Mijn kind heeft stress voor toetsen

22/03/2018

Krijgt jouw kind stress van een toets of de Cito-toets en maakt het zich hier druk over? Is het van tevoren al zenuwachtig en wil het de toets zo goed mogelijk maken? Misschien heeft jouw kind zelfs buikpijn of hoofdpijn. Hoe kun je je kind helpen te ontspannen en vertrouwen te hebben in zichzelf? Lees het in dit blog!

Zo herken je ‘toets stress’ bij je kind

Er kunnen verschillende signalen zijn die erop wijzen dat je kind last heeft van stress:

  • Je kind vertelt zenuwachtig te zijn of klaagt over buikpijn, hoofdpijn of misselijkheid.
  • Je kind zegt dat het de toets moeilijk vindt en bang is voor een laag cijfer.
  • Je kind komt ’s avonds moeilijk in slaap.
  • Je kind zegt: ‘Ik kan het niet’, ‘Het lukt me niet’, ‘Ik haal toch een laag cijfer’.
  • Je kind is bang om dingen te vergeten of het ineens niet meer te weten.
  • Je kind blokkeert op het moment van de toets.
  • Je kind doet langer over de toets dan anderen.
  • Op andere momenten scoort je kind hoger dan op het moment van de toets.

Hoe stress je kind juist kan helpen

Misschien denk je: Huh, die stress zit mijn kind alleen maar in de weg! Niet alleen, want stress zorgt ervoor dat je kind alert is en extra zijn best doet. Gezonde spanning helpt je, want het zorgt er voor dat je zorgvuldig en geconcentreerd te werk gaat. Maar als je kind zoveel stress heeft en daardoor niet meer goed kan functioneren, wordt het ongezonde spanning.

Waar komt de stress bij mijn kind vandaan?

Dat je kind zich druk maakt over een toets, kan diverse redenen hebben. Misschien heeft je kind niet voldoende vertrouwen in zichzelf dat hij het kan (zelfvertrouwen). Of heeft je kind een hoge lat en wil het alles goed doen. Het kan ook dat je kind last heeft van faalangst en bang is om fouten te maken. Of dat je kind in zijn hoofd heeft dat een goede prestatie heel belangrijk is, omdat het dit heeft gehoord in zijn omgeving.

6 Tips waarmee jij je kind kunt helpen met zijn toets stress

Wat kun je zelf als ouder doen om je kind te helpen meer ontspannen een toets te maken? Hieronder vind je een aantal tips:

  • Stimuleer je kind om positief te denken. Je kunt uitleggen dat er rode en groene gedachten zijn en dat groene gedachten zorgen voor een groen gevoel (trots, zeker, tevreden). Deze poster kun je thuis ophangen en samen met je kind bedenken welke groene gedachten hem helpen. Lees hier meer over groene gedachten.
  • Laat je kind een sterke gedachte bedenken en deze tegen zichzelf zeggen voor de toets. Bijvoorbeeld: ‘Ik kan het wel!’, ‘Ik doe mijn best en dat is genoeg’, ‘Ik probeer het gewoon’. Schrijf de zin op een briefje en doe hem in je broekzak of tas en kijk erop.
  • Help je kind te relativeren. Vraag je kind: ‘Wat is het ergste wat er kan gebeuren?’. Wellicht zegt je kind dat het bang is om een laag cijfer te halen of de antwoorden niet te weten. Vraag hierop door: ‘Hoe erg zou dit zijn, wat zou er dan gebeuren?’. Laat je kind door vragen te stellen zelf tot de conclusie komen dat de wereld niet vergaat als de toets slecht gaat.
  • Bedenk samen ideeën om te ‘chillen’. Welke dingen helpen jouw kind om te kalmeren? Helpt het om in een stressballetje te knijpen, met een tangle te spelen, naar buiten te gaan, een warme douche te nemen, een muziekje te luisteren? Gebruik dit op een moment dat je kind stress heeft om te ontspannen.
  • Oefen met je kind om rustig te ademen. Als je rustig in- en uitademt door je buik, komt er meer zuurstof in je lichaam die naar je hersenen wordt getransporteerd. Hierdoor blijf je rustiger en kun je beter nadenken. Een slokje water drinken vooraf, kan ook helpen.
  • Praat over eerdere succeservaringen. Wanneer heeft je kind een toets gehad die goed ging (ondanks de stress)? Laat je kind hieraan terugdenken en zich voorstellen dat het nu ook zo zou gaan. Wat kan het hiervan gebruiken wat het toen ook deed?

In dit boek vind je werkbladen en informatie om je kind te helpen: Leer kinderen omgaan met verandering, stress en angst.

Lees meer
Hulp bij stress voor toetsen

Als je merkt dat je kind wordt belemmerd door zijn stress, kan het helpen om een training te doen. Hiermee leert je kind onder andere positief denken, relativeren, zichzelf geruststellen, ontspannen. Dit kan met een training zelfvertrouwen kind 4-7 jaar of training zelfvertrouwen kind 8-12 jaar.

Mijn kind heeft een sterke eigen wil – 7 tipsTrots-pot: zelfvertrouwen vergroten