Mijn kind is beïnvloedbaar

8 October 2015

Is jouw kind beïnvloedbaar en neemt het gedrag van andere kinderen over? Doet het dingen voor anderen die jij als ouder niet handig vindt? Lees in dit blog wat je kunt doen om je kind te helpen zichzelf te zijn.

Hoe komt het dat je kind beïnvloedbaar is?

Kinderen leren zichzelf kennen door de relaties/vriendschappen die ze met anderen hebben. Alleen.. als ouder vind je sommige vriendschappen van je kind minder positief. Je kind laat zich makkelijk door bepaalde kinderen beïnvloeden. Waar heeft dit mee te maken?

 • Aandacht: je kind ziet dat de ander aandacht krijgt voor zijn gedrag. Bijv. een kind dat gecorrigeerd wordt omdat het een ander kind slaat. Ook bij negatieve aandacht wordt je kind in ieder geval gezien.
 • Acceptatie: je kind denkt dat het leuk wordt gevonden als het doet wat de ander zegt of hetzelfde gedrag vertoont, ook al is het onwenselijk gedrag.
 • Onzekerheid: je kind wil ‘stoer’ zijn en meedoen. Je kind voelt zich onzeker en trekt zich op aan een kind wat juist stoer gedrag vertoont.
 • Grenzen opzoeken: je kind experimenteert door dingen te doen die jij als ouder onwenselijk vindt. Om hiermee een reactie op te roepen en te kijken wat de grens is. Je kind heeft dan behoefte aan een stuk duidelijkheid en grenzen.

Vaak heeft het te maken met dat je kind zich onzeker voelt en zoekt naar bevestiging van andere kinderen. Mogelijk heeft jouw kind een negatief zelfbeeld? Bekijk hier de checklist.

Tips beïnvloedbaar kind

Hieronder staan enkele tips waarmee je jouw kind kunt helpen om meer voor zichzelf te gaan staan en kiezen.

 • Maak samen met je kind een collage over wie hij is. Zet je kind in het midden van het vel en ga samen bedenken waar je kind goed in is, wat het leuk vindt om te doen, wat je kind leuk vindt aan zichzelf. Zo ontdekt je kind wie hij is en wordt het versterkt in zijn zelfvertrouwen.
 • Bespreek de situaties met je kind. Benoem concreet wat je ziet (zonder oordeel): ‘Gisteren zette de juf je apart omdat je samen met Thijs op het raam spuugde. Hoe vond je dat?’, ‘Was het handig om op het raam te spugen of had je ook iets anders kunnen doen?’, ‘Wat kun je zeggen als je het niet wilt?’.
 • Help je kind weerbaarder te worden: leer je kind voor zichzelf opkomen, nadenken of het iets wel of niet wilt en ‘nee’ zeggen. Lees meer.
 • Maak tijd voor één-op-één-momentjes: door jouw aandacht voelt je kind zich gezien en voelt het: ‘ik ben belangrijk voor mama’ (ook al zeg je misschien al zo vaak dat van je kind houdt). Dit geeft zelfvertrouwen en voorkomt dat je kind op andere momenten op zoek gaat naar (negatieve) aandacht. Je kunt denken aan voorlezen, samen koken, samen thee drinken, etc.
 • Vraag je kind regelmatig om zijn mening: het is belangrijk dat je kind zijn eigen mening leert vormen en merkt dat deze er mag zijn. Vraag daarom aan je kind: ‘Wat vind je hiervan?’, ‘Vind je dit wel of niet fijn?’, ‘Hoe wil jij het graag?’.
 • Leer je kind sociale vaardigheden: je kind heeft handvatten nodig waarmee het vriendjes kan kiezen waarmee hij het leuk heeft. Lees meer.
 • Laat je kind zoveel mogelijk zelf tot een oplossing komen. Dit is de basis in een gezond zelfbeeld: je kind ruimte geven om zelf na te denken en te doen. Zodat je kind trots is dat het hem zelf gelukt is. Lees meer.
 • Bespreek het met de leerkracht als het vooral op school gebeurt. De leerkracht kan vast met je mee te denken hoe jullie samen je kind kunnen helpen om meer voor zichzelf te gaan opkomen. Bijvoorbeeld doordat de leerkracht je kind regelmatig vraagt: ‘Wat wil jij doen?’, ‘Waar heb jij zin in?’.

Bovenstaande tips kunnen jullie al verder helpen. Wil je meer concrete tips en handvatten? Dan is de weerbaarheidstraining 4-7 jaar of weerbaarheidstraining 8-12 jaar iets voor jouw kind. Zodat je kind zelfverzekerder wordt, een stevige houding aanneemt, ‘nee’ durft te zeggen, voor zichzelf opkomt.

Lees meer
Jouw kind steviger in zijn schoenen en positief contact met andere kinderen?

Laat je kind meedoen met de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar of doe de individuele training Sociaal als een Bever!

Bel 085-4017182 en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Mijn kind is beïnvloedbaar
4.4 door 47

Mijn kind vindt het te druk in de klasFaalangst kind? Lees de tips!
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Mijn kind is beïnvloedbaar
4.4 door 47

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...