Mijn kind leren omgaan met zijn emoties

29/01/2015

Is jouw kind vaak boos, teleurgesteld, angstig of verdrietig? Kan het hierin blijven hangen en is het lastig om je kind hieruit te krijgen? Omgaan met emoties is iets wat kinderen te leren hebben. Gelukkig kun je jouw kind hierbij helpen. Lees snel verder hoe je jouw kind leert omgaan met zijn emoties.

Blijft jouw kind in zijn emoties hangen?

Is jouw kind wel eens heel boos, verdrietig of teleurgesteld? Het kan dan lastig voor hem zijn om zich te herpakken en uit zo’n bui te komen. Wat voor jou als ouder ook niet makkelijk is. Je doet enorm je best om je kind uit zijn emoties te krijgen: met geduld, negeren, proberen af te leiden, duidelijk vertellen dat het nu klaar is… En soms is je geduld op en word je boos.

Leren omgaan met je emoties

Op een dag ervaar je verschillende emoties: van opgewekt tot sacherijnig en moe. Zo ook jouw kind. Soms zitten daar ook niet-fijne emoties bij, zoals: verdriet, teleurstelling, angst, boosheid. Als je daarmee kunt omgaan, kun je je emoties reguleren en zorgen dat je je goed voelt. Wat moet je daarvoor kunnen?

  • Je kind herkent zijn emoties, is zich bewust van hoe het zich voelt.
  • Je kind kan aangeven hoe het zich voelt.
  • Je kind kan zijn gevoelens op een helpende (sociaal aanvaarde) manier uiten.

Dat is voor de meeste kinderen best lastig en wordt makkelijker als je kind ouder wordt.

Op welke leeftijd kan je kind omgaan met zijn emoties?

Peuters kunnen hun emoties nog niet beheersen en hebben regelmatig een driftbui. Jezelf kunnen verwoorden is een belangrijke stap in het reguleren van je emoties. Vanaf ongeveer vier jaar kan je kind vertellen dat het boos of verdrietig is. Het is steeds meer in staat om zich te beheersen, dit is nog wel moeilijk. Omgaan met emoties leert je kind gaandeweg. De omgeving heeft hier ook invloed op: mogen emoties er zijn en hoe reageren anderen hierop?

Lees ook: Mijn kind huilt snel.

Tips waarmee jouw kind leert omgaan met zijn emoties

Hieronder vind je tips die jou helpen om jouw kind te leren omgaan met zijn emoties:

  • Laat je kind merken dat je zijn behoefte begrijpt. Ook al denk jij: waar gaat dit over, hier hoef je toch niet zo’n drama van te maken? Benoem de behoefte van je kind: ‘Stom hè, je had nog zo graag langer willen computeren’. Je zult merken dat je kind sneller omschakelt als het zich begrepen voelt. Bekijk ook deze poster: Omgaan met emoties bij je kind.
  • Geef je kind erkenning voor zijn gevoelens. Zo voelt je kind zich begrepen en zorg je ervoor dat het sneller kalmeert. Hoe doe je dit? Bekijk het stappenplan.
  • Geef woorden aan wat jouw kind voelt. Zeg: ‘Volgens mij voel jij je verdrietig omdat je niet kunt spelen’. Zo leert je kind zijn emoties te herkennen en verwoorden.
  • Leer je kind de signalen te herkennen van een boze bui of stress. Vraag: ‘Wat merk je aan jezelf als je boos of verdrietig wordt?’ en ‘Hoe voel je dat?’. Maak een emotiemeter en zet aan de ene kant ‘kalm’ en aan de andere kant ‘boos’ of een andere emotie. Maak tussenstapjes en bespreek wat je kind bij ieder stapje gaat doen om te kalmeren.
  • Maak een chillplan met ideeën die je kind kan doen als het boos of verdrietig is en hang dit ergens op met wat grappige plaatjes; humor helpt relativeren.
  • Benoem af en toe je eigen emoties: ‘Ik voel me best zenuwachtig voor mijn presentatie’.
  • Maak een gevoelsdoos: maak een gleuf in een hagelslag pak of ander kartonnen doosje en laat je kind het doosje versieren. Op briefjes kan je kind schrijven of tekenen hoe het zich voelt en deze in het doosje stoppen. Dat kan helpen meer inzicht te krijgen in zijn emoties en eventueel vervelende emoties los te laten.
  • Help jouw kind positief te denken: vaak zijn je gedachten de oorzaak van wat je voelt. Als je dat weet, kun je gedachten denken die je helpen om je goed te voelen. Lees hier meer: Mijn kind positief laten denken.
  • Reflecteer op jezelf: hoe ga jij om met je emoties en welk voorbeeld geef jij je kind in het omgaan met emoties? Geef jezelf erkenning, soms voel je je ongelukkig en dat hoort erbij. Zo leert je kind dat iedereen zich wel eens niet fijn voelt en hoe je daarmee omgaat.

Het boek Het hele brein, het hele kind geeft je uitleg over emoties en strategieën voor als jouw kind emotioneel is.

Gevoelens overkomen je toch gewoon…

Meestal weet je kind zelf ook niet waarom het zo boos of verdrietig reageert. Op zo’n moment lijkt de emotie je kind over te nemen. Het is vaak een opluchting voor kinderen om te begrijpen waarom je boos of gestrest wordt én dat je zelf iets kunt doen om je beter te voelen.

Lees meer
Mijn kind emoties leren uiten

Heeft jouw kind moeite om zijn emoties op een handige manier te uiten? Dan is een weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar iets voor jouw kind.

Gratis poster emoties kind
Poster Emoties bij kinderen
Vriendschappen: hoe werkt dat eigenlijk bij kinderen?Hoe je gedachten je gevoel bepalen