Jouw kind emotioneel? Eerst kalmeren, dan praten!

05/01/2017

Als je kind emotioneel is, bijvoorbeeld erg boos of verdrietig, kun je als ouder de neiging hebben om te vragen waarom het boos is en in gesprek te gaan. Misschien heb je al ervaren dat het helemaal niet aankomt wat je zegt. De emoties van je kind moeten eerst tot rust komen. In dit blog lees je hoe je jouw kind helpt om te kalmeren als het boos of verdrietig is.

Emoties en het brein

Er is veel onderzoek naar de werking van het brein. Zoals je misschien wel weet, hebben de linker- en rechterhersenhelft allebei hun eigen functie:

  • Linkerbrein: logisch nadenken, ordenen, woordelijk.
  • Rechterbrein: emoties, herinneringen, beelden, non-verbale communicatie.

De emoties komen dus uit het rechterbrein. Dat is waarom jonge kinderen zo in het moment leven, primair reageren en nog geen verantwoordelijkheden en tijd kennen. Hun rechterbrein overheerst nog. Op het moment dat je kind ‘waarom’-vragen gaat stellen, weet je dat het linkerbrein meer van zich gaat laten horen.

Logica en emoties

Gelukkig werken de twee hersenhelften met elkaar samen door de hersenbalk, want ze zijn allebei nodig. Als vooral het rechterbrein wordt gebruikt, beland je in een emotionele uitbarsting. Doe je vooral een beroep op je linkerbrein, dan ontken je je emoties en stop je ze weg met rationele argumenten.

Waarom je kind eerst gekalmeerd moet worden

Op het moment dat je kind erg emotioneel is, laat vooral het rechterbrein van zich horen. Dat betekent dat je kind letterlijk niet voor rede vatbaar is, want het kan pas een beroep doen op zijn linkerbrein, als het rechterbrein gesust is. Daarom heeft het weinig zin om te vragen waarom je kind boos of verdrietig is, want op dat moment weet het dit zelf vaak ook niet. Eerst kalmeren, daarna kun je in gesprek.

Tips voor als je kind een emotionele uitbarsting heeft

Als je kind in zijn emoties zit, bijvoorbeeld huilt of schreeuwt, moet het dus eerst tot rust komen en ‘het rechterbrein gesust worden’. Daarna kun je overgaan op de inhoud, waarmee je het linkerbrein aanspreekt. Bekijk deze poster of lees de stappen hieronder:

  • Neem de gevoelens van je kind serieus. Ook al denk jij: waar gaat het over… Bedenk dat het voor jouw kind groot en echt is wat het voelt.
  • Laat je kind merken dat je het begrijpt: vertel dat je ziet hoe vervelend je kind zich voelt en snapt dat het allemaal niet makkelijk is voor hem.
  • Reageer non-verbaal: een aanraking, knuffel, begripvolle blik. Neem je kind bij je op schoot, wrijf over zijn rug. Wil je kind dit niet, dan noem je dat het eerst even tot rust mag komen en dat jij in de buurt bent voor een knuffel.
  • Als je kind voldoende gekalmeerd is, kun je overgaan tot de inhoud en bespreken wat er aan de hand is. Laat je kind eerst vertellen en bespreek daarna hoe jullie het oplossen en hoe je kind een volgende keer kan reageren in een zelfde situatie.

Vertoont je kind ontoelaatbaar gedrag, zoals iemand pijn doen of iets kapot maken? Dan stop je eerst dit gedrag door je kind uit de situatie te halen, daarna kalmeer je het volgens bovenstaande stappen en ga je erover in gesprek.

Wil je meer lezen over hoe het brein van invloed is op de ontwikkeling van je kind? Lees dan eens het boek Het hele brein, het hele kind.

Lees meer
Hulp bij emoties?

Is het voor jouw kind nog moeilijk om zijn emoties op een handige manier te uiten en is het vaak boos, bang of verdrietig? Soms kan het goed zijn hierbij wat hulp te krijgen, bijvoorbeeld met een weerbaarheidstraining.

Download de gratis poster
Poster Emoties bij kinderen
Mijn kind is bang voor vuurwerk – 7 tipsMijn kind heeft verlatingsangst