Hoe maak ik mijn kind weerbaar tegen pesten?

10/10/2019

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer één op de tien kinderen in het basisonderwijs wordt gepest. Dat is nogal wat. Is jouw kind weerbaar tegen pesten en ander onaardig gedrag? Wil je jouw kind helpen om stevig in zijn schoenen te staan en voor zichzelf op te komen? Hier vind je informatie en tips om jouw kind weerbaar te maken tegen pesten.

Mijn kind weerbaar maken tegen pesten

Kinderen kunnen hard en kwetsend naar elkaar zijn. Vaak omdat ze zich nog niet goed kunnen inleven in de ander, vervelende gevoelens afreageren of zelf onzeker zijn en dit overschreeuwen. Elk kind maakt wel eens mee dat iemand gemeen of onaardig doet, jouw kind waarschijnlijk ook. Als jouw kind dan al wat onzeker of juist gevoelig is, weet het daar misschien niet goed raad mee. Dan helpt het om de weerbaarheid van jouw kind te vergroten.

Lees ook: Hoe weet ik of mijn kind gepest wordt?

Hoe wordt mijn kind weerbaar tegen pesten?

Naast de sfeer in de klas en het groepsklimaat, speelt ook mee hoe jouw kind zich voelt en wat het daarmee uitstraalt. Kinderen met zelfvertrouwen, die lekker in hun vel zitten, nieuwe situaties durven aangaan en niet in hun schulp kruipen, worden over het algemeen minder snel gepest. Het begint dus allemaal met een gezond zelfvertrouwen: dat jouw kind zichzelf goed vindt zoals het is en van daaruit voor zichzelf durft op te komen.

Manieren van reageren op pestgedrag

Er zijn verschillende manieren van reageren die je met jouw kind kunt oefenen als iemand vervelend doet:

  • Duidelijk je grens aangeven: ‘Ik vind het niet leuk, hou ermee op!’
  • Zelfrespect tonen: ‘Je hebt het mis’ of ‘Dat is jouw mening, ik vind het wel mooi’.
  • Je schouders ophalen en zeggen: ‘Pfff, wat een onzin!’ of ‘Boeiend’.
  • Negeren en stevig weglopen. Let op: dit kun je doen als het niet vaak gebeurt. Als jouw kind vaker wordt gepest, is het belangrijk om zijn grens aan te geven.
  • Naar andere kinderen toe gaan die wel aardig doen.
  • Hulp zoeken bij de leerkracht of een andere volwassene, bijv. in de buurt gaan staan.

Bij alle manieren is het belangrijk om dit met een stevige houding van zelfrespect te doen, anders komt het niet overtuigend over. Zelfvertrouwen is daarin belangrijk.

Lees ook: Waarom ‘Stop, hou op!’ meestal niet werkt

Tips om jouw kind weerbaar te maken tegen pesten

Met deze tips kun jij thuis aan de slag om jouw kind te helpen weerbaar te worden tegen pesten:

  • Vergroot het zelfvertrouwen van je kind. Dit kun je doen door jouw kind zoveel mogelijk zelf tot oplossingen te laten komen, positief te leren denken en complimenten te geven die gericht zijn op het proces in plaats van het resultaat. De Trots-Pot is een leuke manier om je kind zichzelf complimenten te leren geven.
  • Geef je kind inzicht in hoe het overkomt op anderen. Misschien is jouw kind zich niet bewust van zijn houding en welk effect dit heeft. Laat je kind voor de spiegel staan en oefen verschillende houdingen: onzeker, zelfverzekerd, agressief. Zodat je kind verschil ervaart in hoe het zich voelt en welk effect dit heeft.
  • Oefen met je kind om een stevige houding te hebben. Als je kind stevig voor de spiegel heeft gestaan, zal het merken dat deze houding helpt om je zeker te voelen. En om overtuigend voor jezelf op te komen. Eventueel kun je rollenspellen doen om hiermee te oefenen.
  • Neem regelmatig de tijd om te kletsen met je kind. Zo weet je wat jouw kind bezig houdt en kun je situaties bespreken en eventueel uitspelen die jouw kind lastig vindt.
  • Bespreek samen welke manier van reageren kan helpen. Vaak wordt ‘negeren’ als oplossing aangereikt en dat kan heel lastig zijn om toe te passen. Zeker als jouw kind zich geraakt voelt, negeer het dan maar eens. Wellicht kun je bespreken met jouw kind wat helpt om te doen en één van de manieren hierboven gebruiken.
  • Ga in gesprek op de plaats waar het pesten voorkomt. Jouw kind kan wel leren om weerbaarder te worden, maar als er niets verandert in de groepsdynamiek waar het pesten gebeurt, wordt het voor jouw kind lastig. Maak het bespreekbaar op school. Lees meer: tips in het omgaan met pesten.

De boeken Survivalkid Pesten en Pesten kun je gebruiken als jouw kind gepest wordt.

Lees meer
Een weerbaarheidstraining voor jouw kind?

Merk je dat jouw kind het moeilijk vindt om voor zichzelf op te komen en zich te verweren tegen pesten? Dan kan het helpen om jouw kind een weerbaarheidstraining te laten doen. Bij Apetrotse Kinderen geven we de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar en de weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar. De individuele training Apesterk is ook mogelijk.

Gratis download Signalen pesten
Poster: Checklist signalen pesten
Mijn kind wil geen complimentenMijn kind heeft faalangst