Mijn kind vindt nieuwe situaties spannend

14 November 2017

Spelen bij een vriendje waar je kind niet eerder is geweest, een kinderfeestje, het schoolkamp, een nieuw voetbalteam… Je kind komt veel situaties tegen die nieuw zijn en daarmee misschien best spannend. Merk je dat jouw kind moeite heeft met nieuwe situaties? Lees dan dit blog met tips om je kind te helpen!

Gezonde spanning hoort erbij

Het is helemaal niet erg als je kind bepaalde situaties spannend vindt. De adrenaline van gezonde spanning helpt om te presteren, zodat je bijvoorbeeld extra je best doet bij een spreekbeurt. Het wordt ongezonde spanning als je kind er zoveel last van heeft dat het hem belemmert. Als je kind ’s avonds moeilijk in slaap valt door spanning of veel stress heeft.

Hoe merk je dat je kind nieuwe situaties spannend vindt?

Het zou makkelijk zijn als je kind zou zeggen: ‘Ik vind het spannend’. Maar meestal is dat niet het geval en zie je niet direct dat er spanning of onzekerheid zit onder het gedrag van je kind.
Hoe kun je merken dat je kind moeite heeft met nieuwe situaties? Een aantal signalen:

 • Je kind zegt van tevoren dat hij bang is of dat hij het spannend of eng vindt.
 • Je kind ligt ’s avonds wakker en piekert over de situatie.
 • Je kind is prikkelbaar en snel emotioneel voorafgaand aan de situatie die hij spannend vindt.
 • Je kind klaagt regelmatig over buikpijn of hoofdpijn.
 • Je kind zegt: ‘Ik wil niet’, ‘Ik ga niet’ of ‘Het is toch stom’. Als je benoemt dat je kind het misschien spannend vindt, roept het heel hard dat het niet zo is.
 • Je kind moet huilen en klampt zich aan jou vast op het moment van de spannende situatie.
 • Je kind stribbelt tegen of loopt weg en werkt niet mee.
 • Je kind vertoont clownesk gedrag. Het trekt juist aandacht, omdat het zich geen houding weet te geven vanuit onzekerheid.

Waarom vindt mijn kind het spannend?

Als je kind jong is, maakt het veel situaties voor het eerst mee. Je kind heeft dan nog niet veel ervaringen kunnen opdoen waarin het weet: ‘Het komt wel goed’.
Onzekerheid is vaak de reden dat je kind situaties spannend vindt. Je kind heeft niet voldoende vertrouwen in zichzelf dat het de situatie wel aankan. Als je kind ook nog perfectionistisch is en geen fouten wil maken, kan het zelfs situaties gaan vermijden.
Als je kind gevoelig is, kan het ook moeite hebben met nieuwe situaties. Het heeft dan langer de tijd nodig om zich op zijn gemak te voelen. Voor kinderen met verlatingsangst zijn nieuwe situaties ook lastig, helemaal zonder papa of mama.

8 Tips voor als je kind moeite heeft met nieuwe situaties

Gelukkig kun jij als ouder een aantal dingen doen om je kind te helpen. Een aantal tips zodat nieuwe situaties makkelijker worden:

 • Accepteer dat het voor je kind spannend is, ook al vind jij dat je kind geen reden heeft om zich zo druk te maken. Je kind zit ermee en je helpt hem verder door dit te erkennen: ‘Je vindt het spannend hè?’.
 • Help je kind te zien wat het hem oplevert. Vraag aan je kind wanneer het eerder iets heeft gedaan waar het tegenop zag en hoe het voelde, toen je kind het toch heeft gedaan. Vertel dat het normaal is om nieuwe dingen spannend te vinden en hier tegenop te zien.
 • Vraag: ‘Waar zie je het meest tegenop?’. Of wat hij het meest stom vindt, als hij zegt dat hij het stom vindt. Zo kun je erachter komen waar je kind bang voor is.
 • Help je kind zichzelf geruststellen door vragen te stellen. Als je weet waar je kind het meest tegenop ziet, kun je hierop doorvragen: ‘Wat zou er dan kunnen gebeuren?’, ‘Wat is het ergste wat zou kunnen gebeuren?’, ‘Wat kun je dan doen?’.
 • Leg uit dat je nieuwe dingen nodig hebt om slimmer te worden. Vertel dat er meer takjes (verbindingen) in je hersenen komen als je nieuwe dingen doet. Hoe meer verbindingen, hoe slimmer je wordt.
 • Zeg tegen je kind dat het nog niet weet hoe leuk het is. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Natuurlijk vind je het spannend, want je weet nog niet hoe leuk het is’. Daarmee geef je je kind het vertrouwen dat het wel goed komt en stimuleer je een groei mindset.
 • Laat je kind iets meenemen wat hem moed geeft. Iets kleins wat het in zijn tas of broekzak kan stoppen of wat het kan meenemen, zoals een afbeelding of legopoppetje.
 • Bedenk samen wat jouw kind helpt om zich moediger te voelen. Denk aan: stevig gaan staan, samen vertellen aan de juf of voetbaltrainer dat je het spannend vindt, dat mama even meeloopt, denken aan iets leuks wat je gaat doen.

Lees meer
Training zelfvertrouwen en weerbaarheid voor jouw kind?

Vindt jouw kind nieuwe situaties spannend en wil je hem daarbij helpen? Laat je kind meedoen met de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar. Of volg de individuele training Trots als een Pauw.

Bel 085-4017182 of stuur een e-mail voor meer informatie.

Mijn kind vindt nieuwe situaties spannend
4.4 door 10

Mijn kind doet niet mee in een groepMijn kind wordt boos als iets niet lukt
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Mijn kind vindt nieuwe situaties spannend
4.4 door 10

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...