Boosheid, niet luisteren, huilen, zeuren, terugtrekken, liegen, ruzie maken, slaapproblemen, buikpijn.. Het kan een ingewikkelde puzzel zijn om erachter te komen wat je kind je wil vertellen met zijn gedrag.
We vinden dit gedrag lastig en zijn geneigd om het zo snel mogelijk uit de wereld te helpen. Dit doen we door het gedrag aan te pakken. Heb je een kind dat vaak boos is? Dan heb je dit vast al eens geprobeerd: straffen/consequenties stellen, een beloningssysteem met stickers of negeren. Werkte deze oplossing? Voor hoelang?
Een stoornis?
Regelmatig vragen ouders mij of ik iets ‘verontrustends’ heb gezien aan het gedrag van hun kind. “Denk jij dat hij autistisch is?”. Tja, hij is bepalend in het spel en wil steeds weten hoe lang het nog duurt, maakt weinig oogcontact en kan ‘uit zijn plaat gaan’ bij veranderingen. Als je alleen kijkt naar het feitelijke gedrag, kun je het inderdaad onder autisme plaatsen. Alleen.. dit kind heeft ook veel in het ziekenhuis gelegen tussen 0 en 5 jaar en is diverse keren geopereerd. Misschien wil hij laten weten dat hij boos is om wat hij heeft moeten ondergaan en zoekt hij door bepalend te zijn, grip op zijn leven.
Een goede reden om zich zo te gedragen
We doen kinderen dus tekort als we alleen naar het gedrag kijken. We doen ze recht als we kijken wat er achter het gedrag zit en ons afvragen: hoe komt het dat dit kind zich zo gedraagt? Kinderen hebben namelijk altijd een goede reden om zich te gedragen zoals ze zich gedragen:
Wat zit er achter het gedrag van jouw kind?
Kinderen communiceren via hun gedrag, daarmee laten ze zien hoe zij zich vanbinnen voelen. Wat communiceert jouw kind naar jou met zijn gedrag en hoe kun jij dit ontdekken?
Een nieuwe kijk op je kind
Vaak is het voor de ouders in mijn praktijk een hele opluchting als zij ontdekken waarom hun kind zich zo gedraagt zoals hij zich gedraagt. Zij gaan met andere ogen naar hun kind kijken en zien dat hun kind zich niet expres zo gedraagt, om daarmee hun gezag te ondermijnen, eens lekker tegen te werken of hen te pakken op hun zwakke plek. Zij zien dat hun kind iets wil communiceren met zijn gedrag en doen hun best om te weten te komen hoe zij hun kind zó kunnen helpen, dat hij zich gehoord en gezien voelt.
Wat wil jij de komende tijd te weten komen over (het gedrag van) je kind? Hoe kun jij openstaan voor wat jouw kind je te vertellen heeft?
Lees meer
Hulp bij lastig gedrag
Loop jij aan tegen lastig gedrag van je kind? Neem vrijblijvend contact met mij op of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.