Hoort je kind er niet echt bij op school? Staat het vaak alleen en wordt het als laatste gekozen bij een spel? Willen andere kinderen niet met jouw kind afspreken? Mogelijk voelt je kind zich buitengesloten en is school niet meer leuk. Lees in dit blog hoe het komt dat je kind buitengesloten wordt en wat je kunt doen waardoor je kind er meer bij hoort.
Populaire en minder populaire kinderen
In iedere klas zijn er populaire kinderen die met veel verschillende kinderen omgaan en kinderen die minder contact hebben met hun klasgenoten. Het is niet meteen zorgelijk als je kind liever op zichzelf is. Het ene kind heeft meer behoefte aan contact met klasgenoten dan het andere kind. Wel zorgelijk wordt het als je kind wordt buitengesloten of nog erger: wordt gepest.
Hoe gebeurt het dat je kind wordt buitengesloten in de klas?
Buitensluiten gaat vaak heel geleidelijk. Een paar kinderen in de klas vinden je kind niet aardig en willen niet met hem spelen. Dit wordt opgemerkt door andere kinderen uit de klas en zo ontstaat het dat er steeds meer kinderen zijn die niet met je kind willen omgaan. Je kind kan dan nog zo zijn best doen om erbij te horen, maar door zijn ‘status’ wordt het heel moeilijk om nog in de groep te worden opgenomen.
Waarom wordt je kind buitengesloten?
Misschien vraag je je af wat de reden is dat andere kinderen niet met jouw kind willen omgaan. Dit kan verschillende redenen hebben:
- Je kind heeft weinig sociale vaardigheden en weet niet goed hoe het contact kan maken met de andere kinderen.
- Je kind is bepalend: breekt in middenin een spel, wordt boos als het verliest, wil graag zijn zin hebben, geeft anderen weinig ruimte.
- Je kind is onzeker en hierdoor kwetsbaar voor pesten. Andere kinderen maken hiervan gebruik door boven je kind te gaan staan.
Natuurlijk heeft buitensluiten en pesten ook alles te maken met het schoolklimaat. Hoeveel aandacht is er in de klas voor sociale vaardigheden, weerbaarheid, pesten? Het is de taak van de school om een veilig leerklimaat te scheppen, waarin kinderen op een fijne manier met elkaar leren omgaan. Ook met kinderen die je minder liggen.
Tips om je kind te helpen er meer bij te horen
Als je kind wordt buitengesloten, is dit naar. In onze weerbaarheidstraining merken we dat kinderen onzeker worden, zich minderwaardig kunnen voelen en minder aansluiting vinden. Terwijl buiten school, bijvoorbeeld op de sportclub of BSO, kinderen vaak wel sociaal vaardig genoeg zijn om vriendschappen aan te gaan.
Wat je kunt doen om je kind te helpen er meer bij te horen:
- Versterk het zelfvertrouwen van je kind. Dit kun je doen door procesgerichte complimentjes te geven, je kind meer zelf tot oplossingen te laten komen en je kind te laten bedenken wat het leuk vindt aan zichzelf. Lees hier meer tips.
- Observeer hoe je kind omgaat met andere kinderen. Kijk eens bij het spelen op het plein of als er iemand bij jullie komt spelen. Wat zie je gebeuren?
- Praat erover met je kind. Stel je kind vragen: ‘Wat gebeurt er waardoor jij niet mee mag doen?’, ‘Wat zou de reden zijn dat je niet mee mag doen?’, ‘Wat doe je dan op zo’n moment?’, ‘Hoe zou je willen dat het gaat?’.
- Kijk samen naar (sociale) situaties die goed gaan. Lukt het op de sportclub of in familiesetting wel om met andere kinderen om te gaan? Wat doet je kind dan wat het ook kan inzetten op school?
- Laat je kind alle namen uit de klas op papier zetten. Bekijk samen door welke kinderen jouw kind zich buitengesloten voelt en met welke kinderen je kind wel zou willen omgaan. Maak samen een plannetje wat je kind kan doen en zeggen om meer contact met andere kinderen te krijgen.
- Bespreek je zorgen met de leerkracht en vraag wat zij ziet. Vertel dat je graag wilt dat je kind zich prettig voelt op school en hoe jullie met elkaar kunnen zorgen dat je kind meer aansluiting vindt bij andere kinderen.
- Help je kind om weerbaarder te worden. Leg uit wat je uitstraling en houding doen op anderen en oefen om een stevige houding te hebben. Lees hier meer tips.
Lees meer
Weerbaarheidstraining
Wil je graag dat je kind zich zekerder voelt en makkelijker aansluiting vindt? Laat je kind een weerbaarheidstraining 8-12 jaar doen.
Vind hier wat je zoekt!
Laatste blogs
Thema’s
- Angst (21)
- Boosheid (21)
- Faalangst (42)
- Gevoelige kinderen (20)
- Gratis oefeningen (1)
- Gratis posters (28)
- Kritiek (7)
- Lastig gedrag (41)
- Negatief zelfbeeld (30)
- Ontwikkeling (4)
- Pesten (16)
- Positief denken (25)
- School (15)
- Slapen (7)
- Sociale vaardigheden (34)
- Teleurstellingen (15)
- Verdrietig zijn (15)
- Verlegenheid (10)
- Vriendschappen (19)
- Weerbaarheid (47)
- Zelfvertrouwen (70)