Ruzie tussen kinderen: hoe voorkomen en oplossen?

07/07/2016

‘Hij begon!’. ‘Echt niet, dat deed je zelf!’. Hebben jouw kinderen regelmatig ruzie onderling? En wil je graag dat ze beter met elkaar leren omgaan en hun ruzies oplossen? Lees dan dit blog met ruzie-stappenplan en handige tips!

Relatie tussen broers en zussen

Broers en zussen kunnen veel aan elkaar hebben. Samenspelen, delen, genieten van leuke dingen, onderhandelen, hun eigen plek innemen, ideeën uitwisselen. Dat dit niet altijd goed gaat, hoort er bij. Ruzies komen voor in ieder gezin. Als je kinderen ruzie hebben, betekent dit ook niet dat ze geen goede band hebben. Door ruzie te maken, leren ze allerlei nuttige vaardigheden die nu en later goed van pas komen.

Wat je kind van ruzie maken leert

Ruzie maken hoort bij de ontwikkeling, sterker nog: je kind leert er iets van om ruzie te maken. Daarvoor moet je kind wel de kans krijgen om de ruzie op te lossen. Deze vaardigheden oefent je kind als het ruzie maakt met de ander: gevoelens uiten naar de ander, voor zichzelf opkomen, zich inleven in de ander, samen tot een oplossing komen.

Overigens is het voor kleuters best lastig om ruzies op te lossen, omdat zij hun emoties minder onder controle hebben en zich nog niet goed kunnen inleven in de ander.

Tips voor als je kinderen regelmatig ruzie hebben

Ruzies kun je niet helemaal voorkomen en dat hoeft ook niet, want dit hoort bij het opgroeien. Thuis is dan ook de ideale plek om te oefenen met ruzie maken. Want waar een vriend(in) je in de steek kan laten bij een ruzie, gebeurt dit niet bij een broer en zus. Hieronder vind je daarom wat tips voor als je kinderen ruzie hebben:

 • Wacht af en grijp niet meteen in bij een ruzie. Laat ze het eerst zelf proberen op te lossen, tenzij je ziet dat je kinderen agressief worden. Voor kinderen onder de 8 jaar is dit nog lastig, dan kun je ze begeleiden in het oplossen van de ruzie.
 • Zet kinderen niet uit elkaar als ze ruzie maken, maar laat ze de ruzie samen oplossen. Als ze apart gaan spelen en het wordt niet opgelost, leren ze er niets van.
 • Focus op de oplossing in plaats van op wie de schuldige is. Je kinderen hebben er meer aan als ze weten hoe ze het samen weer goed kunnen hebben.
 • Maak samen een plan als je kinderen vaak ruzie hebben. Laat je kinderen meedenken over hoe zij beter met elkaar omgaan en maak dit concreet en uitvoerbaar. Bedenk samen een paar positieve afspraken (bijv. ‘We zeggen elke dag iets aardig tegen elkaar’). Hang de afspraken op een zichtbare plek en bespreek hoe jullie elkaar helpen om je hieraan te houden.
 • Benoem naar je kinderen als het samenspelen positief ging of als ze een ruzie goed hebben opgelost. Vertel hen dat je het fijn vindt als je kinderen het samen goed kunnen vinden.
 • Geef je kinderen regelmatig los van elkaar een momentje van individuele aandacht. Dit zorgt voor minder ruzie, doordat ze zich allebei gehoord en gezien voelen.
 • Voorkom rivaliteit door je kinderen niet openlijk met elkaar te vergelijken. Benoem regelmatig welke leuke, verschillende kanten je van beide kinderen ziet.

Met dit stappenplan help je kinderen hun ruzie op te lossen

Kinderen leren pas iets van ruzie als ze de ruimte krijgen om het zelf op te lossen. Maar niet altijd komen ze er samen uit. Met dit stappenplan help je je kinderen om de ruzie op te lossen en leren ze er ook nog wat van:

 • Stap 1: Bij elkaar komen. Laat beide kinderen hun verhaal doen. Als ze hiervoor te boos zijn, is het goed om beide kinderen eerst even apart te nemen en tot rust te brengen.
 • Stap 2: Ontstaan van de ruzie. Achterhaal hoe de ruzie begonnen is. Wat werd er gedaan of gezegd? Hoe reageerde de ander erop? Laat de ruzie uitbeelden door je kinderen, zodat misverstanden opgehelderd worden.
 • Stap 3: De oplossing. Vraag je kinderen: ‘Hoe gaan jullie dit oplossen?’. ‘Wat doen jullie om weer goed met elkaar om te gaan?’. Vraag of de oplossing voor beide kinderen goed is en het zo klaar is.
 • Stap 4: Voor de volgende keer. Vraag: ‘Wat spreken jullie af voor hoe jullie de volgende keer reageren als …?’.

Lees meer
Poster: Omgaan met teleurstellingTips voor als jouw kind te maken heeft met roddelen