Mijn kind leren voor zichzelf op te komen

15 September 2015

Vindt jouw kind het lastig om voor zichzelf op te komen? Durft het geen ‘nee’ te zeggen en doet het dingen die het eigenlijk niet wilt? In dit blog lees je tips waarmee jij je kind kunt leren om voor zichzelf op te komen.

Waarom komt mijn kind niet voor zichzelf op?

Als ouder kun je je kind beschermen tegen pesten, onaardige opmerkingen, kritiek en teleurstelling in situaties waar jij bij bent. Er zijn veel situaties waar je niet bij bent en je kind het zelf moet doen.
Hoe komt het dat jouw kind het lastig vindt om voor zichzelf op te komen?

 • Je kind heeft weinig zelfvertrouwen en houdt meer rekening met wat anderen fijn vinden dan wat het zelf prettig vindt.
 • Je kind is gevoelig, is steeds bezig om anderen te helpen en cijfert zichzelf daardoor weg.
 • Je kind heeft een verlegen karakter, durft minder snel van zichzelf te laten horen en laat sneller over zich heen lopen.
 • Jij of andere mensen in de omgeving van je kind vinden het ook lastig om voor zichzelf op te komen. Hoe kom jij voor jezelf op en wat ziet je kind hiervan?

Gelukkig kun jij je kind helpen te leren voor zichzelf op te komen. Een positief zelfbeeld is hierin het meest belangrijk.

Voor jezelf opkomen en zelfbeeld

Als jouw kind een positief zelfbeeld heeft, vindt hij zichzelf belangrijk genoeg om ‘nee’ te zeggen als het iets niet wilt, om hulp te vragen en zijn eigen mening te uiten. Als je kind onzeker is en een laag zelfbeeld heeft, vindt het dit lastig: mag ik dit wel vinden en vindt die ander mij dan nog wel leuk als ik zeg dat ik het niet wil?

Heeft jouw kind een negatief zelfbeeld? Lees hier hoe je dit herkent en wat je ermee kunt doen.

Tips om je kind te leren voor zichzelf op te komen

Met deze 6 tips kun je jouw kind helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en weerbaarder te worden:

 • Laat je kind zoveel mogelijk zelf nadenken en zelf tot oplossingen komen: om zelfvertrouwen te krijgen, heeft je kind het nodig dat je het vertrouwt in zijn kunnen. Komt jouw kind met een vraag? Stel een vraag terug: hoe zou je dat kunnen doen? Lees in dit blog meer.
 • Bespreek en speel situaties die je kind lastig vindt. Mag je kind niet meedoen? Maak er thuis een toneelstukje van en bedenk samen wat je kind zou kunnen doen en zeggen.
 • Maak samen met je kind een tekening van dat je je sterk voelt in een lastige situatie waarin je voor jezelf moet opkomen. Stel dat je je helemaal sterk voelt en durft ‘nee’ te zeggen tegen dat kind wat vraagt om te spelen, hoe zie je er dan uit? Teken dit samen met je kind. En ga ook eens zo staan om je helemaal sterk te voelen. Pak deze erbij als je kind het weer lastig vindt.
 • Vraag je kind regelmatig naar zijn mening: wat vind jij fijn om te doen? Vind je dat wel prettig of niet? Je kind leert zo zijn grenzen ontdekken en aangeven.
 • Laat je kind zien hoe jij en anderen voor zichzelf opkomen. Bijvoorbeeld dat je aan je kind vertelt dat de ander het niet leuk vond dat je de afspraak afzei, maar dat jij zo goed voor jezelf zorgde omdat je moe was.
 • Geef je kind groei-complimenten: dit zijn complimenten zonder oordeel, gericht op het proces. Bijvoorbeeld ‘Hoe is dat je gelukt?’. Lees hier meer.

Een positief zelfbeeld is het belangrijkste, dit heeft je kind nodig om voor zichzelf te durven opkomen. Lees hier hoe je jouw kind helpt aan een positief zelfbeeld.

Lees meer
Jouw kind weerbaarder?

Merk je dat jouw kind het lastig vindt om voor zichzelf op te komen? Geef je kind op voor de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar!

Bel 085-4017182 en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Mijn kind leren voor zichzelf op te komen
4.4 door 72

Durft jouw kind fouten te maken?Mijn kind heeft weinig vrienden. Wat kan ik doen?
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Mijn kind leren voor zichzelf op te komen
4.4 door 72

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...