Mijn kind krijgt een nieuwe juf of meester

16/02/2017

Ieder kind krijgt ermee te maken: een wisseling van leerkracht. Voor sommige kinderen is dat best even slikken. Wat als je een lieve juf had die alles uitlegde en ineens een meester krijgt die zegt dat je het eerst zelf moet proberen? Zo’n wisseling van leerkracht kan reden zijn voor spanning bij je kind. Hoe help je jouw kind te wennen aan de nieuwe leerkracht?

Een nieuwe juf of meester

Je kind zit de hele dag op school en dat vaak met dezelfde leerkracht. Het is dus best belangrijk dat je kind zich op zijn gemak voelt bij zijn juf of meester. Dit heeft soms wat tijd nodig bij een nieuwe leerkracht. Zeker als je kind met de vorige leerkracht een goede klik had en zich erg begrepen voelde door deze juf of meester.

Waarom jonge kinderen het spannend kunnen vinden

Met name jonge kinderen (groep 1-3) vinden het vaak spannend om een nieuwe juf of meester te krijgen. Dit komt omdat je kind als het jong is, veel veranderingen voor het eerst meemaakt en nog niet weet hoe je aan alles went. Gaandeweg wordt het steeds makkelijker, omdat je kind dan heeft geleerd dat het met een nieuwe juf of meester ook wel goed komt.

Moet ik me zorgen maken?

Door spanning om de nieuwe leerkracht kan het zijn dat je kind ineens niet meer naar school wil, zich achter jou verschuilt, de nieuwe juf of meester geen hand durft te geven. Misschien vraag je je af of het normaal is dat je kind zo moet wennen aan de nieuwe leerkracht? Bij jonge kinderen is het normaal dat ze het spannend vinden, ze hebben tijd nodig om te wennen. Als je kind zelf veel last heeft van spanning, heeft het misschien wat hulp nodig om zich zelfverzekerder te voelen en zichzelf te kunnen kalmeren.

Zo help je jouw kind te wennen aan de nieuwe leerkracht

Merk jij dat je kind het spannend vindt om een nieuwe juf of meester te krijgen? Dan kunnen de volgende tips nuttig zijn voor jou om je kind hierbij te helpen:

  • Bereid je kind voor op de nieuwe leerkracht. Vertel dat je hebt gehoord dat er een nieuwe juf/meester komt, wanneer dit is en vraag hoe je kind dit vindt.
  • Bedenk samen met je kind hoe de nieuwe juf of meester zal zijn. Doe dit met humor: ‘Ik denk dat de nieuwe juf van badeendjes houdt, wat denk jij?’ of ‘De nieuwe meester kan vast goed grapjes maken, denk je niet?’. Door er luchtig over te praten, went je kind vast aan het idee en wordt het minder spannend. Geef je kind de opdracht om als een soort detective te onderzoeken of het klopt wat jullie denken.
  • Als je kind er erg tegenop ziet, kun je vragen: ‘Wat is het ergste wat kan gebeuren als je de nieuwe juf hebt?’. Misschien is je kind wel bang dat ze niet weet dat het zijn jas nog niet goed kan aandoen. Hoe kunnen jullie dat oplossen? Door het te vertellen.
  • Oefen met je kind om zich stoer en sterk te voelen. Ga samen stevig staan, haal diep adem en kijk elkaar aan. Laat je kind zichzelf moed inspreken, bijvoorbeeld ‘Ik durf dit wel, want bij zwemles was ik de eerste keer bang en durfde ik ook!’.
  • Vertel aan de leerkracht dat je kind het best spannend vindt om een nieuwe leerkracht te krijgen. Zo kan de nieuwe juf of meester hier rekening mee houden en je kind op zijn gemak proberen te stellen.
  • Laat je kind iets meenemen van thuis wat vertrouwd voor hem is. Dit kan een knuffel of bijvoorbeeld speelpoppetje zijn. Je kind kan dit in zijn tas, broekzak of jas stoppen of misschien mag het dit wel even bij zich houden in de klas, als de leerkracht weet dat het spannend voor hem is.

In het boek Leer kinderen omgaan met verandering, stress en angst vind je veel leuke ideeën om met je kind te doen.

Lees meer
Jouw kind weerbaarder?

Zie je dat jouw kind vaker situaties spannend vindt en het zich soms wat onzeker voelt? Help je kind om zich sterker te voelen met de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar.

Mijn kind vertoont clownesk gedragMijn kind is bang in het donker