Mijn kind doet niet mee in een groep

14/09/2017

Staat jouw kind aan de zijlijn bij groepsactiviteiten en wil het niet meedoen? Je ziet de andere kinderen braaf meedoen en vraagt je misschien wel af wat je moet doen: je kind pushen om mee te doen of het toch maar loslaten? In dit blog lees je wat je kunt doen.

Mijn kind wil niet meedoen met groepsactiviteiten

Zit jouw kind net op een sport en staat het vaker aan de kant dan dat het meedoet? Of ben je op vakantie en wil jouw kind absoluut niet meedoen met de kinderactiviteiten? Best lastig, zeker als je weet dat je kind eigenlijk ook wil meedoen, maar niet durft. Bijvoorbeeld door faalangst.

Waarom je kind niet mee wil doen

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je kind niet wil meedoen in een groep. Wat is voor jouw kind de reden, denk je?

  • Je kind is verlegen. Het wil eerst ‘de kat uit de boom kijken’ en heeft meer tijd nodig om zich op zijn gemak te voelen.
  • Je kind is onzeker. Het heeft duidelijkheid nodig wat er van hem verwacht wordt en raakt van slag als het even niet weet hoe het precies gaat.
  • Je kind heeft faalangst. Het is bang om fouten te maken en het niet goed te doen. Daardoor doet het maar niets, dan kan het ook niet mis gaan.
  • Je kind is gevoelig. In een groep is er meer lawaai en gebeuren er verschillende dingen tegelijk, waardoor je kind sneller overprikkeld kan raken.
  • Je kind is temperamentvol. Het heeft een sterke eigen wil en een aversie tegen moeten. Het wil het liefst zelf bepalen wat het doet.

Stimuleren of loslaten als je kind niet mee wil doen?

Misschien vraag je je af waar je goed aan doet: moet je het opgeven of je kind gewoon dwingen om mee te doen? Het ligt eraan in welke situatie je bent en wat de reden is dat je kind niet meedoet. Is het een eenmalige of terugkerende activiteit? En wil je kind niet meedoen vanwege verlegenheid of faalangst of is het omdat het snel overprikkeld raakt? Als dit laatste het geval is, kan het je kind helpen om een rustigere groepsactiviteit te zoeken.

Dwingen werkt bijna altijd averechts. Je kunt je kind wel helpen om over de drempel te komen en stimuleren om mee te doen.

Positieve ervaringen zijn noodzakelijk voor meer zelfvertrouwen

Als je kind alleen maar dingen doet die het al kan en in zijn comfortzone blijft zitten, dan wordt zijn wereld klein en groeit zijn zelfvertrouwen niet. Juist als je kind dingen doet die net buiten zijn comfortzone liggen (maar wel haalbaar zijn), groeit zijn zelfvertrouwen. Het is dus goed om je kind te stimuleren in situaties die het spannend of moeilijk vindt en tegelijkertijd ook de veiligheid te bieden die het nodig heeft (zodat het niet in zijn panic zone komt).

Tips om je kind te helpen als het niet mee wil doen in een groep

Hieronder lees je een aantal tips die je kunt gebruiken als jouw kind moeite heeft om deel te nemen in een groep:

  • Probeer je in je kind te verplaatsen. Voor jouw kind is het echt lastig om mee te doen en misschien wel enorm spannend. Heb hiervoor begrip en benoem naar je kind dat je snapt dat hij het eng vindt en dat jij in de buurt bent.
  • Bij een terugkerende groepsactiviteit helpt het om je kind vertrouwd te laten raken met de situatie. Geef je kind tijd om te wennen en te begrijpen hoe het in zijn werk gaat. Geef daarom niet op na één keer en probeer het nog een aantal keer.
  • Dwing je kind niet en kijk hoe het op zijn manier er bij betrokken kan worden. Bijvoorbeeld doordat het meehelpt met pionnen klaarzetten of achteraan gaat zitten.
  • Bereid je kind voor op de situatie. Het kan je kind rust geven als het weet hoe het ongeveer zal gaan en wat er van hem verwacht wordt.
  • Laat je kind iedere keer één onderdeel kiezen waar het aan meedoet. Leg uit wat je kind eraan heeft om mee te doen (dan voelt het zich naderhand trots) en vertel dat het mag kiezen wanneer het wel mee wil doen en wanneer het niet mee wil doen.
  • Observeer samen met je kind wat er gebeurt in de groep. Bekijk vanaf een afstandje wat iedereen aan het doen is, hoe kijken de anderen, vinden ze het leuk? Zo kan je kind even ‘acclimatiseren’. Daarna kun je vragen wat je kind wil gaan doen.
  • Vertel aan de groepsleider dat je kind wat tijd nodig heeft voordat het meedoet in de groep. Eventueel kun je aangeven wat hierin helpt, bijvoorbeeld het aan de hand nemen, juist weinig aandacht geven of erbij betrekken met een duidelijke taak.
  • Houd het positief en luchtig. Besteed niet teveel aandacht aan het niet meedoen en benoem de dingen die je goed vond gaan, bijvoorbeeld dat je kind naar de trainer keek.

Als het gaat om een groepsactiviteit in de vrije tijd en je kind wil na meerdere keren nog steeds niet meedoen, is het raadzaam om te kijken naar een andere groepsactiviteit.

Lees meer
Hulp waardoor jouw kind makkelijker meedoet in een groep?

Wil je jouw kind helpen om positieve ervaringen op te doen in een groep en daardoor meer zelfvertrouwen te krijgen? Laat je kind een weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar doen.

Mijn kind huilt snelMijn kind vindt nieuwe situaties spannend