Mijn kind zegt vaak: 'Ik kan het niet'

01/11/2018

Hoor je jouw kind vaak zeggen: ‘Dat kan ik niet’ of ‘Het lukt toch nooit’? En zie je dat het gefrustreerd is of zich moedeloos voelt en het maar opgeeft? Wil je weten hoe je jouw kind kunt helpen om vaker te denken dat hij het wel kan en meer vertrouwen te hebben in zichzelf? Lees dan snel verder.

‘Ik kan het niet!’

Misschien hoor je dit jouw kind regelmatig roepen. Bijvoorbeeld als er iets niet lukt, je kind iets spannend vindt, als het een fout maakt. Vaak heeft dit ook te maken met het omgaan met tegenslag: het gaat niet zoals je kind het graag zou willen en daar baalt hij van. Het hoeft dus niet zo te zijn dat je kind zichzelf waardeloos vindt.

In onze training zelfvertrouwen merken we dat het voor kinderen vaak een eye-opener is om te weten dat er helpende gedachten (‘Ik kan het’) en belemmerende gedachten (‘Ik kan het niet’) zijn. En dat het meer helpt om jezelf aan te moedigen.

Heeft mijn kind faalangst of een negatief zelfbeeld?

Dat je kind zegt dat hij iets niet kan, hoeft niet direct te betekenen dat hij faalangst heeft of negatief over zichzelf denkt. Vaak is het een uiting van onmacht en frustratie.

Zo kun je herkennen of er meer aan de hand is:

 • Je kind praat vaak negatief over zichzelf (bijv. ‘Ik ben stom’, ‘Ik kan het nooit’).
 • Je kind blokkeert op prestatiemomenten.
 • Je kind durft geen fouten te maken.
 • Je kind heeft moeite om nieuwe dingen te proberen.
 • Je kind geeft snel op of vermijdt dingen waarvan hij denkt dat hij het niet kan.
 • Je kind zit niet lekker in zijn vel en is snel boos, verdrietig of angstig.

Lees meer: Mijn kind heeft last van faalangst.

Waarom ‘Kom op, je kunt het wel!’ niet altijd werkt

Misschien is je eerste reactie: ‘Je kunt het wel!’ als je kind zegt dat hij het niet kan. Omdat jij weet dat je kind het kan en hem wilt aanmoedigen. Je hebt vast gemerkt dat dit niet altijd het gewenste resultaat heeft en je kind alsnog opgeeft en zijn schouders laat hangen.

Dat komt omdat je op zo’n moment vooral op de inhoud reageert, op wat je kind zegt. Soms heeft je kind het nodig dat je reageert op zijn onderliggende gevoel van onmacht en frustratie. En benoemt wat het voelt, zodat je kind weer rustig wordt en het nog een keer kan proberen.

Tips om jouw kind te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen

Hieronder vind je een aantal tips die je kunt gebruiken om jouw kind te helpen meer vertrouwen in zichzelf te krijgen:

 • Zeg niet te snel ‘Je kunt het wel’ en benoem eerst het gevoel wat je kind heeft: ‘Je baalt ervan dat het niet lukt!’ of ‘Je wilt het zo graag goed doen en dan gaat het niet’. Zo voelt je kind zich begrepen en soms helpt dit al om het nog een keer te proberen.
 • Stel je kind vragen om een eigen oplossing te stimuleren: ‘Wat kun je doen waardoor het misschien toch lukt?’, ‘Hoe zou ik je erbij kunnen helpen?’, ‘Hoe kun je het oplossen?’.
 • Even diep zuchten samen kan helpen om te ontladen: doe dit samen en zucht het ‘baalgevoel’ eruit dat het niet lukt. Dat geeft ruimte om het nog een keer te proberen.
 • Benoem ‘Je kunt het nóg niet’: hiermee spreek je je vertrouwen uit in je kind dat gelooft dat hij het kan.
 • Leg uit dat je op verschillende manieren kunt denken: hier noemen we dat vaak rode en groene gedachten en de groene gedachten helpen je om verder te komen. Deze poster positief denken kun je hiervoor gebruiken.
 • De Trots-pot kan helpen om vaker positieve gedachten te hebben over jezelf: laat je kind iets bedenken van de dag waar hij trots op was, schrijf het op het kaartje en knip dit uit. Stop dit in een bakje of pot en ontdek dat je al heel veel kunt. Hier vind je de Trots-pot.
 • Bedenk samen een helpende gedachte: als je kind vaak denkt dat hij het niet kan, helpt een geheugensteuntje. Bijv. een zelfgemaakt kaartje met daarop ‘Ik kan het wel’, een sleutelhanger of stressbal. Eigenwijsjes kun je hier ook voor gebruiken.
 • Laat je kind zichzelf een compliment geven als het gelukt is. Je kunt je kind complimenteren, maar effectiever is dat je kind zichzelf een compliment geeft. Vraag: ‘Hoe vind je het van jezelf dat het je gelukt is?’.

Lees meer
Training zelfvertrouwen kind

Merk je dat jouw kind vaak ‘Ik kan het niet’ zegt en zie je dat het wel wat meer zelfvertrouwen kan gebruiken? Wellicht kan een groepstraining Zelfvertrouwen & Weerbaarheid jouw kind helpen.

Gratis download

De Trots-pot kan jouw kind helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Download de werkbladen en uitleg:

Trots-pot: zelfvertrouwen vergroten
Wanneer een weerbaarheidstraining voor mijn kind?Mijn kind wil niet afspreken met vriendjes