Durft jouw kind fouten te maken?

9 July 2015

Hoe gaat jouw kind om met het maken van fouten, nieuwe uitdagingen, kritiek van anderen? Denkt jouw kind dat het gewoon slecht is in iets of dat hij het kan leren?
Lees hier hoe de manier waarop jouw kind denkt, bepalend is voor hoe het omgaat met falen. En bekijk de tips voor hoe je een groeimindset kunt stimuleren bij je kind.

Hoe gaat jouw kind met falen om?

Je manier van denken is bepalend voor hoe je met ‘falen’ omgaat:

 • Doorzettingsvermogen: zet je kind door als iets niet lukt of geeft het snel op?
 • Kritiek: denkt jouw kind bij kritiek: ‘Zie je wel, ik kan het niet’ of vindt het dat het kan leren van de ander
 • Uitdagingen: gaat je kind uitdagingen aan of vermijdt het deze?
 • Inspanning: doet jouw kind zijn best of zet het zich niet in omdat het denkt dat het toch niet lukt?
 • Succes van anderen: ziet jouw kind kinderen die beter in iets zijn als ‘bedreiging’ of neemt het andere kinderen als voorbeeld om het ook te leren?

Hoe jouw kind met falen omgaat, hangt dus af van hoe het denkt over zijn intelligentie en talenten: ben je gewoon slecht in iets of kun je het leren?

Heeft jouw kind een vaste mindset of een groeimindset?

Mindset is hoe je denkt. Carol Dweck ontdekte twee soorten mindsets:

 • Vaste mindset: je denkt dat je intelligentie en talenten vastliggen. Je bent ergens goed of slecht in. Je wil graag slim/goed overkomen.
 • Groeimindset: je denkt dat je je intelligentie en talenten kunt ontwikkelen. Door nieuwe dingen te doen, oefenen en doorzetten kom je verder.

Als je kind een vaste mindset heeft, baalt het van zijn falen. Het confronteert hem met iets dat hij niet kan. Je kind gaat uitdagingen uit de weg, doet zijn best om zich te bewijzen en zijn falen te verbergen. Als je kind een groeimindset heeft, ‘waardeert’ het zijn falen, omdat hij denkt dat hij hierdoor meer leert.

De ontwikkeling van een vaste mindset

Kinderen hebben op jongere leeftijd een groei mindset. Als baby en bij het ouder worden, blijven ze net zolang proberen tot het lukt. Bijvoorbeeld het leren lopen, dit gaat met vallen en opstaan.

Rond zeven á acht jaar gaan kinderen hun prestaties vergelijken met leeftijdsgenoten. Veel kinderen ontwikkelen dan een vaste mindset. Als ze falen, voelen ze zich niet goed genoeg.

Tips om een groeimindset te stimuleren bij je kind

Hieronder vind je tips waarmee jij je kind zelf kunt helpen om te leren omgaan met fouten maken, kritiek, uitdagingen, doorzetten. Of bekijk de tips in de infographic.

 • Geef zelf het goede voorbeeld: hoe ga jij om met falen? Geloof je dat falen je verrijkt in je ontwikkeling?
 • Geef uitleg over hoe de hersenen: er komen meer takjes (verbindingen) als je nieuwe dingen leert, wat ervoor zorgt dat je sneller denkt. Je wordt dus slimmer van nieuwe dingen leren.
 • Geef je kind de ruimte om fouten te maken: probeer eens niet in te grijpen als je ziet dat iets fout gaat (tenzij het gevaarlijk is). Bijvoorbeeld als de beker drinken omgaat. Laat je kind zelf bedenken hoe het dit gaat oplossen. Dit zorgt voor zelfvertrouwen en zelfstandigheid.
 • Geef complimenten op het proces en niet op het resultaat: complimenteer je kind om zijn inspanning en aanpak, bijv. ‘Knap van je hoe lang je kon opletten in de klas, terwijl het zo warm was’. Lees hier meer.
 • Focus op ‘nog niet’: als je kind zegt: ‘Ik kan het niet’, kun je als ouder zeggen: ‘Je kunt het nog niet’. Vraag je kind: ‘Welk eerste stapje kun je doen om het te gaan leren?’.
 • Bedenk flink veel helpende gedachten: schrijf samen met je kind een aantal Bikkelgedachten en acties op voor situaties die het lastig vindt. Lees hier meer.
 • Laat je kind van iemand ‘spieken’: vind je kind iets lastig? Laat je kind iemand bedenken die er goed in is en laat het kijken hoe diegene het aanpakt ter inspiratie.

Een groeimindset helpt jou en je kind om meer te ontspannen. Je hoeft jezelf niet te bewijzen, je bent goed zoals je bent en kunt alleen je best doen om meer te leren. Succes!

Lees meer
Hulp bij faalangst

Wil jij dat je kind leert om met kritiek om te gaan, makkelijker fouten durft te maken en zichzelf slim genoeg vindt? Dan is de training zelfvertrouwen kind 4-7 jaar of training zelfvertrouwen kind 8-12 jaar of training Trots als een Pauw iets voor jouw kind!

Bel 085-4017182 en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Download de gratis tips
Tips om een groeimindset te stimuleren bij je kind

 

Durft jouw kind fouten te maken?
4.3 door 69

Omgaan met druk gedrag van je kindHoe leer ik mijn kind om voor zichzelf op te komen?
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Durft jouw kind fouten te maken?
4.3 door 69

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...