Tips voor ouders in het omgaan met pesten

23 December 2014

In dit blog lees je wat je als ouder kunt doen als je kind gepest wordt. Jij kunt je kind helpen door het pesten te bespreken, je kind te leren reageren op het pestgedrag, het zelfvertrouwen te vergroten van je kind en hulp in te schakelen van school. Hoe je dit doet, lees je hier.

Het is verschrikkelijk om te merken dat jouw kind wordt gepest. Als ouder ben je er niet bij op de momenten dat je kind wordt gepest en kun je je machteloos voelen dat je het niet kunt voorkomen en tegengaan. Toch ben jij als ouder de meest belangrijke persoon voor je kind in het aanpakken van het pesten en kun jij je kind helpen het pesten te stoppen. Hieronder vind je zes tips waarmee jij je kind helpt het pesten op te lossen.

1. Bespreek het pesten met je kind

Praat met je kind over het pesten. In dit blog lees je hoe je kunt praten met je kind over het pesten, waardoor je kind zich begrepen voelt en het pesten durft aan te pakken.

2. Benoem dat jij je kind gaat helpen

Het is belangrijk dat je je kind serieus neemt, ook al voelt het voor jou misschien dat je kind overgevoelig reageert. Benoem dat jij je kind gaat helpen en jullie samen een oplossing gaan zoeken om het pesten aan te pakken. Zo voelt je kind zich door jou gesteund.

3. Leer je kind te reageren op het pestgedrag

Help je kind om voor zichzelf op te komen en te bedenken wat hij kan terugzeggen of terug doen. Je kind mag leren om een grens te stellen naar de ander (zelfrespect). Waak ervoor dat je kind hetzelfde gaat terugzeggen of terugdoen als de pester, probeer het bij hem zelf te houden. Bijv. als jouw kind wordt uitgescholden met ‘dikzak’, dan helpt het voor het zelfvertrouwen van je kind niet als hij zegt dat de ander niet kan rekenen. Hier lees je wat je kind kan zeggen op nare opmerkingen. Een stevige houding en de ander aankijken zijn hierbij belangrijk.

4. Vergroot het zelfvertrouwen van je kind

Kinderen die in zichzelf geloven, durven voor zichzelf op te komen. Laat je kind bedenken welke dingen hij leuk vindt aan zichzelf en waar hij goed in is. Heb hierbij aandacht voor eigenschappen die iets vertellen over wie je kind is, bijv. aardig, behulpzaam, slim. Dat je kind goed is in rekenen zegt minder over wie hij is. Hier vind je meer ideeën om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten.

5. Leer je kind om hulp te vragen

Omdat het best lastig voor je kind kan zijn om het pesten tegen te gaan, is het goed om je kind te vragen wie hem (naast jullie) hierbij kan helpen. Leer hem om naar zijn juf of meester op school te gaan of andere kinderen te vragen hem te helpen op momenten dat hij gepest wordt.

6. Schakel hulp in van school

Wordt je kind op school gepest? Ga dan naar de leerkracht van je kind en maak het pesten bespreekbaar. Overleg met de leerkracht wat jullie samen kunnen doen om ervoor te zorgen dat je kind zich veilig voelt op school. Scholen zijn verplicht om pesten tegen te gaan en te zorgen voor een sociaal veilige omgeving en moeten dit kunnen aantonen. Als ouder kun je vragen naar het pestprotocol van de school.

Lees meer
Hulp om het pesten te stoppen

Het kan best lastig zijn om samen met je kind het pesten aan te pakken en op te lossen. Kunnen jullie hier wel wat hulp bij gebruiken? In de weerbaarheidstraining Bikkels in de dop of met het pakket Sterk als een Leeuw leert je kind voor zichzelf op te komen en te reageren op pestgedrag. Bel 085-4017182 en maak gratis kennis!

Tips voor ouders in het omgaan met pesten
4.4 door 77

Tips om met je kind te praten over het pestenSociale vaardigheden aanleren aan je kind
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Tips voor ouders in het omgaan met pesten
4.4 door 77

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
  • Hoe denk ik positief?
  • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
  • Hoe kom ik voor mezelf op?
  • Hoe maak ik handig contact?
  • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
  • En nog veel meer...