Zo herken je een negatief zelfbeeld bij je kind

6 May 2015

Je kind ziet tegen dingen op, trekt zich terug, reageert agressief, zegt vaak dat het toch niet lukt. Zomaar wat uitingen van een negatief zelfbeeld. Hoe herken je een negatief zelfbeeld bij je kind, zodat je erger voorkomt?

Je kind voelt zich minderwaardig of waardeloos

Als je een negatief zelfbeeld hebt, durf je niet op jezelf te vertrouwen. Je vindt jezelf niet goed genoeg en denkt dat anderen ook negatief over jou denken. Bijvoorbeeld dat andere kinderen je steeds uitlachen. Kinderen kunnen depressief raken als ze een zeer negatief zelfbeeld hebben. Daarom is het belangrijk om goed in de gaten te houden hoe je kind over zichzelf denkt. Hier kun je achter komen door je kind te vragen: ‘Wat vind jij leuk aan jezelf?’ of ‘Hoe vind jij jezelf?’.

Hieraan herken je een negatief zelfbeeld bij je kind

Kinderen geven op verschillende manieren uiting aan hoe ze zich voelen en over zichzelf denken. Het ene kind keert zich in zichzelf, het andere kind overschreeuwt zichzelf en doet alsof hij overal goed in is. Bekijk hier de signalen van een negatief zelfbeeld of lees ze hieronder:

 • Je kind trekt zich terug: is verlegen en stil en durft weinig van zichzelf te laten zien.
 • Je kind maakt negatieve opmerkingen over zichzelf: ‘Ik kan het niet’, ‘Anderen zijn beter’, ‘Niemand vindt mij aardig’. Lees hier meer.
 • Je kind ziet tegen dingen op: durft geen nieuwe dingen te ondernemen of aan lastige opdrachten te beginnen.
 • Je kind heeft het gevoel dat het geen invloed heeft: kinderen die negatief over zichzelf denken, hebben vaak het gevoel dat dingen hen overkomt en het niet uitmaakt of ze er iets aan doen (externe lotus of control). Als iets lukt, is dat geluk en geen garantie voor de volgende keer. Als iets mislukt, ligt het aan jezelf (‘zie je wel, ik ben dom’).
 • Je kind heeft vaak buikpijn, hoofdpijn of andere lichamelijke klachten: als je negatief over jezelf denkt, kan dat angst, spanning en onzekerheid oproepen. En als je moeilijk met deze emoties kunt omgaan, kan dit zich uiten in lichamelijke klachten waar de dokter geen lichamelijke oorzaak voor vindt.
 • Je kind heeft veel behoefte aan structuur en vaste gewoonten: kinderen die onzeker zijn, ervaren weinig grip op wat er gebeurt. Om toch grip te kunnen krijgen op de situatie, zoeken ze naar structuur en duidelijkheid. Vaste structuren bij het naar bed gaan, dingen op een vaste plek zetten en willen weten wat er gaat komen.
 • Je kind is niet weerbaar en komt niet voor zichzelf op: kinderen met een negatief zelfbeeld doen eerder wat andere kinderen willen dan wat zij zelf willen. Ze willen aardig gevonden worden en durven daardoor niet goed voor hun eigen behoeften op te komen. Lees ook: Mijn kind is te meegaand.
 • Je kind wil steeds bij je zijn: je kind wil steeds jouw aandacht, dingen voor je doen, is claimend, klampt zich aan je vast. Hiermee wil je kind jouw bevestiging dat het iets goed heeft gedaan en dat jij er voor hem bent.
 • Je kind overschreeuwt zichzelf: kinderen die een negatief zelfbeeld hebben, kunnen stoer, clownesk of agressief gedrag vertonen. En daarmee hun eigen onzekerheid overschreeuwen of afreageren.

Herken jij één of meerdere kenmerken die jouw kind laat zien in zijn gedrag? Wees dan alert op een mogelijk negatief zelfbeeld en help jouw kind aan een positief zelfbeeld!

Kijken naar wat je niet goed kunt

In onze training zelfvertrouwen kind hebben we gemerkt dat kinderen met een negatief zelfbeeld vaak kijken naar wat ze niet goed kunnen en negatief denken. Als een kind leert dat hij invloed heeft op zijn gedachten en kiest om zich op zijn sterke kanten te richten, krijgt het meer zelfvertrouwen.

Wanneer wordt een negatief zelfbeeld zorgelijk?

Het is niet erg als je kind een keer zegt dat het iets niet kan of buikpijn heeft voor diploma zwemmen. Merk je bij je kind dat het al een tijdje niet lekker in zijn vel zit, moeilijk gedrag vertoont of in jouw ogen overgevoelig reageert op bepaalde situaties? Dan kan het goed zijn om hulp te zoeken en te werken aan een positief zelfbeeld. Lees hier meer.

Negatief zelfbeeld kind veranderen

Als jouw kind een negatief zelfbeeld heeft, kun je thuis aan de slag met een aantal tips om een positief zelfbeeld te stimuleren bij je kind. Een activiteit die daarbij kan helpen, is de Trots-pot. Download deze gratis en ga samen aan de slag!
Je kunt je kind ook een training zelfvertrouwen kind laten doen, waardoor het zich zelfverzekerder gaat voelen.

Lees meer
Mijn kind meer zelfvertrouwen

Heeft jouw kind een negatief zelfbeeld en wil je het helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen? In de training zelfvertrouwen kind 4-7 jaar of training zelfvertrouwen 8-12 jaar of met de individuele training Trots als een Pauw wordt jouw kind zelfverzekerder.

Stuur een bericht of bel 085-4017182 voor meer informatie.

Download de signalen negatief zelfbeeld
Signalen negatief zelfbeeld
Zo herken je een negatief zelfbeeld bij je kind
4.4 door 103

Help jouw kind een positief zelfbeeld te ontwikkelenMijn kind voelt zich eenzaam op school
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Zo herken je een negatief zelfbeeld bij je kind
4.4 door 103

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...