5 Ontspanningsoefeningen voor jouw kind

03/11/2016

Elk kind heeft het nodig om zich te kunnen ontspannen. Bijvoorbeeld als je kind moe is van een drukke dag of boos is als het iets niet mag. Ontspannen, jezelf rustig krijgen, helpt je om meer controle te krijgen over je gedachten en gevoelens en zorgt ervoor dat je makkelijker met stress kunt omgaan. Omdat kinderen op een dag van alles meemaken en ook niet-leuke dingen, is ontspannen een belangrijke tool om weer tot rust te komen.

Hieronder vind je vijf manieren die jouw kind helpen om weer tot rust te komen na een drukke dag of emotionele bui:

1. Buikademhaling

Als je emotioneel bent, adem je vaak oppervlakkiger en door je borstkas. Het helpt dan om door je buik te ademen. Er komt meer lucht en dus zuurstof in je lichaam, wat naar je organen en hersenen gaat. Waardoor je je dus rustiger voelt en beter kunt nadenken. Zo help je je kind om door zijn buik te ademen:

  • Zorg dat je kind rechtop staat, zit of ligt.
  • Laat het zijn handen op zijn buik leggen.
  • Laat je kind zich voorstellen dat er een ballon in zijn buik zit, die wordt opgeblazen als hij inademt en weer leegloopt als hij uitademt.
  • Je kind ademt diep in door zijn neus, zijn mond is dicht.
  • Terwijl je kind inademt, duwt zijn buik de handen die op zijn buik liggen, naar voren. Je kind stelt zich voor dat de ballon groot wordt, er lucht in komt.
  • Laat je kind uitademen door zijn mond en zich voorstellen dat de ballon weer klein wordt, omdat de lucht eruit gaat.
  • Herhaal dit een paar keer.

2. Blaas bellen met een bellenblaas

Geef je kind een bellenblaas en laat het bellen blazen. Hierdoor haalt je kind dieper adem en dat werkt ontspannend. Ook kun je jouw kind de bellen weer laten opvangen, zo wordt het een leuk spelletje. Als jouw kind oud genoeg is, kun je vragen: ‘Wat wil je graag loslaten, lekker weg blazen?’.

3. Spieren aanspannen en ontspannen

Dit is een ontspanningsoefening waarbij je kind alle spieren in zijn lichaam aanspant en daarna ontspant. Je kunt je kind zich laten voorstellen dat het een sinaasappel in zijn hand heeft die het helemaal leeg knijpt. Als de sinaasappel leeg is, laat je kind deze denkbeeldig vallen op de grond. Zo spant het de spieren in zijn handen en daarna ontspant hij zijn handen. Ook de andere spieren in het lichaam kun je spannen en ontspannen: hoofd, schouders, benen, voeten, etc.

In onze training Apeblij merken we dat kinderen beter hun emoties kunnen reguleren als ze manieren hebben om zichzelf rustig te maken. En zich ook fijner voelen, nu weten ze wat ze kunnen doen als ze boos, verdrietig, teleurgesteld of bang zijn.

4. Gebruik een tangle

Een tangle is een serie van kunststof bochten die aan elkaar zitten. Je houdt het in je handen en je kunt er oneindig veel vormen mee maken. Het werkt rustgevend en concentratie bevorderend. Je kunt ze kopen in de speelgoedwinkel of online bestellen.

5. Ga in gedachten naar een fijne plek

Hiervoor is het natuurlijk wel belangrijk dat je kind eerst wat rustiger is geworden. Als het enorm boos is, lukt het niet om rustig te praten en na te denken. Dan help je jouw kind door eerst te luisteren en begrip te tonen.
Hoe kun je deze ontspanningsoefening doen?

  • Ga samen op de bank of op bed liggen.
  • Doe je ogen dicht en vraag je kind ook zijn ogen dicht te doen.
  • Vertel dat jullie allebei even lekker gaan ‘chillen’ en in gedachten een fijne reis gaan maken.
  • Waar wil je kind naartoe in zijn gedachten? Als je kind niets weet te bedenken, kun je hem laten denken aan vakantie.
  • Jullie zitten nog steeds met je ogen dicht. Hoe ziet het er bij je kind uit? Wat is het voor weer? Wie zijn er in zijn gedachten? Wat ziet je kind zich doen? Vertel ook hoe het er bij jou uitziet, waar jij aan denkt.
  • Als je zo even samen hebt gefantaseerd, kun je je ogen allebei weer open doen. Voordat je dat doet, vraag je je kind: ‘Ben je al klaar met chillen of wil je nog langer?’.

Naast deze ontspanningsoefeningen kun je op YouTube en Pinterest nog meer informatie vinden. Er zijn ook leuke boekjes met oefeningen die je kind kan doen. Bijvoorbeeld het boek Stilzitten als een Kikker, Relax Kids, De Wensster.

Lees meer
Training Omgaan met emoties

Merk je dat jouw kind zich vaak boos, verdrietig, angstig of overprikkeld voelt? Dan kan het helpen om je kind te leren hoe het zichzelf rustig krijgt. Dit kan met een weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar.

Mijn kind eet nietMijn kind wil niet naar school