Hoe kan ik mijn kind helpen zich in te leven in anderen?

10/03/2016

Heeft je kind weinig inlevingsvermogen en houdt het niet vaak rekening met anderen? Praat het dwars door anderen heen of doet je kind alleen wat hij zelf wilt? Je inleven in anderen, is iets wat je kind leert in zijn ontwikkeling. Lees in dit blog vanaf welke leeftijd je kind zich kan inleven in anderen en hoe je jouw kind helpt zijn inlevingsvermogen te vergroten.

Inlevingsvermogen betekent dat je je kunt verplaatsen in de ander en zijn gedachten en gevoelens begrijpt, ondanks dat jij iets anders denkt en voelt. Op jonge leeftijd kunnen kinderen al aanvoelen dat de ander ongelukkig is. Zo gaan baby’s bijvoorbeeld huilen als er ruzie wordt gemaakt of een gespannen sfeer hangt.

Hoe leert je kind zich in te leven in anderen?

Om je te kunnen inleven in anderen, moet je onderscheid kunnen maken tussen jezelf en de ander: dat ander zich anders voelt dan jij en iets anders wilt. Dat is de reden waarom baby’s en peuters zich nog niet kunnen inleven in anderen. Vanaf ongeveer drie jaar leren kinderen namelijk pas onderscheid maken tussen zichzelf en de ander en zien ze steeds meer aan de gezichtsuitdrukking hoe iemand zich voelt.

Vanaf vier jaar begrijpen kinderen steeds beter het verschil tussen blij, bang, boos en verdrietig. Dit snappen ze vooral als ze weten wat de context is. Dus dat de ander verdrietig is omdat zijn trein is afgepakt. Pas rond de negen à tien jaar neemt het inlevingsvermogen en rekening houden met anderen toe.

Mijn kind kan zich niet inleven in anderen

Wat als je merkt dat jouw kind zich maar moeilijk kan inleven in anderen? Als je ziet dat je kind weinig oog heeft voor wat de ander wilt en zich niet kan voorstellen dat hij anderen stoort met zijn gedrag.

Je kunt je kind helpen om meer inlevingsvermogen te krijgen, want je kind kan dit leren. Voor kinderen onder de tien jaar is het nog best lastig om zich echt in te leven in anderen.

Tips waarmee jij je kind helpt om zich meer in te leven in anderen

Inlevingsvermogen is niet iets waar je mee geboren wordt en ontwikkelt je kind in het opgroeien. Je kunt je kind dus helpen om zich meer te leren inleven in anderen. Deze tips kunnen je hierbij van pas komen:

  • Praat met elkaar over gevoelens en leg uit hoe het komt dat je je zo voelt. Bijvoorbeeld: ‘Mama voelt zich een beetje geïrriteerd, omdat het zo’n rommel is in huis’. Of vraag je kind: ‘Hoe voelde jij je toen Tom je sloeg?’. Door hierover te praten, leert je kind zijn emoties te verwoorden, krijgt hij oog voor de gevoelens van anderen en leert hij begrijpen hoe je je kunt voelen in een bepaalde situatie.
  • Speel toneelstukjes. Bij een toneelstuk moet je kind een rol spelen en zich verplaatsen in die rol. Je kunt van tevoren bedenken welk verhaal jullie gaan uitspelen en welke rol iedereen aanneemt.
  • Bekijk samen filmpjes op internet of televisie over sociale situaties. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het programma Spangas als je kind wat ouder is. Eventueel kun je er naderhand met elkaar over praten: ‘Wat vond je ervan dat … zo deed?’ of ‘Hoe zou … zich voelen?’.
  • Vraag je kind regelmatig naar zijn mening en geef in het gezin ruimte voor verschillende opvattingen. Iedereen is anders en dat betekent dat de één iets heel anders kan denken en voelen in een situatie dan de ander. Praat hierover, zodat je kind zich makkelijker leert te verplaatsen in anderen.
  • Lees je kind verhalen voor of laat je kind zelf boeken lezen. Er zijn genoeg spannende boeken, waarin het gaat over hoe mensen met elkaar omgaan. Sprookjes en fantasieverhalen zijn ook interessant, want daarin zit vaak een mooie moraal.
  • Zit je ergens te wachten, doe dan eens een raadspelletje over hoe de andere mensen zich zouden voelen (zonder dat ze dit horen natuurlijk). Hoe kun je aan iemand zijn gezicht aflezen hoe hij zich voelt?
  • Bespreek regelmatig sociale situaties, zoals iets wat gebeurd is op school. Vraag je kind naar hoe de ander zich voelt en hoe jouw kind zich zou voelen als het bij hem gebeurt.

Lees meer
Jouw kind meer inlevingsvermogen?

Vindt jouw kind het moeilijk om zich in te leven in anderen en houdt het weinig rekening met anderen? Laat je kind een sova-training kind 4-7 jaar of de sova-training kind 8-12 jaar doen.

Poster: Waarom vriendschappen belangrijk zijnPoster: 5-Stappenplan lastig gedrag aanpakken