Mag jouw kind niet altijd meedoen van andere kinderen? Merk je dat je kind hier last van heeft, boos en verdrietig over is? Niet mee mogen doen, kan als een afwijzing voelen en het zelfvertrouwen van je kind raken. En daarom voor je kind zo belangrijk als jij hem kunt helpen hiermee om te gaan. Lees in dit blogs de 6 tips!
Waarom mag mijn kind niet meedoen?
Als ouder kun je er best van schrikken als je hoort dat je kind niet mag meedoen. Je kunt je afvragen of je kind buitengesloten wordt of gepest. Waarom mag je kind eigenlijk niet mee doen? Dit kan te maken hebben met (één van de) volgende redenen:
- Andere kinderen spelen de baas: in iedere klas zijn er kinderen die het moeilijk vinden positieve ‘leiders’ te zijn. Dit zijn kinderen die alleen of in een groepje de baas spelen, andere kinderen treiteren, bepalen hoe het spelen gaat. Deze kinderen stellen zich te stoer en soms zelfs agressief op en houden weinig rekening met hoe een ander kind zich voelt.
- Je kind is onzeker en komt niet voor zichzelf op: durft jouw kind gewoon mee te spelen? Of staat het van een afstandje te kijken hoe anderen dat leuke spel doen waar hij eigenlijk ook aan mee had willen doen? Als je je onzeker voelt en het moeilijk vindt voor jezelf op te komen, wordt er sneller over je heen gelopen.
- Je kind vindt het moeilijk om samen te werken: je kind wil het liefste doen wat hij graag wilt en vindt het moeilijk om te delen, op zijn beurt te wachten, wordt boos als hij verliest. Andere kinderen kiezen dan liever een ander kind om mee te spelen.
- Je kind weet niet hoe het handig contact kan maken: misschien wil je kind juist graag met andere kinderen samenspelen, maar lukt het niet goed om bij ze aan te sluiten. Doordat je kind zomaar inbreekt in een spel, negatief praat over een ander kind om goedkeuring te krijgen, dingen doet die de andere kinderen niet willen.
Wat denk jij dat de reden is dat je kind niet mag meedoen?
Als een afwijzing voelen dat je niet mee mag doen
Je kunt je vast voorstellen dat je kind er last van heeft als het niet mag meedoen. Het kan dat je kind zich minderwaardig of buitengesloten voelt. En dat je kind het voelt als een afwijzing, dat ze niet met hem willen spelen, maar met andere kinderen die blijkbaar leuker zijn. Daarom is het belangrijk dat je je kind serieus neemt en jullie samen kijken wat je kind kan doen in zo’n situatie.
6 Tips die jouw kind helpen om hiermee om te gaan
Gelukkig kun jij je kind helpen om hiermee om te gaan. Hieronder vind je 6 tips die jouw kind helpen ermee om te gaan als het niet mag mee doen.
- Praat erover en geef begrip voor zijn gevoel van teleurstelling, verdriet, onzekerheid. Het helpt niet als je zegt ‘Trek het je niet aan’, ‘Ga gewoon met een ander kind spelen’. Je kind zit met dit gevoel en het gaat niet weg als je er geen aandacht aan schenkt. Stel er vragen over, dit helpt je kind om zichzelf beter te begrijpen en mogelijk komen jullie samen tot helpende acties.
- Leer je kind te reageren als het niet mee mag doen. Als je kind te horen krijgt dat het niet mee mag doen, is het belangrijk dat hij daarop iets kan terugzeggen. Bijvoorbeeld: ‘Waarom niet?’ of ‘Ik vind het niet leuk, ik wil ook graag meedoen’. Andere kinderen snappen dan ook dat jij het niet leuk vindt als je niet mee mag doen. En als je er op reageert, doe je er iets mee en overkomt het je niet alleen maar.
- Oefen een stevige houding zodat je kind zich sterk voelt. Je houding en hoe je kijkt en praat is van invloed op hoe anderen op jou reageren. Als ze zien dat jij zelfrespect hebt en stevig staat, nemen ze je sneller serieus. En als je je onzeker voelt, helpt stevig staan om je toch sterk te voelen.
- Laat je kind een reminder bedenken om zich sterk te voelen. Dat kan een plaatje zijn van een dier, een speciale zin die jezelf moed geeft of een tekening van een situatie waarin je je heel zelfverzekerd voelde. Je kunt een kaartje maken dat je kind overal mee naar toe kan nemen, zodat je kind er af en toe op kan kijken.
- ‘Ik doe ook mee’ in plaats van ‘Mag ik meedoen?’. Als je steeds vraagt ‘Mag ik meedoen?’ gaan andere kinderen erover nadenken en kunnen zij ook ‘nee’ zeggen. Als je gewoon meedoet zonder te vragen, is het voor andere kinderen heel gewoon. Natuurlijk is het niet handig als je kind zomaar midden in een spel inbreekt en het verstoort.
- Praat met de juf en bespreek hoe zij jouw kind op school kan helpen. Vraag de juf wat zij ervan ziet en hoe het gaat met het samenspelen met andere kinderen. Misschien weet de juf er niet van en kan zij met jouw kind afspraken maken die hem helpen.
Verder helpt het je kind als hij meer zelfvertrouwen ontwikkelt. En op het moment dat hij niet mag meedoen, weet dat hij nog steeds leuk is en het na een tijdje ook weer kan loslaten. Lees hier hoe je jouw kind helpt aan een positief zelfbeeld.
Lees meer
Jouw kind weerbaarder?
Wil jij graag dat jouw kind meer voor zichzelf opkomt en makkelijker kan omgaan met emoties zoals teleurstelling, boosheid en verdriet? Dan kan een weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar jouw kind helpen.
Vind hier wat je zoekt!
Laatste blogs
Thema’s
- Angst (21)
- Boosheid (21)
- Faalangst (42)
- Gevoelige kinderen (20)
- Gratis oefeningen (1)
- Gratis posters (28)
- Kritiek (7)
- Lastig gedrag (41)
- Negatief zelfbeeld (30)
- Ontwikkeling (4)
- Pesten (16)
- Positief denken (25)
- School (15)
- Slapen (7)
- Sociale vaardigheden (34)
- Teleurstellingen (15)
- Verdrietig zijn (15)
- Verlegenheid (10)
- Vriendschappen (19)
- Weerbaarheid (47)
- Zelfvertrouwen (70)