Tips voor als jouw kind te maken heeft met roddelen

14/07/2016

Heeft jouw kind het gevoel dat er negatief over hem gepraat wordt door andere kinderen? Weet je kind niet goed hoe het hiermee kan omgaan? Lees het blog en ontdek hoe jij jouw kind kan helpen te reageren op roddelen.

Roddelen is een vorm van buitensluiting: achter je rug om worden er negatieve dingen over je gezegd. Dat geeft een machteloos gevoel, want vaak worden er dingen gezegd die niet waar zijn en waar je niet zoveel tegen kunt beginnen als kind.

Roddelen komt vooral voor onder meisjes

Vooral meisjes roddelen. Jongens zijn van de lichamelijke competitie zijn: duwen, schoppen, slaan om te kijken wie de sterkste is. Meisjes vinden elkaar in groepjes en houden zich bezig met wie er wel en niet bij hoort. En roddelen wordt dan gebruikt om anderen buiten het groepje te houden.

Hoe roddelen ontstaat: populariteit en groepjesvorming

Roddelen heeft te maken met dat een kind erbij wil horen en zijn eigen plek veilig wil stellen binnen een groep. Hiervoor is het nodig om andere kinderen buiten te sluiten. Zo kan geroddel ontstaan:

  • Vaak is één meisje de leider en willen andere meisjes vriendinnen met dit meisje willen worden, omdat ze tegen haar opkijken. Het meisje wat de leiding heeft, kan populair zijn vanwege spullen, omdat ze veel durft, verbaal sterk is.
  • Soms bepaalt het meisje wat de leider is wat er gebeurt in de groep en wie er wel en niet bij mogen horen.
  • Het gebeurt ook dat de kinderen uit het groepje andere meisjes buitensluiten, omdat ze bang zijn anders zelf te worden buitengesloten.
  • Over jouw kind wordt dan geroddeld omdat anderen haar niet bij de groep willen hebben.

En voor jouw kind natuurlijk heel vervelend, want het kan aan zichzelf gaan twijfelen: waarom mag ik er niet bij horen? Wat doe ik fout? Vinden ze me niet aardig?

Waarom roddelen andere kinderen precies over jouw kind?

Zoals je hierboven hebt gelezen, gebeurt roddelen dus vooral om bij de groep te kunnen horen. De kinderen die roddelen, zijn onzeker en voelen zich ‘machtiger’ als zij anderen kunnen buitensluiten. Maar waarom is jouw kind hier de dupe van? Een aantal oorzaken:

  • Je kind is onzeker en niet weerbaar genoeg. Doordat je kind weinig zelfvertrouwen heeft, is het kwetsbaarder en gevoeliger voor wat andere kinderen van hem vinden.
  • Je kind vindt weinig aansluiting bij andere kinderen, doordat het de sociale vaardigheden mist om op een positieve manier contact te maken.
  • Je kind is juist zelfverzekerd en durft zichzelf te zijn. Hierdoor kan het groepje zich bedreigd voelen en negatieve dingen gaan zeggen over je kind.
  • Je kind is anders en valt op door een afwijkend uiterlijk, eigen kledingstijl, ontwikkelingsstoornis, bepaald gedrag.
  • De sfeer in de klas is onveilig. De kinderen bekritiseren elkaar en er wordt veelal op een negatieve manier met elkaar om gegaan.

Tips om jouw kind te helpen omgaan met roddelen

Helaas ben je er meestal niet bij als het roddelen gebeurt en kun jij het niet oplossen voor je kind. Je kunt je kind wel helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en weerbaarder te worden. Lees hieronder hoe je je kind kunt helpen bij het omgaan met roddelen:

  • Leer je kind het te checken als het denkt dat er over hem geroddeld wordt. Als je kind heeft meegemaakt dat er over hem geroddeld is, zal het gevoeliger zijn als het anderen hoort praten, maar niet weet waar het over gaat. Leg aan je kind uit: wat je niet hebt gehoord, weet je niet. En vraag: ‘Hoe weet je dat er over jou gepraat wordt en het onaardig is?’. Bespreek samen hoe je kind hierachter kan komen. Je kind kan bijvoorbeeld vragen: ‘Waar praten jullie over?’ of ‘Het klonk alsof jullie het over mij hadden, is dat zo?’.
  • Oefen met je kind om een stevige houding te hebben. Hoe je overkomt, heeft invloed op hoe anderen je benaderen. Sta je er onzeker bij, dan houden anderen minder snel rekening met je en kunnen ze je makkelijker kwetsen. Door stevig te staan, laat je zien dat jij anderen niet zomaar vervelende dingen over je laat zeggen.
  • Laat je kind bij elke roddel zich de vraag stellen: ‘Vind ik dit waar?’. Zo leert je kind om kritisch te kijken naar wat anderen zeggen en niet zomaar te geloven wat over hem wordt gezegd.
  • Leer je kind voor zichzelf op te komen. Het is goed dat de ander weet dat je kind zichzelf serieus neemt en boos en verdrietig wordt als anderen over hem praten. Je kind kan bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik vind het niet leuk als je over mij praat, stop ermee!’ of ‘Hoe zou jij het vinden als ik onaardige dingen tegen je zou zeggen tegen …?’. In dit blog vind je meer tips om je kind hierbij te helpen.
  • Laat je kind positieve gedachten bedenken over zichzelf. Op het moment dat er geroddeld wordt, kan je kind zich onzeker voelen. Dat is vaak ook de bedoeling van degene die roddelt. Bedenk samen positieve gedachten waarmee je kind zich sterk voelt als er weer geroddeld wordt. Schrijf deze samen op, knutsel een mooi kaartje en laat je kind er regelmatig op kijken.
  • Bespreek met je kind waar het graag bij wil horen. Vraag je kind: ‘Wil je wel bij een groepje horen wat over je roddelt of vrienden zijn met iemand die onaardige dingen over je zegt? En wat is voor jou een goede vriend(in)?’ Misschien kan je kind op zoek gaan naar andere kinderen om mee om te gaan.
  • Wees alert op pesten. Roddelen kan een vorm van pesten zijn, wat je kind onzeker en ongelukkig maakt. Vraag eens welk cijfer tussen de 0 en 10 je kind geeft aan hoe vervelend hij het roddelen vindt. Als je kind wordt gepest, is het belangrijk om ook op school te kijken hoe de sfeer is in de klas en hoe de school de kinderen kan helpen om op een fijnere manier met elkaar om te gaan.

Lees meer
Weerbaarheidstraining voor jouw kind

Heeft jouw kind last van het geroddel en zou je hem graag helpen zelfverzekerder en weerbaarder te worden? Laat je kind een weerbaarheidstraining doen.

Ruzie tussen kinderen: hoe voorkomen en oplossen?Hoe een huisdier je kind meer zelfvertrouwen kan geven