Mijn kind wil geen complimenten

01/10/2019

Anna geeft haar zoon van 6 jaar een compliment over zijn tekening: ‘Wat mooi gemaakt!’ Haar zoon zegt: ‘Nee, het is mislukt’. Anna probeert nog: ‘Maar die ridder ziet er toch echt als een ridder uit?’ Haar zoon wil het niet horen.

Heeft jouw kind ook moeite om complimenten aan te nemen? Ontkent je kind het of doet hij alsof hij het niet hoort? Je vraagt je af waar dat mee te maken heeft en wat je kunt doen. Lees snel verder en ontdek welke complimenten wél werken!

Werken complimenten nog wel?

Misschien geef je gedurende de dag al veel complimentjes, zoals ‘Goed gedaan’ of ‘Knap hoor’. Dat doe je waarschijnlijk om jouw kind te laten merken dat je van hem houdt en zijn zelfvertrouwen te versterken. Jouw kind wil zich geliefd voelen en heeft bevestiging en waardering nodig. Complimenten dragen daaraan bij. En dat niet alleen: complimenten helpen ook bij het veranderen van gedrag. Als jouw kind een oprecht en specifiek compliment krijgt, zorgt dit voor een fijn gevoel (aanmaak van dopamine) én herhaling van het gedrag (om het compliment weer te krijgen).

Waarom wil mijn kind geen complimenten?

Geef je jouw kind complimenten om zijn zelfvertrouwen te vergroten en positief gedrag te stimuleren? Hoe lastig is het dan als jouw kind helemaal geen complimenten wil aannemen! Hoe komt dit, vraag je je misschien af?

Dit kan te maken hebben met een gebrek aan zelfvertrouwen. Je kind heeft een lage eigenwaarde en gelooft niet in zichzelf. Wat je ook zegt, jouw kind neemt het niet aan en vindt zelf van niet.
Het kan ook dat jouw kind juist perfectionistisch is en een hoge lat heeft voor zichzelf. Jouw kind vindt het zelf niet goed genoeg wat het gemaakt of gedaan heeft.

Lees ook: Heeft mijn kind een negatief zelfbeeld?

Goedbedoelde complimenten die niet werken

Soms ligt het niet zozeer aan het zelfvertrouwen van jouw kind, maar aan de manier van complimenteren. Het lijkt gek: het geven van complimenten kan ook averechts werken. Dit is het geval bij:

  • Teveel complimenten: als je vaak complimenten geeft, kan het zijn waarde verliezen. Je kind denkt: ‘Jij bent mijn moeder/vader en vindt toch alles mooi’.
  • Complimenten met een oordeel: ‘Mooie tekening’, ‘Wat een goed cijfer’. Je kind leert dat resultaat belangrijk is en dat het altijd bekritiseert kan worden door anderen. Waardoor je kind juist gevoelig wordt voor het oordeel van anderen of niet meer zijn best gaat doen.
  • Complimenten over intelligentie of talent: ‘Jij bent echt slim’, ‘Jij kunt goed voetballen’. Je kind leert dat het waardevol is als het presteert. Helaas presteert jouw kind ook wel eens minder, wat kan zorgen voor faalangst en afhaken.
  • Complimenten om te motiveren: ‘Goed gedaan’. Je kind is niet uit zichzelf gemotiveerd en heeft steeds bevestiging nodig om een taak te doen.

Natuurlijk is het niet erg als je af en toe zegt: ‘Goed gedaan’ of ‘Wat mooi gemaakt’. Als jouw kind geen complimenten wil, kan het helpen om andere manieren van complimenteren te proberen.

Wat werkt wel: tips waardoor jouw kind wél complimenten ontvangt

Graag wil je jouw kind complimenten geven met als doel: dat het hiervan groeit. Zo kun je jouw kind helpen om complimenten makkelijker te ontvangen:

  • Laat je kind zichzelf een compliment geven. Vraag jouw kind: ‘Hoe vind je het van jezelf dat je ….?’ Bijvoorbeeld: ‘Hoe vind je het van jezelf dat je je best hebt gedaan op deze tekening?’
  • Prijs je kind om zijn inzet in plaats van het resultaat: zo leert je kind om de focus te leggen op het proces (ik kan ergens beter in worden als ik oefen) in plaats van het resultaat (ik ben er wel/niet goed in). Bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je allemaal verschillende kleuren hebt gebruikt’ en ‘Je hebt er hard voor gewerkt’.
  • Geef een indirect compliment: vertel aan iemand (broer, zus, papa, mama, ander familielid) wat je waardeert aan jouw kind, terwijl jouw kind het kan horen. Zeg bijvoorbeeld tegen je partner als jouw kind je kan horen: ‘Hij heeft zich super snel aangekleed’.
  • Maak het compliment specifiek. Een compliment heeft meer waarde als het iets is wat je niet tegen iedereen kunt zeggen. Vertel daarom specifiek wat je waardeert aan jouw kind, bijvoorbeeld: ‘Ik vind het leuk aan jou dat je behulpzaam bent’.
  • Vertel het compliment als jouw mening: ‘Ik vind de dieren goed gelukt’. Als jouw kind dit wegwuift, zeg je: ‘Dat is wat ik vind, jij mag er zelf iets anders van vinden’.
  • Vermijd goed en slecht. Als jouw kind gevoelig is voor het oordeel van anderen, kun je de woorden ‘goed’ en ‘slecht’ vervangen door ‘(on)handig’ en ‘helpt wel/niet’. Bijvoorbeeld: ‘Wat handig van je om het zo aan te pakken’ of ‘Volgens mij hielp dat niet, wat zou je wel kunnen doen?’.
  • Bedank je kind voor zijn hulp als het een taak heeft gedaan. Heeft jouw kind meegeholpen in huis en wil je dit stimuleren? Zeg dan: ‘Dankjewel dat je geholpen hebt’ in plaats van ‘Goed gedaan’.
  • Gebruik de Trots-pot: dit is een handig hulpmiddel om jouw kind te leren zichzelf complimenten te geven. Elke dag bedenkt jouw kind iets van zichzelf waar het trots op is of tevreden over is. Download hier gratis de Trots-pot.

Soms lijkt het alsof je kind jouw compliment niet aanneemt, omdat het dit ontkent. Toch kan het wel degelijk impact hebben en in zijn hoofd blijven zitten. Blijf dus doorgaan met laten merken wat je aan je kind waardeert.

Lees meer
Training zelfvertrouwen kind?

Merk je dat jouw kind weinig zelfvertrouwen heeft en vaak negatief over zichzelf praat? Dan kan een training zelfvertrouwen jouw kind helpen om positiever over zichzelf te denken en meer in zichzelf te geloven.

Trots-pot: zelfvertrouwen vergroten
Mijn kind heeft spanning voor groep 3Hoe maak ik mijn kind weerbaar tegen pesten?