Mijn kind vertoont clownesk gedrag

10 February 2017

Gekke bekken trekken, een speciaal loopje, rare woorden gebruiken, dierengeluiden maken, een gek stemmetje.. Verandert jouw kind in een clowntje zodra het in de belangstelling staat? Dit heeft vaak te maken met onzekerheid en erbij willen horen. Hoe help je jouw kind om zichzelf te durven zijn? Lees het blog.

Waar komt clownesk gedrag vandaan?

Clownesk gedrag is meestal een manier om onzekerheid te verbergen en een poging om erbij te mogen horen. Je kind neemt de houding van ‘clown’ aan en merkt dat het aandacht krijgt als hij gek doet. Redenen voor clownesk gedrag kunnen zijn:

 • Je kind voelt zich onzeker (als er naar hem wordt gekeken) en verbergt dit met clownesk gedrag.
 • Je kind vindt een situatie eng of spannend en overschreeuwt zichzelf met clownesk gedrag.
 • Je kind merkt dat anderen om hem lachen als hij grappig doet. Om erbij te horen, gaat het gek doen.
 • Je kind wil graag contact met andere kinderen, maar heeft nog niet geleerd om op een andere manier de aandacht te vragen.

De positieve kant aan clownesk gedrag

Is er iets positiefs aan clownesk gedrag? Jazeker, iedere valkuil vindt zijn oorsprong in een kwaliteit, zo ook bij clownesk gedrag. Je kind heeft namelijk een aantal sterke kanten die ook bij het clowneske gedrag horen: anderen vermaken, humor, beïnvloeden van een groep. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je kind leert op welk moment hij de clown kan uithangen en wanneer het ook serieus kan zijn.

Welke vaardigheden zou jouw kind kunnen leren?

Als je kind het vaak de clown uithangt en daarbij anderen stoort, is het goed om hem hierbij te helpen. Bekijk hier de poster om te zien wat je jouw kind zou kunnen leren of lees dit hieronder:

 • In te schatten op welk moment het tijd is voor een grapje (bijv. in de pauze) en welk moment het handig is om serieus te zijn (bijv. als we werken).
 • Zichzelf te kalmeren als het zich onzeker voelt of iets spannend vindt.
 • Op een sociaal handige manier contact te maken met anderen.
 • Zichzelf te durven laten zien, zoals het thuis is (zonder zich te overschreeuwen). Hiervoor heeft je kind voldoende zelfvertrouwen nodig.

Welke van deze vaardigheden denk je dat jouw kind zou kunnen leren? Hieronder staat iedere vaardigheid uitgewerkt met tips om dit te oefenen.

Leren inschatten wanneer het tijd is voor een grapje

Vraag je kind op welke momenten het op school/sport/een feestje leuk is om een grapje te maken en wanneer het goed is om serieus te zijn. Vertel dat jullie dat gaan oefenen, dat je kind bijvoorbeeld in de pauze iets geks mag doen en serieus doet als het moet werken. Hoe doe je dat: serieus zijn? Op welke momenten kan je kind dat al heel goed? Laat je kind voordoen hoe het serieus is.

Zichzelf kalmeren bij onzekerheid of spanning

Als je weet dat je kind clownesk gedrag vertoont omdat het een bepaalde situatie spannend vindt, dan is het belangrijk om aandacht te geven aan zijn emoties. Benoem zijn gevoelens: ‘Volgens mij vind je het heel spannend en weet je dan niet zo goed wat je kunt doen en ga je daarom gek doen’. Maak een chillplan met je kind waarin jullie vier dingen bedenken die je kind kan doen om zichzelf te kalmeren. Hier vind je vijf ontspanningsoefeningen.

Op een sociaal handige manier contact maken

Oefen met je kind hoe het op een positieve manier de aandacht kan vragen. Bijvoorbeeld door: te vragen of je mee mag doen, te zeggen: ‘ik wil iets grappigs laten zien, wil je het zien?’ of bij een groepje gaan staan.

Zichzelf durven laten zien

Geef je kind zelfvertrouwen door het verantwoordelijkheden te geven en zoveel mogelijk zelf tot oplossingen te komen. Hoe je dat doet, lees je hier. Besteed aandacht aan zijn positieve kanten, door hem bijvoorbeeld een collage te laten maken over wat zijn kwaliteiten zijn. Leer je kind aardige dingen zeggen tegen zichzelf, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.

Lees meer
Maak gratis kennis

Vertoont jouw kind vaak clownesk gedrag en wil je hem helpen dat om te zetten in ander gedrag? Laat je kind meedoen met de weerbaarheid groepstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheid groepstraining 8-12 jaar of kies voor de individuele training Trots als een Pauw.

Bel 085-4017182 of stuur een e-mail voor meer informatie.

Download de gratis poster
Poster Clownesk gedrag
Mijn kind vertoont clownesk gedrag
4.3 door 21

Angst voor een spreekbeurtMijn kind krijgt een nieuwe juf of meester
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Mijn kind vertoont clownesk gedrag
4.3 door 21

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...