Mijn kind slaat andere kinderen

12 December 2016

Ayoub prikt in de rug van Timo. Timo draait zich om, roept ‘Doe niet!’ en geeft Ayoub een harde klap. Ayoub gaat naar de juf om te zeggen dat Timo hem heeft geslagen en Timo moet voor straf apart zitten.. Sommige kinderen zijn té weerbaar en komen op een agressieve manier voor zichzelf op. Heeft jouw kind hier ook last van? Lees dan eens dit blog voor een andere aanpak.

Mijn kind slaat andere kinderen

Reageert jouw kind vaak met slaan als iemand iets doet wat het niet leuk vindt? Heb je al vaak uitgelegd aan je kind dat slaan niet mag en dat het gewoon ‘stop’ moet zeggen? Waarschijnlijk weet jouw kind ondertussen wel dat slaan niet goed is, maar mist het nog de vaardigheden om op een andere manier voor zichzelf op te komen.

Waarom slaat mijn kind andere kinderen?

Als je kind gaat slaan, heeft dit meestal te maken met onmacht. Het lukt je kind niet om in woorden duidelijk te maken dat de ander moet stoppen. Eigenlijk is het positief dat je kind van zich afbijt, alleen is dit niet de manier die hem het meeste helpt. Want wellicht krijg jouw kind door te slaan juist meer problemen, zoals: straf, kinderen die niet meer met hem willen spelen, een negatief zelfbeeld.

Tips om jouw kind te leren handig voor zichzelf op te komen

Om je kind te helpen op een andere manier te reageren, is het belangrijk om zijn probleem ‘slaan als iemand vervelend doet’ te vertalen naar een vaardigheid. Een vaardigheid zou hier bijvoorbeeld kunnen zijn: ‘duidelijk stop zeggen’, ‘weglopen als je voelt dat je wilt gaan slaan’ of ‘naar de juf/meester gaan’. Hoe help je jouw kind om deze vaardigheid te leren?

 • Accepteer dat slaan voor je kind een leerpunt is en wijs je kind hierom niet af. Als je zegt ‘Als je gaat slaan, hoef ik je niet meer te spreken’, keur je je hele kind af en wordt het voor je kind veel moeilijker om anders te reageren. Maak steeds onderscheid tussen zijn persoon en gedrag: ‘Wat je doet, vind ik niet fijn, maar ik blijf altijd houden van je, want je bent mijn kind’.
 • Benoem naar je kind dat jij graag wilt dat het gaat leren wat het kan doen in plaats van slaan als het iets niet leuk vindt. Vertel er ook bij wat het gevolg voor je kind is als het niet meer slaat en vraag wat het ervan vindt om dit samen te gaan leren.
 • Bespreek samen welke voordelen het zou hebben als je kind het op een andere manier zou oplossen. Je kind kan zich machteloos voelen en daarom niet gemotiveerd zijn om het anders te proberen. Het is daarom belangrijk dat je kind ziet wat het hem oplevert, dat geeft hoop. Vraag je kind: ‘Wat zou er fijner gaan als je iets anders leert te doen dan slaan?’.
 • Vraag je kind naar ideeën wat het kan doen in plaats van slaan als iemand iets vervelends doet. Eventueel kan je kind dit ook tekenen. Ga alle manieren bij langs en laat je kind kiezen welke manier voor hem het makkelijkst is om te leren.
 • Maak een plan hoe je kind hiermee gaat oefenen. Maak dit concreet: hoe vaak gaat je kind oefenen, wat doet het in plaats van slaan, hoe houd je bij dat je kind oefent, wie kunnen je kind ondersteunen bij het oefenen? Eventueel kun je de leerkracht hierbij betrekken als het vaak op school voorkomt.
 • Laat je kind bedenken hoe jullie het gaan vieren als je kind deze vaardigheid onder de knie heeft. Hoe vaak moet het dan gelukt zijn om anders te reageren dan slaan? Je kunt bij het vieren denken aan: samen iets leuks doen, een cadeautje, iets lekkers eten, etc.

Lees meer
Maak gratis kennis

Heeft je kind wat hulp nodig om op een handige manier voor zichzelf te leren opkomen? Dit kan je kind leren in een klein groepje met andere kinderen in de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar. Of individueel met het pakket Sterk als een Leeuw.

Bel 085-4017182 of stuur een e-mail voor meer informatie.

Mijn kind slaat andere kinderen
4.3 door 32

Poster Zeurende kinderenMijn kind is bang voor vuurwerk – 7 tips
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Mijn kind slaat andere kinderen
4.3 door 32

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...