Omgaan met verdrietige, boze, teleurgestelde kinderen

22/04/2014

Je kent het vast wel: het is bijna etenstijd en je kind vraagt om een snoepje. Jij zegt ‘nee’, je kind blijft drammen en uiteindelijk stampt het boos de trap op; weg gezelligheid. Of je kind verliest met een spelletje, barst in huilen uit en is niet meer te troosten.

Tijd voor blijheid!

Soms is het lastig omgaan met de emoties die onze kinderen ons laten zien. Het liefst zien we dat ze gelukkig en blij zijn en daarom doen we er alles aan om ze zo snel mogelijk van dat vervelende gevoel af te helpen:

  • Een kind dat een driftbui heeft, zetten we op een plek bij ons uit de buurt om af te koelen.
  • Een kind dat verdrietig thuis komt, omdat haar vriendinnetje haar trui lelijk vond, zeggen we: “Ze is gewoon jaloers op jou”.
  • Een kind dat teleurgesteld is omdat het heeft verloren met voetbal, vertellen we: “Het gaat niet om winnen, het gaat om het plezier”.
  • Een kind dat gepest wordt op school, geven we de raad om de pestkop te negeren.

Wat ik ook doe, het helpt toch niet…

Je kunt zo je best doen om je kind uit die emotie te krijgen. Negeren, straf geven, erover praten.. Soms lijkt het allemaal niet te helpen en kun je je machteloos voelen: wat is er toch aan de hand en hoe kan ik mijn kind helpen? In de pogingen om een kind weer blij te krijgen, gaan we soms net iets te snel en missen we precies datgene wat het kind met zijn gedrag wil vertellen.

Lees ook: Eerst kalmeren, dan praten.

Erkenning: het gevoel dat de ander je begrijpt

Want meestal is je kind ‘gewoon’ teleurgesteld, verdrietig, boos, moe en kan hij dit nog niet op een passende, sociaal verantwoorde manier en in gewoon Nederlands vertellen. En heeft je kind eerst even begrip nodig: zie en hoor je dat ik me zo boos, verdrietig, moe, teleurgesteld voel en wil je me troosten?

Net zoals wij volwassenen het ook fijn vinden om begrepen te worden. Hoe zou je het vinden als je niet lekker in je vel zit en er wordt tegen je gezegd: ‘Daar heb ik nu geen zin in, parkeer het maar in de slaapkamer, daarna ben je weer welkom’. Voel je je dan begrepen? Hoe zou het zijn als er tegen je wordt gezegd: ‘Ik zie dat je je niet fijn voelt, wat vervelend voor je!’?

Het 3-stappenplan voor het geven van erkenning

Kinderen vragen voortdurend om erkenning en begrip. Bekijk hier het 3-stappenplan om je kind weer rustig te krijgen of lees ze hieronder:

  • Erken je kind in wat hij voelt. In het eerste voorbeeld over het snoepje: ‘Ik zie dat je boos bent omdat je geen snoepje meer mag’ of in de situatie over het verliezen: ‘Een baal-gevoel krijg je van verliezen hè’.
  • Geef begrip voor zijn gevoel: ‘Balen dat je geen snoepje meer krijgt, want je wil er zo graag één’. Of: ‘Jammer dat je verloren hebt, want je wilde juist zo graag winnen’.
  • Vertel hem de actuele situatie: ‘Je krijgt geen snoepje meer voor het eten’. Of: ‘Helaas heb je nu verloren, de volgende keer is er weer een nieuwe kans om te winnen’.

Het is belangrijk om stap 1 en 2 (erkenning en begrip geven) zo vaak te vertellen als nodig is voor jouw kind in de situatie (ook na de derde stap). Als je kind rustig is, voelt het zich genoeg gezien en gehoord en ben je klaar.

Tot slot: succes!

Erkenning geven, je kind laten zien dat je hem begrijpt, is iets anders dan belonen voor negatief gedrag. Je hoeft immers niet toe te geven aan het negatieve gedrag, je erkent de onderliggende emotie en laat zien dat je je kind begrijpt. Dit zal ervoor zorgen dat je kind leert om vervelende gevoelens te verdragen, omgaan met teleurstellingen en sneller in en uit emoties kan stappen.

In hoeverre mogen gevoelens er van jou zijn? Kun jij je kind laten weten dat je hem begrijpt en ziet staan, inclusief zijn boosheid en verdriet?

Lees meer
Training voor mijn kind: omgaan met emoties

Is jouw kind vaak boos of verdrietig? Vindt jouw kind het lastig om emoties passend te uiten? In een groepstraining 4-7 jaar of groepstraining 8-12 jaar leert je kind zijn emoties te herkennen en op een fijne manier te uiten.

Download gratis de tips
Jouw kind weer rustig in 3 stappen
Wat wil jij ontdekken over het gedrag van je kind?8 Tips die jouw kind helpen weerbaarder te worden