Mijn kind heeft spanning voor groep 3

16/07/2019

Gaat jouw kind na de zomervakantie naar groep 3? En vindt het dit best wel spannend? De overgang van groep 2 naar groep 3 kan groot zijn voor je kind. Er wordt meer van jouw kind verwacht en dat kan spanning geven. Lees hier hoe je jouw kind kunt helpen als het last heeft van spanning voor groep 3.

De overgang van groep 2 naar groep 3

Waar jouw kind in groep 1 en 2 vooral spelend bezig was met leren, wordt er in groep 3 veel meer verwacht dat jouw kind rustig zit en werkt. Je kunt het zien als de grootste overgang in de basisschooltijd. De nadruk ligt op leren lezen, daar is je kind in groep 3 een groot gedeelte van de tijd mee bezig. Daarnaast gaat je kind ook aan de slag met andere vakken, zoals rekenen, schrijven, taal. Je kind kan naar groep 3 willen, omdat het zich groot voelt en nieuwe dingen gaat leren. En het tegelijkertijd spannend vinden.

Hoe kun je merken of jouw kind last heeft van spanning?

Groep 3 is een nieuwe fase en gezonde spanning hoort erbij. Het kan dat jouw kind het zo spannend vindt, dat het doorslaat naar stress. Dat kun je onder meer hieraan merken:

  • Je kind zegt regelmatig dat hij het spannend vindt.
  • Je kind is prikkelbaar (aan het einde van het schooljaar is dit normaal, omdat je kind moe is).
  • Je kind zegt: ‘Ik kan het niet’ of ‘Dat is te moeilijk’.
  • Je kind wordt snel boos.
  • Je kind huilt vaker en is sneller van slag.
  • Je kind heeft last van buikpijn, hoofdpijn of andere lichamelijke klachten.
  • Je kind komt moeilijker in slaap of slaapt slechter.
  • Je kind wil niet naar school.

In onze training merken we dat kinderen die het spannend vinden, vaak gevoelig zijn, onzeker, perfectionistisch of last hebben van faalangst. Spelenderwijs werken we aan het vergroten van zelfvertrouwen en stevig in je schoenen staan. Dat geeft een stuk meer rust.

Waar komt de spanning bij je kind vandaan?

Als jouw kind last heeft van spanning, kan dat meerdere oorzaken hebben. Je kind kan gevoelig zijn en moeite hebben om te wennen aan een nieuwe klas, docent en omgeving. Het kan ook dat jouw kind onzeker is en last heeft van faalangst. Of dat je kind perfectionistisch is en geen fouten wil maken. Of je kind heeft nog geen beeld van hoe het in groep 3 gaat en weet niet wat het kan verwachten.

Tips om jouw kind te helpen als het gespannen is voor groep 3

Hieronder vind je een aantal tips die jij kunt gebruiken voor jouw kind:

  • Luister naar je kind en relativeer niet te snel. Als volwassenen weten we dat het allemaal goed komt en kunnen we relativeren. Jonge kinderen kunnen dat nog niet. Voor jouw kind is zijn spanning reëel. Het helpt om daar erkenning voor te geven, te benoemen: ‘Ik snap dat je het spannend vindt, het is ook allemaal nieuw en anders’.
  • Vraag door. Zo kun je erachter komen wat jouw kind spannend vindt en kijken of je daarin spanning kunt wegnemen. Bijvoorbeeld: ‘Wat vind je spannend aan groep 3?’ of ‘Hoe denk je dat het in groep 3 gaat?’, ‘Wat zou je makkelijk vinden en wat moeilijk?’, ‘Hoe is het met andere kinderen (noem kinderen die je kind kent) gegaan die in groep 3 zaten?’.
  • Help je kind zich een beeld te vormen van groep 3. Vaak is spannend hetgeen wat onbekend is. Als jouw kind een beeld heeft van hoe het gaat, kan dat al spanning wegnemen. Vraag je kind: ‘Wat wil je weten over groep 3?’ en zoek samen informatie. Als jouw kind bang is om te falen in groep 3, kun je op de website Wijzeroverdebasisschool of met Squla alvast zien hoe lesstof van groep 3 eruit ziet. En hier vind je gratis werkbladen die je samen met jouw kind kunt doen.
  • Loop alvast een paar keer langs de klas en kijk even naar binnen. Zo krijgt jouw kind alvast een beeld van hoe het daar gaat. Eventueel kun je ook af en toe even ‘Hallo!’ zeggen tegen de leerkracht van groep 3, zodat jouw kind er alvast vertrouwd mee raakt.
  • Vertel aan de leerkracht dat je kind het spannend vindt. Als de leerkracht het weet, kan die jouw kind misschien wat extra aandacht geven of geruststellen. Misschien kun je samen iets bedenken met de leerkracht om het voor jouw kind minder spannend te maken.
  • Laat je kind tekenen over groep 3. Als jouw kind van tekenen houdt, kun je samen een tekening maken over groep 3. En daar meteen over praten: ‘Hoe gaat dat in groep 3, denk je?’.
  • Lees boekjes voor over groep 3. In de bibliotheek of winkel kun je boekjes zoeken over groep 3. Bijvoorbeeld: En nu naar groep 3, Hoera, ik ga naar groep 3, Dennis gaat naar groep 3.
  • Zorg voor ontspanning. Als jouw kind last heeft van stress, is het goed om een manier te vinden waarmee jouw kind zijn spanning kan ontladen. Diep zuchten, even bewegen, een gek dansje doen, tekenen, kleien, knuffelen. Lees meer: 5 ontspanningsoefeningen voor jouw kind.
Lees meer
Jouw kind meer zelfvertrouwen?

Merk je dat jouw kind vaker last heeft van spanning en wel wat zelfvertrouwen kan gebruiken? Laat je kind meedoen met de training zelfvertrouwen & weerbaarheid (4-7 jaar).

Mijn kind is snel geraaktMijn kind wil geen complimenten