Vriendschappen: hoe werkt dat eigenlijk bij kinderen?

19/01/2015

Vriendschap: heel belangrijk voor je kind en soms ook lastig. Wat is normaal op welke leeftijd? Je leest hier alles over vriendschappen bij kinderen van 2-12 jaar en je vindt tips om je kind te helpen bij het maken en houden van vrienden.

Jonge kinderen van 2-3 jaar

Spelen vooral naast elkaar en nog niet met elkaar. Kinderen van rond de twee, drie jaar zie je vaak naast elkaar spelen met ieder hun eigen speelgoed. Speelgoed van elkaar afpakken en moeite hebben om te delen, hoort erbij.

Kinderen van 4-7 jaar

Kiezen vriendjes op basis van dat ze allebei dezelfde activiteit leuk vinden. Vriendschappen zijn niet vast, een vriendje wordt makkelijk ingewisseld voor een ander. Bijvoorbeeld als er een conflict ontstaat. Bij conflicten gaan de kinderen uit elkaar en op een later moment maken ze het goed door weer met elkaar te gaan spelen. Op deze leeftijd hebben kinderen al een duidelijke voorkeur voor wie ze aardig vinden. De eerste echte vriendschappen beginnen vanaf een leeftijd van ongeveer zeven jaar.

Lees ook: Mijn kind speelt altijd de baas.

Kinderen van 8-10 jaar

Hebben vriendschappen die vooral gebaseerd zijn op activiteiten: ze vinden hetzelfde leuk en doen en delen vaak bepaalde dingen met elkaar. Bijvoorbeeld na schooltijd samen spelen, samen dingen verzamelen, bij elkaar logeren, van elkaar lenen. Meisjes zijn vaak in twee- of drietallen, jongens zitten in grotere groepen. Op deze leeftijd krijgen kinderen het eerste verdriet om persoonlijke afwijzing. Ruzies gaan niet meer vanzelf over en moeten worden uitgepraat.

Kinderen van 11-12 jaar

Vanaf dat kinderen ongeveer tien jaar zijn, krijgt vriendschap een andere betekenis. De vriendschap is meer gebaseerd op dat je elkaar nodig hebt.
Bij meisjes zie je dit duidelijk: vriendinnen troosten elkaar, geven elkaar raad en vertellen dingen aan elkaar die anderen niet mogen weten. Ze blijven dingen samen doen, maar het gaat vooral om het kletsen tijdens deze activiteiten. Bijvoorbeeld tijdens het logeren geheimen aan elkaar uitwisselen. Bij jongens ligt de nadruk juist meer op actie. Competitie is vaak belangrijk voor jongens: wie heeft het voor het zeggen.

Bekijk deze poster voor een overzicht van vriendschappen tussen de 3 en 12 jaar.

10 Tips om jouw kind te helpen om vrienden te maken

Hoe doet jouw kind dat: vrienden maken? Bij het ene kind gaat het vrijwel vanzelf, terwijl het andere kind het juist moeilijk vindt om nieuwe vrienden te maken. Hieronder staan tips waarmee jij je kind kunt helpen bij het maken en houden van vrienden:

  • Bied (jonge) kinderen de gelegenheid om samen te zijn met leeftijdsgenoten. Dit kan door naar de peuterspeelzaal te gaan of te spelen in het park, de speeltuin of kinderboerderij.
  • Bij jonge kinderen van 2-3 jaar: heb geduld als je kind speelgoed afpakt en nog niet kan delen; dit is nog moeilijk op deze leeftijd. Noem je kind niet ‘stout’ en leg uit dat het andere kind er ook mee wil spelen. Lees hier hoe je je kind leert delen.
  • Vanaf ongeveer drie jaar kun je oefenen met je kind om het te vragen als hij iets van een ander wil hebben: ‘Mag ik nu?’.
  • Heb vertrouwen in je kind: als jij gelooft dat je kind vrienden kan maken, zal het dit voelen en sneller durven om contact te zoeken met anderen. Vind je het zelf ook lastig om contact te leggen met iemand? Probeer toch aan je kind te laten zien hoe jij dit doet.
  • Help je kind te ontdekken wie hij is en wat hij leuk vindt. Stel vragen over wat hij graag doet met andere kinderen, wat hij leuk vindt, waar hij goed in is. Dit helpt je kind om te zien welke kinderen misschien wel dezelfde interesses hebben als hij.
  • Laat je kind deelnemen aan een teamsport: hier leert je kind samenwerken en ontwikkelt hij sociale vaardigheden. Vindt jouw kind samenwerken juist lastig? Judo is dan heel geschikt, omdat je kind het contact heeft met anderen en ook zijn eigen ruimte heeft.
  • Met Playmobil- of Legopoppetjes kun je alle kinderen uit de klas neer laten zetten door je kind. Welke kinderen staan dichtbij of ver weg? Wie kent je kind nog niet zo goed? Kijk samen welke kinderen jouw kind leuk vindt en wie het zou kunnen vragen om te spelen.
  • Geef je kind de ruimte om niet iedereen aardig te vinden en niet met iedereen samen te hoeven spelen. Als volwassene heb je ook een voorkeur voor bepaalde mensen.
  • Help je kind bij het aanleren van sociale vaardigheden om conflicten op te lossen en rekening te houden met de ander: lees hier tips om je kind hier bij te helpen.
  • Geef je kind troost en erkenning bij afwijzing en bedenk samen hoe hij het kan oplossen: nog een keer proberen of iemand anders zoeken om mee te spelen?

Als je kind het lastig vindt om vrienden te maken, kun je jouw kind laten samenspelen met of logeren bij kinderen die hij goed kent, zoals neefjes en nichtjes, kinderen uit de buurt, etc. Zo kan hij zijn sociale vaardigheden oefenen en verder ontwikkelen.

Lees meer
Hulp om makkelijker vrienden te maken?

Merk je dat jouw kind moeite heeft om vrienden te maken? In een sova-training kind 4-7 jaar of sova-training kind 8-12 jaar leert je kind een praatje maken, ontwikkelt het sociale vaardigheden en kan het vrienden maken.

Gratis download
Vriendschappen bij kinderen
Sociale vaardigheden aanleren aan je kindMijn kind leren omgaan met zijn emoties