Is jouw kind vaak boos, teleurgesteld, angstig of verdrietig? Kan het hierin blijven hangen en is het lastig om je kind hieruit te krijgen? Omgaan met emoties is iets wat kinderen te leren hebben. Gelukkig kun je jouw kind hierbij helpen. Lees snel verder hoe je jouw kind leert omgaan met zijn emoties.
Blijft jouw kind in zijn emoties hangen?
Is jouw kind wel eens heel boos, verdrietig of teleurgesteld? Het kan dan lastig voor hem zijn om zich te herpakken en uit zo’n bui te komen. Wat voor jou als ouder ook niet makkelijk is. Je doet enorm je best om je kind uit zijn emoties te krijgen: met geduld, negeren, proberen af te leiden, duidelijk vertellen dat het nu klaar is… En soms is je geduld op en word je boos.
Leren omgaan met je emoties
Op een dag ervaar je verschillende emoties: van opgewekt tot sacherijnig en moe. Zo ook jouw kind. Soms zitten daar ook niet-fijne emoties bij, zoals: verdriet, teleurstelling, angst, boosheid. Als je daarmee kunt omgaan, kun je je emoties reguleren en zorgen dat je je goed voelt. Wat moet je daarvoor kunnen?
Dat is voor de meeste kinderen best lastig en wordt makkelijker als je kind ouder wordt.
Op welke leeftijd kan je kind omgaan met zijn emoties?
Peuters kunnen hun emoties nog niet beheersen en hebben regelmatig een driftbui. Jezelf kunnen verwoorden is een belangrijke stap in het reguleren van je emoties. Vanaf ongeveer vier jaar kan je kind vertellen dat het boos of verdrietig is. Het is steeds meer in staat om zich te beheersen, dit is nog wel moeilijk. Omgaan met emoties leert je kind gaandeweg. De omgeving heeft hier ook invloed op: mogen emoties er zijn en hoe reageren anderen hierop?
Lees ook: Mijn kind huilt snel.
Tips waarmee jouw kind leert omgaan met zijn emoties
Hieronder vind je tips die jou helpen om jouw kind te leren omgaan met zijn emoties:
Het boek Het hele brein, het hele kind geeft je uitleg over emoties en strategieën voor als jouw kind emotioneel is.
Gevoelens overkomen je toch gewoon…
Meestal weet je kind zelf ook niet waarom het zo boos of verdrietig reageert. Op zo’n moment lijkt de emotie je kind over te nemen. Het is vaak een opluchting voor kinderen om te begrijpen waarom je boos of gestrest wordt én dat je zelf iets kunt doen om je beter te voelen.
Lees meer
Mijn kind emoties leren uiten
Heeft jouw kind moeite om zijn emoties op een handige manier te uiten? Dan is een weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar iets voor jouw kind.