Wat als jouw kind zich eenzaam voelt op school?

2 June 2015

Vindt jouw kind weinig aansluiting in de klas, heeft het weinig vrienden, mag het niet meedoen, wordt het gepest? In dit blog lees je informatie en tips om je kind te helpen met zijn eenzaamheid.

Je kind heeft andere kinderen nodig om te leren hoe je op een sociale manier met elkaar omgaat. In deze sociale interactie leert je kind onder meer wat wel en niet sociaal gedrag is, gevoelens uiten, vrienden maken, ruzies oplossen. Daarnaast heeft je kind ook op school behoefte aan acceptatie en waardering. Maar wat als dat allemaal niet vanzelf gaat?

Waarom sommige kinderen geen aansluiting vinden bij de rest

Iedereen heeft een bepaalde sociale plek in de klas: van populaire kinderen tot stille, teruggetrokken kinderen. Uit onderzoek (Van der Ploeg, 2011)* blijkt dat kinderen worden afgewezen door klasgenoten als zij zich terugtrekken of als hun gedrag niet sociaal of agressief is (of een mix hiervan). Dit gedrag kan een kind vertonen als het zich niet gezien voelt, weinig zelfvertrouwen heeft of niet lekker in zijn vel zit. Welk gedrag vertoont jouw kind op school?

Wat als jouw kind buiten de groep valt?

Als je kind buiten de contacten en interacties van de groep valt, is dit een probleem:

 • Je kind krijgt dan niet de gelegenheid om zijn sociale vaardigheden te oefenen en te ontwikkelen.
 • Het is niet helpend voor het zelfvertrouwen van je kind als het wordt afgewezen. Je kind kan zich ongelukkig, onzeker of zelfs minderwaardig voelen.

Kinderen die niet goed in de groep liggen, hebben vaak al weinig sociale vaardigheden en vinden het moeilijk om deel te nemen aan sociale interacties. Om je kind gezond te laten opgroeien, is het belangrijk dat het lekker in zijn vel zit en sociale contacten heeft.

Help jouw kind met deze 7 tips meer aansluiting te vinden op school

Met deze tips help je jouw kind in zijn eenzaamheid:

 • Praat erover met je kind en geef je kind begrip: om te zoeken naar een oplossing, is het allereerst belangrijk dat je je kind laat merken dat je hem begrijpt en hij nog even leuk is als altijd.
 • Zoek uit hoe het zit: laat je kind op papier zichzelf in het midden schrijven of tekenen en daaromheen de kinderen zetten die hij wel/niet aardig vindt, die hem pesten/buitensluiten/negeren/waarvan hij niet mee mag doen. Stel je kind vragen: ‘Wat gebeurt er precies?’, ‘Wat zeg of doe jij tegen de andere kinderen?’, ‘Wat zeggen en doen zij tegen jou?’, ‘Wat heb je al geprobeerd om wel mee te mogen doen?’.
 • Vind de aardige kinderen: welke kinderen zijn misschien wel leuk om mee om te gaan/zien er wel aardig uit? Wie kunnen we eens uitnodigen bij ons thuis om mee te spelen?
 • Praat met de leerkracht: de leerkracht heeft de taak om te zorgen voor een veilige sfeer in de klas. Benoem je zorgen en vraag hoe de leerkracht jouw kind hierbij zou kunnen helpen.
 • Stimuleer sociaal contact buiten school: laat je kind bijvoorbeeld logeren met neefjes of nichtjes, spelen met kinderen uit de buurt of laat je kind deelnemen aan een sport- of hobbyclub.
 • Oefen sociale vaardigheden: speel toneelstukjes met je kind over vrienden maken, niet mee mogen doen, reageren op pestgedrag, etc. Laat je kind bedenken hoe hij zo’n situatie kan aanpakken en geef hem inzicht in de reactie van de ander. Lees hier meer.
 • Stimuleer je kind zoveel mogelijk om zelf na te denken: dit zorgt ervoor dat je kind wordt aangemoedigd zelf tot oplossingen te komen, wat leidt tot meer zelfvertrouwen. Lees hier hoe je dit doet.

*Bron: Ploeg, J. van der (2011). De sociale ontwikkeling van het schoolkind. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Lees meer
Jouw kind meer aansluiting bij andere kinderen?

Merk je dat je kind het moeilijk blijft vinden om aansluiting te vinden bij andere kinderen? Laat je kind dan meedoen met de weerbaarheidstraining Bikkels in de dop of Sociaal als een Bever!

Bel 085-4017182 en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Wat als jouw kind zich eenzaam voelt op school?
4.4 door 79

Zo herken je een negatief zelfbeeld bij je kindHoe is jouw kind slim?
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Wat als jouw kind zich eenzaam voelt op school?
4.4 door 79

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...