Nieuw: Familieopstellingen

06/06/2024

Het is al een tijdje stil op de website. Geen nieuwe data voor trainingen, geen nieuwe artikelen, aanmeldingen die worden doorverwezen…
En dat heeft een reden. Na tien mooie jaren waarin ik (Daniëlle) met veel plezier kinderen en ouders heb begeleid, is het tijd voor een nieuw pad: familieopstellingen.

In de afgelopen jaren dat ik trainingen gaf, zag ik kinderen en hun ouders met verschillende vragen binnenkomen. Over zelfvertrouwen, weerbaarheid, omgaan met emoties, sociale vaardigheden. Het inspireerde me hoe bereidwillig en leergierig kinderen waren om hun vaardigheden te vergroten en zichzelf te ontwikkelen op een speelse manier. En toch…

De tijdelijke werking van een training

In de afgelopen jaren heb ik ook gezien en ervaren hoe onlosmakelijk een kind is verbonden met zijn ouders en familie. Dat het gedrag wat een kind laat zien, een uiting is van wat er op een diepere laag speelt. En dit doorgaans iets spiegelt van zijn ouders of voortkomt uit het familiesysteem. Dan helpt een training tijdelijk, maar suddert het op de onderlaag en blijft het oppoppen.

Van Apetrotse Kinderen naar ‘apetrotse ouders’

Uiteraard is coaching of training nuttig. Dit heb ik ervaren met het slaapprobleem van mijn dochter: slaapcoaching gaf nuttige adviezen en deed zeker iets. Ze werd ‘s nachts pas rustiger toen ik in een familieopstelling mijn route zag hoe te verbinden met mijn gevoel in plaats van analyseren met mijn hoofd. Kortom: je helpt je kind echt kind zijn als je als ouder je eigen werk doet. Daarom nu familieopstellingen.

Wat is een familieopstelling?

Een familieopstelling laat een 3D-beeld zien van wat er bij je speelt:

 • Je hebt een vraag/thema en wil dit onderzoeken.
 • Vervolgens worden elementen uit de vraag opgesteld in de ruimte. Deelnemers uit de groep staan hiervoor. Bijv. voor jou, jouw vader, moeder, zoon/dochter of voor je vraag, fysieke klacht, zelfvertrouwen, wens, etc.
 • Deze personen zoeken een plek in de ruimte.
 • Zo wordt zichtbaar wat er speelt: welke plek heb jij, wat maakt dat je nu niet verder komt, welke constructieve beweging helpt je verder te komen?

Een opstelling geeft je de kans om jouw vraag of thema te onderzoeken op een diepere laag. Waarbij we vaak zien dat je familiesysteem en gebeurtenissen uit het verleden invloed hebben op jouw vraag van nu. Zo krijg je inzicht in jouw patronen en een opening tot antwoorden die je nog niet wist.

Wat kun je onderzoeken met een opstelling?

Je kunt vrijwel alles opstellen, zolang het over jou of je kind gaat. Denk aan vragen als:

 • Mijn kind lijkt faalangst te hebben.
 • Mijn kind is niet weerbaar en komt niet voor zichzelf op.
 • Mijn kind is vaak boos.
 • Mijn kinderen maken veel ruzie met elkaar.
 • Mijn kind luistert niet naar mij.
 • Ik reageer vaak heftiger dan ik wil.
 • Ik was vroeger ook onzeker en gun mijn kind iets anders.
 • Ik vind het vermoeiend dat mijn kind weinig durft.

Alles wat jij als ouder aangaat en verandert, wordt niet doorgegeven aan je kind. Waardoor je kind onbezorgder kind kan zijn.

Is mijn kind hierbij aanwezig?

Het mooie van een opstelling is dat je dit zonder je kind doet en je jouw kind er niet mee hoeft te belasten. De opstelling werkt door en er kan verandering komen zonder dat je kind coaching/training nodig heeft.

Familieopstellingen middag 28 juni

Heb je een vraag over jou of je kind? Of wil je gewoon eens een keer een familieopstelling meemaken? Samen met Alice Botden organiseer ik op vrijdagmiddag 28 juni opstellingen in Delft. Heel welkom!

Mijn kind is onzeker