Leer jouw kind de baas te worden over zijn emoties

29 januari 2015

In dit blog lees je hoe je jouw kind kunt helpen in het omgaan met zijn emoties. Zodat je kind de baas wordt over zijn eigen gevoelens en gedachten. En hij makkelijk uit zijn boosheid, verdriet, teleurstelling, jaloezie kan overstappen naar een fijn gevoel.

Blijft jouw kind in zijn emoties hangen?

Is jouw kind wel eens heel boos, verdrietig of teleurgesteld? Het kan dan lastig voor hem zijn om zich te herpakken en uit zo’n bui te komen. Wat voor jou als ouder ook niet makkelijk is. Je doet enorm je best om je kind uit zijn emoties te krijgen: met geduld, negeren, proberen af te leiden, duidelijk vertellen dat het nu klaar is… En soms is je geduld op en word je boos.

Leren omgaan met je emoties

Pijn en verdriet horen bij het leven en daarom is het belangrijk dat je kind leert omgaan met zijn gevoelens. Wat moet je daarvoor kunnen?

 • Je kind herkent zijn emoties, is zich bewust van hoe het zich voelt.
 • Je kind kan aangeven hoe het zich voelt.
 • Je kind kan zijn gevoelens op een helpende (sociaal aanvaarde) manier uiten.

Dat is voor de meeste kinderen best lastig en en wordt makkelijker als je kind ouder is.

Op welke leeftijd kan je kind omgaan met zijn emoties?

Peuters kunnen hun emoties nog niet beheersen en hebben regelmatig een driftbui. Jezelf kunnen verwoorden is een belangrijke stap in het reguleren van je emoties. Vanaf ongeveer vier jaar kan je kind vertellen dat het boos of verdrietig is en is het steeds meer in staat om zich te beheersen, maar dit is nog wel moeilijk. Omgaan met emoties leert je kind gaandeweg. De omgeving heeft hier ook invloed op: mogen emoties er zijn en hoe gaan de ouders hiermee om?

Tips om jouw kind te leren zijn emoties helpend te uiten

Hieronder vind je tips die jou helpen om jouw kind te leren omgaan met zijn gevoelens:

 • Toon begrip en geef je kind erkenning voor zijn gevoelens. Zo voelt je kind zich begrepen en zorg je ervoor dat het sneller kalmeert. Hoe doe je dit? Bekijk het stappenplan.
 • Ga er niet meteen tegenin en neem je kind serieus. Ook al denk jij: waar gaat dit over, hier hoef je toch niet zo’n drama van te maken? Benoem: ‘Stom hè, je had nog zo graag langer willen computeren’. Als je zou zeggen ‘Het is toch niet zo erg?’ of  ‘Doe gewoon normaal’, dan zal je kind nog heftiger reageren omdat het zich niet begrepen voelt.
 • Help jouw kind zijn emoties te uiten. Zeg: ‘Volgens mij voel jij je heel boos, verdrietig, teleurgesteld, eenzaam’. Zo leert je kind zijn emoties herkennen en te verwoorden.
 • Leer je kind de signalen te herkennen van een boze bui of stress. Vraag: ‘Wat merk je aan jezelf als je boos of verdrietig wordt?’ en ‘Hoe voel je dat?’. Maak een emotiemeter en zet aan de ene kant ‘kalm’ en aan de andere kant ‘boos’ of een andere emotie. Maak tussenstapjes en bespreek wat je kind bij ieder stapje gaat doen om te kalmeren.
 • Maak een chillplan met ideeën die je kind kan doen als het boos of verdrietig is en hang dit ergens op met wat grappige plaatjes, humor helpt relativeren.
 • Benoem af en toe je eigen emoties: ‘Ik voel me best zenuwachtig voor mijn presentatie’.
 • Maak een gevoelsdoos: maak een gleuf in een hagelslag pak of ander kartonnen doosje en laat je kind het doosje versieren. Op briefjes kan je kind schrijven of tekenen hoe het zich voelt en deze in het doosje stoppen. Dat kan helpen het nare gevoel kwijt te raken.
 • Reflecteer op jezelf: hoe ga jij om met je emoties en welk voorbeeld geef jij je kind in het omgaan met emoties? Stop je emoties niet weg en geef jezelf erkenning. Zo leert je kind dat iedereen zich wel eens niet fijn voelt en hoe je dat kunt oplossen.

Gevoelens overkomen je toch gewoon…

Meestal weten kinderen niet waarom ze zo boos of verdrietig reageren, waar dat nare gevoel vandaan komt. Dat heb je toch gewoon? Het is vaak een hele opluchting om te begrijpen waarom je boos of gestresst wordt en wat je kunt doen om jezelf te kalmeren. Zo ben je de baas over je gevoelens en gaan ze niet met je op de loop.

Lees meer
Mijn kind emoties leren uiten

Heeft jouw kind moeite om zijn emoties op een helpende manier te uiten? Dan is de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar iets voor jouw kind. Of de individuele training Vrolijk als een Dolfijn.

Bel 085-4017182 of stuur een e-mail voor meer informatie.

Leer jouw kind de baas te worden over zijn emoties
4.1 door 145

Vriendschappen: hoe werkt dat eigenlijk bij kinderen?Hoe je gedachten je gevoel bepalen
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Leer jouw kind de baas te worden over zijn emoties
4.1 door 145

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...