Mijn kind durft niets te vragen in de klas

01/09/2016

Is jouw kind verlegen op school en vraagt het geen hulp als het iets niet snapt? Als je kind weinig durft te zeggen in de klas, kan dit hem belemmeren in zijn schoolprestaties. Doordat je kind niet alles snapt, maakt het zijn werk minder met als mogelijk gevolg dat hij wordt onderschat. Lees in dit blog hoe je jouw kind kunt helpen om meer te durven zeggen in de klas.

Verlegenheid in de klas

Met de weerbaarheidstraining heb ik regelmatig kinderen in het groepje die als één van de doelen voor de training hebben om meer te durven zeggen in de klas. Voor sommige kinderen is dit namelijk best lastig: ze snappen hun werk niet, maar durven dit niet aan te geven aan de leerkracht. Met als gevolg dat ze maar wat invullen of hun werk niet afkrijgen. En hun ouder of leerkracht heeft hier niet altijd weet van, waardoor het lijkt alsof er minder uit het kind komt dan erin zit. Belangrijk dus om alert te zijn op hoe je kind erbij zit in de klas.

Waarom durft je kind niets te vragen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind weinig vraagt of zegt in de klas. Het kan te maken hebben met onzekerheid, maar ook met hoe veilig je kind zich voelt in de klas. Hieronder vind je een aantal redenen die kunnen verklaren waarom je kind weinig zegt in de klas:

  • Je kind is onzeker en bang dat het iets verkeerd doet.
  • Je kind is verlegen en heeft moeite om zich op de voorgrond te stellen in de groep, wat moet op zo’n moment. Het durft te weinig ruimte in te nemen.
  • Je kind is perfectionistisch en wil het zelf oplossen.
  • Je kind voelt zich niet op zijn gemak bij de leerkracht.
  • Het is onrustig in de klas, de groep is groot en er wordt veel lawaai gemaakt. Je kind trekt zich terug en heeft niet de rust om iets te vragen aan de leerkracht.
  • Er is geen veilige sfeer in de klas, er wordt gelachen of er worden grappen gemaakt als er iets verkeerds wordt gezegd.

Hoe je weet of jouw kind zich op zijn gemak voelt in de klas

Knoop regelmatig een praatje aan met de leerkracht en vraag welke indruk de juf of meester heeft van jouw kind. Vraag ook concreet naar hoe jouw kind aan het werk gaat en of het wel eens iets vraagt of zegt tegen de leerkracht. Aan jouw kind kun je ook vragen: ‘Hoe vind je het in de klas?’. Als je kind een algemeen antwoord geeft, kun je doorvragen: ‘Wat vind je leuk in de klas?’, ‘Wat vind je niet leuk?’, ‘Wat doe je als je iets niet snapt?’, ‘Wanneer heb je voor het laatst met de juf of meester gepraat?’, ‘Hoe vind je jouw juf of meester?’.

Tips waardoor jouw kind meer durft te zeggen in de klas

Dat je kind weinig zegt of vraagt in de klas, kun je zien als een vaardigheid waarin je kind kan ontwikkelen: meer durven te zeggen in de klas. Met de volgende tips kun je je kind helpen om hierin te groeien:

  • Complimenteer je kind dat je bewondert dat hij het eerst zelf wil proberen en oplossen en niet meteen om hulp vraagt. Je kunt dit zien als zelfstandigheid of doorzetten.
  • Praat er met je kind over: vraag wat het ergste is wat kan gebeuren, bespreek de voor- en nadelen van niet of wel vragen.
  • Vraag aan je kind hoe andere kinderen het aanpakken als ze iets niet snappen. Blijven ze ermee zitten of durven ze het te vragen en hoe doen ze dat dan? Zo ziet je kind dat er voor iedereen ruimte is om wat te zeggen of vragen in de klas.
  • Oefen hoe je kind het kan aanpakken om meer te zeggen in de klas. Hoe vraag je de aandacht van de leerkracht (vinger opsteken, naar bureau gaan, roepen), wat doe je als deze niet meteen aandacht voor je heeft, welke gedachte kan je helpen waardoor je het durft?
  • Geef je kind de ruimte en tijd: als je kind verlegen is in de klas, werkt pushen averechts. Je kunt je kind stimuleren, maar het helpt niet om boos te worden of te zeggen dat het de eigen schuld is van je kind dat hij het niet snapt. Benoem dat je kind het mag oefenen en vraag welk eerste stapje je kind kan zetten of meer te durven zeggen in de klas.
  • Vraag je kind regelmatig om zijn mening. Zo oefent je kind met het verwoorden van wat er in hem omgaat. Je kunt vragen: ‘Wat vind jij ervan?’ of ‘Wat zou jij doen in deze situatie?’.
  • Oefen met in de belangstelling staan: laat je kind op een verjaardag hapjes uitdelen of vragen wat mensen willen drinken. Of laat je kind zelf een ijsje of eten bestellen.
  • Bespreek het samen met de leerkracht: als je kind zich op zijn gemak voelt bij de leerkracht, kunnen jullie samen met de juf of meester bespreken dat je kind het moeilijk vindt om iets te durven vragen of zeggen. Laat de juf aan je kind vertellen dat het altijd iets mag vragen of zeggen. Maak samen een plan met de leerkracht en je kind hoe de leerkracht jouw kind hiermee kan helpen. Bijvoorbeeld door je kind eerst in een klein groepje iets te laten vertellen en dit steeds meer uit te breiden.

Lees meer
Jouw kind zelfverzekerder en weerbaarder?

Wil je dat je kind leert om meer voor zichzelf op te komen in de klas en zelfverzekerder wordt? Dan is een weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar iets voor jouw kind.

Waarom ‘Stop, hou op!’ vaak niet werkt en wat je wel kunt doenMijn kind vindt weinig aansluiting bij leeftijdsgenoten