Mijn kind vindt het te druk in de klas

30/09/2015

Komt jouw kind vaak moe thuis na school? Geeft je kind aan dat hij het zo druk vindt in de klas? Er veel lawaai is? Lees in dit blog tips hoe jij je kind kunt helpen om zich op school fijn te voelen.

Mijn kind (erg) moe na school

Mogelijk is je kind gevoeliger (misschien wel hoog sensitief) en komen prikkels, emoties en indrukken meer binnen:

  • Je kind voelt en ervaart alles ‘heftiger’. Het kost je kind meer energie om prikkels, emoties en indrukken te verwerken.
  • Je kind heeft daardoor momenten nodig waarin het zich weer kan ‘opladen’ en even tot rust kan komen.
  • Als je kind hierin te weinig gezien wordt op school, wordt het steeds moeier en lukt het niet meer om mee te doen in de groep.
  • Je kind trekt zich dan steeds meer terug, ontploft snel en is veel moe.

School kost veel energie voor je kind, doordat het steeds bezig is om zich aan te passen aan wat van hem verwacht wordt. Bijvoorbeeld omgaan met herrie en drukte, rekening houden met anderen, meedoen in de groep, zelfstandig werken.

Mijn kind gevoeliger en nu?

Dat je kind gevoeliger is, kan lastig zijn en heeft ook mooie kanten. Zoals dat je kind mensen meer aanvoelt, zorgzaam en creatief is, veel fantasie heeft, goed kan aangeven wat het wel en niet wil.
Op school is het belangrijk dat je kind leert te herkennen wanneer hij het te druk vindt, dit kan aangeven en de leerkracht hem kan helpen om even te ontprikkelen/op te laden.

Tips waardoor jouw kind het naar zijn zin heeft op school

Helaas kun je er niet bij zijn op school om jouw kind te helpen. Je kunt wel met de leerkracht en de school in gesprek gaan:

  • Deel je zorgen en ervaringen: geef aan dat jij ziet dat school voor jouw kind veel energie kost en geef voorbeelden van hoe jouw kind thuis is. Leg uit dat jouw kind mogelijk gevoeliger is en het meer energie kost voor je kind om samen te spelen, mee te doen in de groep, om te gaan met geluid en drukte.
  • Kijk samen met je kind en de leerkracht naar rustmomenten: waarschijnlijk kan jouw kind heel goed aangeven wat de momenten zijn dat hij het druk vindt in de klas en wanneer hij even rust nodig heeft. Mogelijk kunnen jullie samen met de leerkracht een seintje afspreken wat jouw kind aan de leerkracht kan geven als hij het te druk vindt of zijn hoofd vol zit. En dat de leerkracht je kind dan alleen iets laat doen of even een rondje laat lopen op de gang.
  • Overleg met de leerkracht over de plek van jouw kind in de klas: een rustig plekje kan jouw kind helpen om zich meer te kunnen concentreren en meer energie over te houden om mee te doen met de groep. Waarschijnlijk kan jouw kind goed aangeven welk plekje hij het meest rustig en fijn vindt.
  • Laat je kind een voor hem veilig voorwerp kiezen voor op school: het kan je kind helpen om iets zachts of zintuiglijk materiaal te mogen pakken op momenten dat het druk of onveilig voelt voor hem. Dit geeft rust en zorgt ervoor dat je kind toch kan meedoen met de groep.

Dit vraagt van je dat je voor je kind durft op te komen. En dat kan best lastig zijn, misschien ben je wel bang dat de school je overdreven of een zeurende ouder vindt of er helemaal niet voor openstaat. Toch help je je kind hier het meeste mee.

Is jouw kind hoogsensitief? Dan kan het boekje Survivalgids Hoogsensitiviteit leuk zijn om je kind te laten lezen of samen te lezen.

Lees meer
Mijn kind heeft weinig vrienden. Wat kan ik doen?Mijn kind is beïnvloedbaar