Mijn kind is bang voor vuurwerk - 7 tips

29 December 2016

Het is bijna Oud & Nieuw en om je heen hoor je zo nu en dan al het knallen van vuurwerk. Voor veel kinderen en volwassenen een leuke tijd van het jaar, maar wat nu als je kind in paniek raakt van vuurwerk? Lees de tips uit dit blog om jouw kind te helpen met zijn angst voor vuurwerk. Zodat je een ontspannen afsluiting van het jaar hebt!

Oorzaken van de angst voor vuurwerk bij je kind

Angst voor vuurwerk kan voorkomen op iedere leeftijd, zelfs volwassenen kunnen angstig zijn als er vuurwerk wordt afgestoken. Bij je kind kunnen hiervoor verschillende redenen zijn:

 • Je kind heeft een nare ervaring gehad met vuurwerk. Bijvoorbeeld dat het is geschrokken van een harde knal.
 • Je kind heeft een filmpje gezien of verhaal gehoord waarin het fout ging bij het afsteken van vuurwerk.
 • Je kind is gevoelig en heeft moeite met harde geluiden.
 • Je kind heeft ouders of andere volwassenen om hem heen die ook bang zijn voor vuurwerk.
 • Je kind begrijpt nog niet wat vuurwerk is. Jonge kinderen zijn vaak bang, omdat ze ineens een knal horen en niet begrijpen waar het vandaan komt.

Wat kun je aan vuurwerk angst doen?

Het werkt het beste als je de angst van je kind voor vuurwerk serieus neemt. Pas dan zal je kind ervoor openstaan om er iets aan te doen. Vraag je kind: ‘Waar ben je het meest bang voor wat kan gebeuren?’ en ‘Welk vuurwerk vind je het meest eng?’. Door de angst te bespreken, krijgt je kind meer inzicht en kunnen irreële overtuigingen worden weggenomen. Vertel je kind dat het niet erg is dat het bang is voor vuurwerk, maar dat je het fijn vindt voor hem om minder bang te zijn, zodat het meer kan genieten van het feest. En dat jullie samen gaan kijken wat jouw kind kan helpen om meer moed te krijgen.

Tips voor als je kind bang is voor vuurwerk

Met deze tips kan de angst voor vuurwerk verminderd worden bij je kind en krijgt het meer moed als er vuurwerk wordt afgestoken:

 • Kijk samen filmpjes over vuurwerk (eventueel eerst zonder geluid), bijvoorbeeld over waarom het wordt afgestoken en hoe het gemaakt wordt. Leg uit dat vuurwerk hoort bij het afsluiten van het jaar en het vieren van een nieuw jaar. Op de website van SchoolTV vind je informatieve filmpjes.
 • Als je thuis vuurwerk afsteekt, kun je je kind meenemen naar de winkel bij het uitzoeken ervan. Laat je kind één ding kiezen, bijvoorbeeld een mooie, kleine fontein. Die wordt met oudejaarsavond speciaal voor je kind afgestoken, jouw kind mag kiezen wanneer (laat je kind kiezen uit twee of drie momenten).
 • Bespreek van tevoren met je kind wat jullie doen met oudejaarsavond, dat er vuurwerk wordt afgestoken en wat je kind kan doen als het zich bang voelt. Vraag je kind: ‘Wat kunnen we samen bedenken waardoor je minder bang bent en meer moed hebt?’ Misschien helpt het om een knuffel stevig vast te houden, achter het raam te staan, een muziekje op de achtergrond aan te zetten, even bij mama op schoot.
 • Geef je kind oordopjes of een koptelefoon (bijvoorbeeld uit de bouw) tegen harde geluiden. Harde geluiden komen onverwachts en als je kind hier gevoelig voor is, schrikt het minder als het gehoorbescherming draagt.
 • Leg de nadruk op de mooie kleuren en lichten van het vuurwerk. Welke vormen ziet je kind erin? Welke kleur vindt hij het mooist?
 • Maak lichamelijk contact met je kind, door het een aai of knuffel te geven of even zijn schouder aan te raken. Dit helpt om gevoelens van angst te verminderen.
 • Laat je kind een paar keer diep in- en uit ademen als het erg bang is. Zo komt er zuurstof in het lichaam en wordt de adrenaline minder.

Lees meer
Een fijn nieuw jaar!

Oud & Nieuw is de tijd van het jaar om terug te kijken op mooie en moeilijke momenten en vooruit te kijken. Apetrotse Kinderen wenst je een goede jaarwisseling en het beste voor het nieuwe jaar!

Heb je hulp nodig en wil je graag meer informatie over wat Apetrotse Kinderen voor jou kan betekenen? Bel 085-4017182 of stuur een e-mail.

Mijn kind is bang voor vuurwerk – 7 tips
4.3 door 20

Mijn kind slaat andere kinderenJouw kind emotioneel? Eerst kalmeren, dan praten!
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Mijn kind is bang voor vuurwerk – 7 tips
4.3 door 20

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...