7 Tips voor als je kind weer naar school gaat na de vakantie

17/08/2017

Is de vakantie voor jouw kind bijna voorbij en is het tijd om weer naar school te gaan? Dan is het vast even wennen om weer in het schoolritme te komen. Hoe help je jouw kind een goede start te maken in het nieuwe schooljaar? Lees hier de tips.

De vakantie is voorbij: jammer of fijn?

De zomervakantie is heerlijk vanwege de vrijheid en de hoeveelheid tijd om lekker te kunnen spelen en niet zoveel te ‘moeten’. Vaak zie je dan ook dat je kind een groei in zijn ontwikkeling doormaakt in de vakantie. Toch kan het fijn zijn om weer naar school te gaan. Zeker als je kind gevoelig is en houvast heeft aan structuur en overzicht. Misschien merk je dat je kind sneller prikkelbaar is. Dan is het tijd voor het gestructureerde schoolritme.

Van vakantieritme naar schoolritme

En dat kan best even schakelen zijn. Waar je kind in de vakantie geen tijdsdruk heeft en lekker op zijn gemakje de dag kan beginnen, moeten jullie nu weer op tijd opstaan om klaar te zijn voor school. Het slaapritme verandert, langer opblijven wordt weer normale bedtijd. Ook brengt een nieuw schooljaar veranderingen mee, zoals een nieuw lokaal, een nieuwe juf of meester, een andere samenstelling van de groep, nieuwe lesstof. Dat kost energie en sommige kinderen maken zich van tevoren zorgen over hoe het zal zijn.

Tips die jouw kind helpen als het weer naar school gaat

Tja, het is onvermijdelijk, dan is daar toch die maandag dat je kind weer naar school moet. Hoe help je je kind om een goede start te maken? Hieronder vind je een aantal tips:

  • Neem afscheid van de vakantie. Creëer een moment dat markeert dat de vakantie voorbij is waarin je iets leuks doet met je kind om afscheid te nemen van de vakantie.
  • Blik terug op de vakantie. Op een rustig moment kun je je kind vragen: ‘Wat vond jij het leukste van de vakantie?’ en daar nog eens op terugblikken. Of pak de vakantiefoto’s erbij en laat je kind een foto kiezen als herinnering. De positieve gevoelens van de herinnering, kunnen je kind moed en vertrouwen geven.
  • Praat met je kind over het nieuwe schooljaar. Hoe vind je kind het om weer naar school te gaan? Waar heeft het zin in? Zijn er ook dingen waar het tegenop ziet? Door erover te praten, blijven eventuele zorgen niet in het hoofd rondgaan en worden deze minder groot.
  • Kom alvast in schoolsfeer door iets nieuws te kopen voor school. Ga met je kind op pad en koop iets nieuws, zoals een pen, rugtas, agenda, sleutelhanger voor aan de tas. Zo kun je je kind alvast voorbereiden op school.
  • Wees zelf goed georganiseerd. Voor jou als ouder is het ook wennen om weer in het ritme te komen. Bedenk alvast hoe je het wilt aanpakken, wat er allemaal moet gebeuren en maak eventueel een lijstje of planning als dit je helpt.
  • Vraag je kind wat het dit jaar wil leren. Een nieuw schooljaar betekent nieuwe dingen leren, ook als je kind in dezelfde groep blijft. Waar zou je kind dit jaar in willen groeien/nog beter willen worden? Kijk hier later nog eens op terug, dit geeft zelfvertrouwen.
  • Start het schooljaar ontspannen. Start de eerste schooldag positief en doe iets extra’s voor je kind. Maak een lekker ontbijtje of laat je kind kleding kiezen die het fijn vindt. Creëer extra momenten van ontspanning in de eerste week, want je kind zal best moe zijn.

Maak jij je zorgen over het nieuwe schooljaar?

Misschien zie je er tegenop dat je kind weer naar school gaat, omdat je kind het voor de vakantie niet zo naar zijn zin had. Bijvoorbeeld omdat het werd gepest, geen klik had met de leerkracht of veel last had van faalangst. Probeer positief te zijn naar je kind dat het een nieuw jaar is waar jullie het beste van gaan maken. Ga in gesprek met de leerkracht om te kijken hoe jullie jouw kind kunnen helpen op school. Wacht de eerste maand af en kijk hoe het gaat: vaak heeft je kind wat tijd nodig om zijn draai te vinden.

Lees meer
Poster Clownesk gedragMijn kind huilt snel