Hoe is jouw kind slim?

15/06/2015

Je kind is de hele dag bezig met leren. Hoe doet jouw kind dat: leren? Leert je kind door te doen, informatie te ordenen, er een beeld bij te bedenken? Met dit blog ontdek je de leerstijl van jouw kind, begrijp je waarom het sommige dingen lastig vindt en krijg je tips om je kind hierbij te helpen.

Kinderen leren op verschillende manieren

Het ene kind onthoudt pas dingen als hij het heeft gezien, het andere kind leert door rijtjes te stampen. De verschillende manieren van leren heeft Howard Gardner samengebracht in het begrip ‘meervoudige intelligentie’. Intelligentie is volgens hem ‘het vermogen om problemen op te lossen’. Het gaat er niet om hoe slim je bent, maar hoe je slim bent!

Acht verschillende manieren van leren (intelligenties)

Er zijn acht verschillende manieren van leren, ook wel de acht verschillende intelligenties genoemd. Bekijk ze in deze poster of lees ze hieronder:

  • Visueel-ruimtelijk (beeldslim): je kind denkt in beelden en onthoudt door dingen te zien. Je kind heeft veel fantasie, houdt van tekenen, knutselen en verven, heeft gevoel voor opmaak en kleurcombinaties, kan goed kaart lezen.
  • Logisch-mathematisch (rekenslim): je kind houdt ervan om sommen op te lossen, dingen te ordenen en ziet verbanden. Je kind kan dingen goed beredeneren.
  • Verbaal-linguïstisch (taalslim): je kind kan zich goed verwoorden en houdt van spelling, schrijven, lezen. Je kind vindt het leuk om te discussiëren, houdt van woordgrappen en heeft een grote woordenschat.
  • Muzikaal-ritmisch (muziekslim): je kind houdt van muziek en heeft een goed gevoel voor ritme. Je kind onthoudt muziek.
  • Lichamelijk-kinesthetisch (beweegslim): je kind leert door te doen, wil dingen aanraken en uitproberen, houdt van bewegen. Je kind vindt het leuk om te sporten, dansen, knutselen, toneelspelen.
  • Naturalistisch (natuurslim): je kind is geïnteresseerd in planten en dieren, verdiept zich in natuurverschijnselen en houdt van verzamelen. Je kind kan goed observeren en ziet details.
  • Interpersoonlijk (zelfslim): je kind denkt na over zichzelf, stelt veel vragen en heeft een grote zelfkennis. Je kind vindt het fijn om meer op de achtergrond te zijn en heeft het soms nodig om zich even terug te trekken.
  • Intrapersoonlijk (samenslim): je kind houdt van samenwerken, is zorgzaam, kan zich goed inleven in anderen. Je kind houdt van groepen, maakt makkelijk contact en helpt graag anderen.

Je kunt op meerdere gebieden intelligent zijn en ook meerdere intelligenties ontwikkelen. Meestal heb je drie intelligenties die eruit springen voor jou. Welke intelligentiegebieden zijn bij jouw kind het meest ontwikkeld op dit moment?

3 Tips voor je kind om makkelijker te leren

Je weet nu welke drie intelligentiegebieden eruit springen voor jouw kind. Dat is handig om te weten, want dan kun je je kind ook helpen om op die manier te leren. Tips die jou en je kind hierbij helpen:

  • Ontdek de leerstijl van je kind: observeer je kind en kijk welke drie intelligenties het meeste bij jouw kind zijn ontwikkeld. Hierin kun je je kind natuurlijk ook laten meedenken.
  • Laat je kind merken: ‘Het gaat er niet om hoe slim je bent, maar hoe je slim bent’. Deze basishouding zorgt ervoor dat je kind gaat ervaren dat het slim is op een aantal gebieden en het niet faalt als sommige dingen niet lukken.
  • Sluit aan bij de leerstijl van je kind: laat jouw kind op zijn manier dingen leren. Is jouw kind bijvoorbeeld bezig met leren klokkijken? Als het natuurslim is, kun je jouw kind takjes of steentjes laten zoeken en daarmee de wijzers van de klok laten neerleggen. Is jouw kind zelfslim, laat het dan zijn favoriete tv-programma’s opzoeken: hoe laat beginnen ze en hoe lang duren ze?

Voor je kind is het fijn om te weten dat het spelling misschien lastig vindt, maar wel kan leren door het op zijn manier te doen. Bijvoorbeeld door woordjes in een ritme te klappen (muziekslim), van letters een plaatje te tekenen (beeldslim), bepaalde letters te tellen in een tijdschrift (rekenslim), bewegingen te verzinnen bij woorden en letters (beweegslim), etc. Succes met het creatieve leren!

Lees meer
Help jouw kind zijn talenten te ontdekken

Wil je dat jouw kind weet waar het goed in is en zich zelfverzekerd voelt? Laat je kind een training zelfvertrouwen kind 4-7 jaar of training zelfvertrouwen kind 8-12 jaar doen.

Gratis download
Hoe is jouw kind slim?
Mijn kind voelt zich eenzaam op schoolOmgaan met druk gedrag van je kind