Pesten: Niet negeren, juist reageren op vervelende opmerkingen!

18 November 2014

Vaak wordt er tegen kinderen die gepest worden, gezegd dat ze het moeten negeren. Dan laat je zien dat het je niet raakt en houden ze vanzelf op. Negeren kun je best inzetten als je incidenteel wordt gepest. Maar bij kinderen die vaker worden gepest, werkt dit niet. Zij voelen zich hierdoor juist machtelozer en onzekerder. Hoe kun je dan wel reageren? 

Misschien merk jij dat jouw kind gepest wordt en dat negeren niet helpt. Je ziet dat je kind er ongelukkig van wordt en niet weet wat het kan doen. In dit artikel vind je tips die jouw kind kan gebruiken om weerbaar te zijn tegen pesten.

Wat doet negeren met je kind?

Pesten raakt het zelfvertrouwen en zelfbeeld van je kind. Als er een lelijke opmerking wordt gemaakt (bijv. ‘Jij bent dom, zeg!’) en je kind negeert dit, gebeuren er drie dingen:

  • De opmerking komt binnen bij je kind. Door niet te reageren, wordt er geen tegengas geboden aan het onjuiste beeld wat de pester schept. Je kind kan gaan geloven wat de pester tegen hem zegt en moet stevig in zijn schoenen staan om dit niet te geloven. En vaak zijn gepeste kinderen juist onzeker en hebben ze geen sterk zelfbeeld.
  • De pester gaat over de grens bij je kind. Door te negeren, laat je kind zien dat de pester blijkbaar gewoon over zijn grens mag gaan en lelijke dingen mag zeggen tegen hem.
  • Je kind voelt zich machteloos. Het kan zich niet verweren tegen de pester, terwijl de pester hem pijn doet.

Voor kinderen is het moeilijk om niets terug te zeggen of te doen alsof je het niet hoort. Dit komt omdat zij vaak primair reageren en zich niet altijd kunnen inhouden om niet te reageren.

Reageren op pesten

Als ouder ben je vaak bang dat je kind nog meer ellende over zich heen krijgt als het reageert. Dit is geen onterechte angst, als je kind niet op een handige manier voor zichzelf opkomt, kan het gebeuren dat het pesten verergert. In onze weerbaarheidstraining merken we dat kinderen vaak niet weten wat ze kunnen doen of zeggen en niet overtuigend voor zichzelf opkomen, omdat ze te weinig in zichzelf geloven. We gaan daarom aan de slag met zelfvertrouwen, houding en uitstraling en overtuigend voor jezelf opkomen.

Als de pester iets zegt tegen je kind over wat anders aan hem is

Soms worden kinderen gepest omdat zij er anders uitzien, bijvoorbeeld omdat ze een bril hebben, dikker zijn dan andere kinderen, er iets aan hun uiterlijk opvalt. Dit is nu eenmaal zo en kun je niet veranderen aan je kind. Het mag er ook zijn, want het hoort bij jouw kind.

Je kunt je kind helpen om zo te reageren: “Dat is zo. Heb je er een vraag over?”. Een voorbeeld: je kind wordt uitgescholden met ‘Brillie!’. Je kind reageert: “Dat is zo, heb je er een vraag over?”. De pester verwacht deze reactie niet en zal niet weten hoe te reageren. Je kind reageert daarna snel: “Nee? Dan ga ik weer verder met waar ik mee bezig was” en loopt weg met een stevige houding.

Lees ook: 8 Tips om je kind weerbaarder te maken

Als de pester iets zegt wat niet klopt

Soms maakt een pester opmerkingen tegen je kind die onaardig zijn en niet waar zijn. Bijvoorbeeld dat je kind dom is, lelijk is, stom is, niet mooi kan tekenen.

Je kunt je kind helpen om zo te reageren: “Je hebt het mis. Ik ben heel …” en je kind loopt weg met een stevige houding. Bijvoorbeeld: de pester zegt “Jij bent lelijk”, je kind reageert dan “Je hebt het mis. Ik vind mezelf mooi” en loopt weg met een stevige houding.

Bekijk ook: Poster reageren op vervelende opmerkingen

Lees meer
Hulp om het pesten te stoppen

Wordt jouw kind gepest en lukt het niet om voor zichzelf op te komen? Dan is de weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar iets voor jouw kind! Of de individuele training Sterk als een Leeuw.

Stuur een bericht of bel 085-4017182 voor meer informatie.

Gratis download
Pesten: reageren op vervelende opmerkingen
Pesten: Niet negeren, juist reageren op vervelende opmerkingen!
4.4 door 98

Help je kind te leren omgaan met teleurstellingTips om met je kind te praten over het pesten
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Pesten: Niet negeren, juist reageren op vervelende opmerkingen!
4.4 door 98

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
  • Hoe denk ik positief?
  • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
  • Hoe kom ik voor mezelf op?
  • Hoe maak ik handig contact?
  • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
  • En nog veel meer...