Hoe leer ik mijn kind om voor zichzelf op te komen?

15/09/2015

Merk je dat jouw kind het lastig vindt om voor zichzelf op te komen? Durft het geen ‘nee’ te zeggen, omdat het bang is dat de ander hem dan niet meer aardig vindt of boos wordt? Of weet jouw kind niet zo goed wat het kan zeggen als iemand een vervelende opmerking maakt? Hier vind je tips om jouw kind te helpen om assertiever te worden. 

Mijn kind komt niet voor zichzelf op

Misschien heb je gemerkt dat er wel eens iets vervelends gebeurt tegen jouw kind en dat jouw kind het laat gebeuren of niet weet hoe te reageren. Bijvoorbeeld dat iemand iets afpakt, de baas speelt, zegt dat jouw kind niet mee mag doen of een vervelende opmerking maakt. In situaties dat je erbij bent, probeer je misschien je kind te helpen om voor zichzelf op te komen. Helaas zijn er ook situaties, zoals school, waar je er niet bij bent en je kind het zelf moet zien op te lossen. Dat is niet voor alle kinderen even makkelijk.

Waarom komt mijn kind niet voor zichzelf op?

Wellicht vraag je je af hoe het komt dat jouw kind het lastig vindt om voor zichzelf op te komen. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn:

 • Zelfvertrouwen: je kind heeft weinig zelfvertrouwen, voelt zich minder en durft niet voor zichzelf op te komen.
 • Gevoelig zijn: je kind kan zich goed inleven in anderen en houdt teveel rekening met hoe de ander zich voelt.
 • Karakter: je kind is introvert of verlegen, maakt zich onzichtbaar en laat sneller over zich heen lopen.
 • Pleasen: je kind heeft meegekregen om anderen een plezier te doen, te zorgen dat de ander het naar zijn zin heeft.
 • Angst voor afwijzing: je kind durft niet voor zichzelf op te komen, omdat het bang is dat de ander hem niet meer aardig vindt of boos wordt.
 • Voorbeeld van anderen: misschien vind je het zelf ook lastig om voor jezelf op te komen en heeft jouw kind niet geleerd hoe je assertief reageert.

Lees ook: Wanneer een weerbaarheidstraining voor mijn kind?

Voor jezelf opkomen en zelfbeeld

Als jouw kind een positief zelfbeeld heeft, vindt het zichzelf waardevol en belangrijk genoeg om voor zichzelf op te komen. Het durft dan zijn mening te geven, om hulp te vragen, zijn grens aan te geven. Als je kind onzeker is en een laag zelfbeeld heeft, vindt het dit lastig: mag ik dit wel vinden en vindt die ander mij nog wel leuk als ik zeg dat ik het niet wil?

Lees ook: Heeft mijn kind een negatief zelfbeeld?

De invloed van wat je denkt

In onze weerbaarheidstraining merken we dat kinderen vaak wel weten hoe ze voor zichzelf opkomen en wat ze kunnen zeggen, maar het toch niet durven. Dat komt door onderliggende overtuigingen. Zoals: ‘Anderen zijn toch beter’, ‘Straks worden ze boos als ik nee zeg’, ‘Ik doe maar niets, dan kan ik het ook niet fout doen’. Daarom gaan we in onze trainingen ook aan de slag met hoe je over jezelf en anderen denkt en helpende gedachten.

Tips om je kind te leren om voor zichzelf op te komen

Met deze zes tips kun je jouw kind helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en weerbaarder te worden:

 • Stimuleer een positief zelfbeeld. Bijvoorbeeld door je kind groei-complimenten te geven. Dit zijn complimenten gericht op het proces in plaats van het resultaat. Bijvoorbeeld ‘Hoe is dat je gelukt?’. Lees meer: Tips positief zelfbeeld kind.
 • Laat je kind zoveel mogelijk zelf nadenken en tot oplossingen komen. Om zelfvertrouwen te krijgen, heeft je kind het nodig om te ervaren dat het dingen zelf kan. Neem het niet te snel over als er iets niet lukt en vraag: ‘Wat zou je kunnen doen?’ Bekijk ook: poster oplossingsgerichte vragen.
 • Maak je kind bewust van zijn houding. Een stevige houding helpt je om je sterk te voelen en overtuigend voor jezelf op te komen. Oefen stevig staan en laat je kind het verschil ervaren met een onzekere houding. Laat je kind zichzelf tekenen met zijn stevige houding of maak een foto, zodat dit jouw kind helpt te herinneren.
 • Bespreek en speel situaties die je kind lastig vindt. Mag je kind niet meedoen? Maak er thuis een toneelstukje van of maak samen een filmpje. Bedenk samen wat je kind zou kunnen doen en zeggen en of dit werkt.
 • Stimuleer jouw kind om zijn mening te geven. Je kunt vragen: ‘Wat vind jij fijn?’, ‘Wil je dat wel of niet?’, ‘Hoe kun je dat zeggen?’. Zo leert jouw kind zelf nadenken over wat het wel en niet fijn vindt en zijn grenzen aangeven.
 • Laat je kind zien hoe jij en anderen voor zichzelf opkomen. Bijvoorbeeld dat je aan je kind vertelt dat de ander het niet leuk vond dat je de afspraak afzei, maar dat jij zo goed voor jezelf zorgde omdat je moe was.

Lees meer
Een weerbaarheidstraining voor jouw kind?

Merk je dat jouw kind het lastig vindt om voor zichzelf op te komen en wel wat weerbaarder mag worden? Laat je kind meedoen met de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar! Of laat jouw kind de individuele training Apesterk doen.

Gratis poster: 8 tips voor meer weerbaarheid
8 Tips voor meer weerbaarheid
Durft jouw kind fouten te maken?Mijn kind heeft weinig vrienden. Wat kan ik doen?