Mijn kind huilt snel

07/09/2017

Is jouw kind regelmatig in tranen als er iets gebeurt wat het niet leuk vindt? Huilt je kind omdat iets niet meteen lukt, het niet gaat zoals het in zijn hoofd heeft of een vriendinnetje iets anders wil doen? Hoe kun je als ouder je kind helpen om wat weerbaarder te worden? 

Mijn kind is snel in tranen

Het ene kind huilt eerder dan het andere kind. Misschien vraag je je af wat de oorzaak is dat jouw kind snel in tranen is? Er kunnen verschillende redenen zijn dat je kind snel huilt:

  • Je kind vindt het moeilijk om teleurstellingen te accepteren. Het spelen gaat niet door omdat het vriendje toch ineens niet kan.
  • Je kind heeft iets in zijn hoofd en het gaat anders dan het zich heeft voorgesteld. Het wil bepaalde kleding aan, maar dat zit nog in de was.
  • Je kind weet niet hoe het voor zichzelf kan opkomen. Iemand pakt iets af en je kind weet niet wat het daar tegen kan doen en gaat huilen.
  • Je kind heeft weinig zelfvertrouwen. Als het een foutje maakt of iets niet meteen lukt, blokkeert het en gaat het huilen.
  • Je kind is onzeker en vindt bepaalde situaties spannend. Bijvoorbeeld een verjaardag waar het weinig mensen kent of voor het eerst naar een nieuwe sport.
  • Je kind is gevoelig en voelt bepaalde prikkels heftiger, zoals pijn of drukte.

Huilen mag

Huilen hoort bij het leven. Bij baby’s en jonge kinderen is het zelfs de manier om te communiceren hoe ze zich voelen. Tijdens het opgroeien, leert je kind steeds meer zijn emoties te reguleren en in woorden aan te geven wat er aan de hand is. Maar ook als je kind ouder wordt, is het normaal om af en toe te huilen. Bijvoorbeeld bij pijn, teleurstelling of spanning.

Is het normaal dat mijn kind snel huilt?

Naast dat je kind huilt van pijn of verdriet, kan het ook huilen vanuit onmacht. Je kind heeft dan nog niet de vaardigheden om het op een andere manier op te lossen. Bijvoorbeeld als het blokkeert en gaat huilen, omdat het een som niet snapt. Vanaf de leeftijd van zes à zeven jaar, worden kinderen steeds meer in staat geacht het op een andere manier op te lossen dan huilen. Als je kind vaak huilt en dit hem belemmert, kan het goed zijn om hulp te zoeken. Met onze weerbaarheidstraining merken we dat het voor kinderen fijn is om jezelf te kunnen kalmeren en handig te reageren, omdat ze zelf ook vaak last hebben van het huilen.

Tips die jouw kind helpen als het snel huilt

Wil je jouw kind helpen om veerkrachtiger te worden en het op een andere manier op te lossen dan huilen? Gebruik dan deze tips:

  • Veroordeel het huilen niet en geef erkenning. Zeg niet ‘Stel je niet zo aan’ of ‘Waar maak je je druk over?’, want dat heeft meestal een averechtse werking. Je kind voelt zich niet begrepen. Toon begrip: ‘Balen hè dat het niet doorgaat, je had er zo’n zin in’.
  • Maak het huilen bespreekbaar. Leg uit dat het normaal is om te huilen, bijvoorbeeld als je pijn hebt. Sommige kinderen hebben dat ze vaker moeten huilen (geef voorbeelden van situaties die je kind herkent). Soms wil je niet huilen en komen de tranen toch. Zullen we samen gaan oefenen hoe je het anders kunt oplossen? Bespreek de voordelen hiervan.
  • Maak een plan wat je kind kan doen in plaats van huilen. Bedenk samen ideeën, schrijf deze op en laat je kind één oplossing kiezen waarvan hij denkt dat die hem het meeste helpt in een ‘huil’-situatie. Bedenk hier een leuke naam voor, zodat het luchtig en positief blijft.
  • Oefen dit in kleine stapjes. Het is lastig voor je kind om ineens helemaal niet meer te huilen, dus bedenk samen een eerste doel wat haalbaar is. Bijvoorbeeld: tegen mama zeggen dat je moet huilen en samen diep ademhalen.
  • Complimenteer je kind als het probeert om niet te huilen, ook al komen de tranen toch. Het heeft tijd en oefening nodig en dat je kind het probeert, is al heel knap.
  • Bereid je kind voor op situaties die voor hem lastig zijn. Als je weet in welke situaties je kind vaak huilt, kun je van tevoren bespreken hoe je kind deze kan aanpakken.
  • Focus op wat je wél van je kind verwacht. Als je zegt ‘Je gaat nu niet huilen’, dan is de kans groot dat je kind juist gaat huilen omdat je daar de focus op legt. Vertel wat je wel verwacht: ‘Als er iets niet lukt, ga je naar de juf en vraag je of ze wil helpen’.
  • Zorg dat je kind voldoende is uitgerust. Als je kind moe is, kan het minder hebben en zal het eerder in tranen zijn. Zorg voor genoeg slaap en ontspanning.

Lees meer
Hulp voor als je kind snel huilt?

Wil je jouw kind leren omgaan met zijn emoties en weerbaarder te worden? Dit kan in een groepje met de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar.

7 Tips voor als je kind weer naar school gaat na de vakantieMijn kind doet niet mee in een groep