is
4.3 door 44

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...