Voelt jouw kind zich snel gekwetst als iemand iets zegt? Vat het dingen persoonlijk op, ook als het niet zo bedoeld is? En kan jouw kind hiermee blijven zitten en het moeilijk loslaten? Dan herken je vast dat jouw kind gevoelig is en het nog lastig vindt hoe het kan reageren op zo’n moment. In dit blog vind je tips hoe je jouw kind kunt helpen om steviger in zijn schoenen te staan.
Mijn kind is gevoelig en snel geraakt
Merk je dat jouw kind snel van slag kan zijn als er iets gebeurd dat het niet leuk vindt? Misschien wel als:
- Iemand onaardig doet tegen jouw kind.
- Jouw kind kritiek krijgt of een opmerking over hoe hij het anders kan aanpakken.
- Er iets oneerlijk gaat.
- Jouw kind niet mee mag doen.
- Een ander kind niet het idee van jouw kind wil doen.
- Jouw kind denkt dat anderen hem uitlachen.
- Iemand ‘nee’ zegt tegen jouw kind.
Het ene kind is gevoeliger dan het andere kind. Gevoelig zijn, heeft ook zijn mooie kanten: intens kunnen genieten, empathisch, creatief, sociaal, zorgzaam, oog voor detail.
Lees meer: Mijn kind is gevoelig.
Weerbaarheid en stevig in je schoenen staan
Het hoort erbij dat je je wel eens gekwetst voelt en daar niet zo makkelijk overheen stapt. Als je merkt dat jouw kind hier vaker last van heeft, kan het zijn dat jouw kind wat weerbaarder kan worden. Zodat het zich kan uiten op het moment waarop er iets gebeurt. In onze weerbaarheidstrainingen merken we dat als kinderen tijdig aangeven wat ze van iets vinden, dit helpt om het makkelijker los te laten. Zelfvertrouwen speelt hierin een belangrijke rol: wat geloof je over jezelf en hoe goed kun je je herpakken?
Lees ook: tips zelfvertrouwen vergroten kind.
7 Tips voor als jouw kind snel geraakt is
Deze tips kun jij gebruiken om jouw kind te helpen steviger in zijn schoenen te staan. Je kunt zelf kijken wat bij jouw kind aansluit:
- Oefen een stevige houding met je kind. Hoe je erbij staat, heeft invloed op hoe je je voelt. Sta je stevig, dan voel je je automatisch een stuk zelfverzekerder. Rechtop staan, voeten een stukje uit elkaar, om je heen kijken, armen in je zij. Je kunt je kind dit laten zien in de spiegel.
- Praat over wat je kind dwars zit en stel vragen. Als je merkt dat er iets is gebeurd, kun je erover praten als jouw kind hierover openstaat. Geef niet te snel advies en laat je kind tot een oplossing komen door vragen te stellen. Bijvoorbeeld: ‘Hoe reageerde je nu’, ‘Hielp dat?’, ‘Wat zou je nog meer kunnen doen?’, ‘Hoe zou je het een volgende keer aanpakken?’.
- Laat je kind sterke gedachten bedenken. Als je kind wat ouder is, kun je kijken wat het kan denken waardoor het zich sterk voelt. Bijvoorbeeld: ‘Laat ze maar lachen’, ‘Ik kan het wel aan’, ‘Het is niet zo bedoeld’, ‘Ik zeg wat ik ervan vind’.
- Help je kind om te bedenken hoe het kan reageren. Misschien overvalt de situatie jouw kind, waardoor het niet goed weet hoe te reageren. Het helpt dan om een zin paraat te hebben waarmee jouw kind zijn grens aangeeft. Praat hierover met je kind: ‘Wat kun je zeggen als je iets niet leuk vindt?’. Bedenk samen een zin, zoals ‘Stop, ik vind dit niet leuk’, ‘Hou ermee op’, ‘Lekker boeiend’.
- Leer je kind zijn schouders op te halen en het van zich af te laten glijden. Letterlijk je schouders ophalen, kan helpen om dingen van je te laten afglijden. Oefen dit met je kind als er iets vervelends gebeurt: haal je schouders op, zucht diep en benoem eventueel: ‘Ik zet het van me af’.
- Zoek een manier die jouw kind helpt los te laten. Als jouw kind kan blijven zitten met iets dat gebeurt is, kun je kijken welke manier helpt om los te laten. Bijvoorbeeld: erover praten, een boekje waar je kind in kan schrijven (zoals Slaapklets), een zorgenvriendje, tekenen, bewegen. Deze Piekerposter kan ook helpen.
- Leer je kind feedback zien als iets dat je verder helpt. Leg uit dat feedback bedoeld is om je iets te leren. Help je kind om ‘Oké’ te zeggen bij kritiek en te denken: ‘Hoe kan ik het anders doen?’. Het boek Feedback is fantastisch is een leuk boek wat jouw kind inzicht kan geven in het reageren op complimenten en feedback.
Lees meer
Jouw kind weerbaarder en stevig in zijn schoenen?
Is jouw kind snel geraakt en zou het helpen om steviger in zijn schoenen te staan? Zodat het beter bestand is tegen dingen die het niet leuk vindt en zelfverzekerd kan reageren?
Laat je kind de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar doen.