Help jouw kind een positief zelfbeeld te ontwikkelen

7 April 2015

Als ouder wil je graag dat je kind gelukkig is en blij met zichzelf. Dat het zelfvertrouwen heeft en stevig in zijn schoenen staat. Gelukkig kun je hieraan bijdragen en heb je een belangrijke invloed op je kind. Misschien vraag je je af: hoe kan ik mijn kind helpen om een positief zelfbeeld te ontwikkelen? Je leest het in dit artikel.

Eerst begrip, dan de oplossing

Denkt jouw kind negatief over zichzelf, durft het iets niet, vindt het dat anderen toch beter zijn? Vaak is een eerste reactie: ‘Dat kun je wel!’. Terwijl het meestal een uiting is van frustratie, onmacht, teleurstelling.

Om je kind meer zelfvertrouwen te geven, helpt het om eerst te laten merken dat je snapt hoe het zich voelt. Zo geef je je kind ruimte om zijn gevoelens te uiten en te accepteren. Daarna komt er ruimte voor een oplossing. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je ervan baalt, je had graag willen scoren’. Bekijk ook deze poster boos, verdrietig, teleurgesteld kind.

In dit boek lees je meer over hoe het brein werkt: Het hele brein, het hele kind.

Laat je kind in mogelijkheden denken

Dit kun je doen door te vragen: ‘Hoe zou jij het willen?’. En: ‘Hoe zou je dat kunnen gaan lukken?’ en ‘Wat zou je vandaag daar al aan kunnen doen?’.

Lees ook: Mijn kind zegt vaak: ‘Ik kan het niet’.

Geef jouw kind grip op negatieve gedachten

Positief denken is een belangrijke vaardigheid die je helpt om veerkrachtig met situaties om te gaan. In onze training Zelfvertrouwen & Weerbaarheid merken we dat kinderen vaak nog niet weten dat je invloed hebt op je gedachten én kunt kiezen voor groene gedachten. Je kunt je kind hierbij helpen met deze poster positief denken of met de tips positief denken.

Stimuleer je kind om zelf tot oplossingen te komen

Morst je kind verf op de grond? Wacht even met een doekje pakken en vraag je kind: ‘Oepsie, verf op de grond, hoe kan je dat oplossen?’. Als je kind merkt dat het zelf in staat is om dingen op te lossen en te laten lukken, groeit zijn zelfvertrouwen. Lees hier hoe je jouw kind stimuleert zelf tot oplossingen te komen.

Wees een positief voorbeeld

Bij een negatief zelfbeeld heb je het gevoel dat je zelf geen invloed hebt op de dingen die gebeuren. Laat als ouder zien dat je wel invloed hebt en zelf in staat bent om ervoor te zorgen dat je je fijn voelt. Hoe je dit doet? Denk zelf in oplossingen: ‘Wat ik nu nog niet kan, kan ik leren’, ‘Foutje, volgende keer probeer ik het beter te doen’.

Geef je kind individuele aandacht

Dit kan door je kind jou te laten helpen met een leuk klusje, samen een boodschapje te doen, voor te lezen voor het slapen gaan, een rondje te fietsen. Je kind voelt zich geliefd door jou, dat jij de tijd voor hem neemt.

Laat je kind merken dat je in hem gelooft

Dit doe je door je kind complimenten en waardering te geven voor wie hij is en wat hij doet. Complimenten gericht op het proces en niet het resultaat. Lees hier hoe je complimenten geeft waarmee je het zelfvertrouwen van je kind vergroot.

Lees meer
Jouw kind meer zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld?

Wil je jouw kind helpen om een positief zelfbeeld te krijgen? Dit kan met de training zelfvertrouwen kind 4-7 jaar of training zelfvertrouwen kind 8-12 jaar! Of met de individuele training Trots als een Pauw.

Bel 085-4017182 of stuur een e-mail voor meer informatie.

Download de tips!
Zo ontwikkelt je kind een positief zelfbeeld
Help jouw kind een positief zelfbeeld te ontwikkelen
4.4 door 103

Zo wordt jouw kind een doorzetter!Zo herken je een negatief zelfbeeld bij je kind
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Help jouw kind een positief zelfbeeld te ontwikkelen
4.4 door 103

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
  • Hoe denk ik positief?
  • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
  • Hoe kom ik voor mezelf op?
  • Hoe maak ik handig contact?
  • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
  • En nog veel meer...