Hoe wordt mijn kind weerbaarder?

06/06/2019

Wat als jouw kind gevoelig is, zich dingen snel persoonlijk aantrekt, geen ‘nee’ durft te zeggen, niet voor zichzelf opkomt? Mogelijk zie je dit bij jouw kind en wil je het helpen om steviger in zijn schoenen te staan en meer in zichzelf te geloven. Hoe help je jouw kind weerbaarder te worden? Hier vind je tips.

Yara (10 jaar) is een vrolijke, rustige meid die meegaand is met anderen en goed in de groep ligt. Soms is ze te lief en durft ze geen ‘nee’ te zeggen als ze iets niet wil. Ze kan lang van slag zijn als iemand iets onaardigs tegen haar zegt.
Tom (5 jaar) is een gevoelige jongen die veel dingen spannend vindt. Als hij ergens voor het eerst is, kruipt hij weg achter zijn moeders benen. Hij laat anderen voorgaan op de glijbaan en weet niet wat hij kan zeggen als iemand hem duwt.

In onze weerbaarheidstrainingen merken we dat veel kinderen over het algemeen lekker in hun vel zitten, maar het toch lastig vinden hoe ze kunnen reageren op vervelend gedrag. Als jouw kind dit langere tijd heeft, kan je kind hier last van krijgen. Minder vrolijk, niet zoveel plezier in dingen, sneller van slag. Het kan helpen om te kijken hoe je jouw kind kunt helpen om weerbaarder te worden.

Weerbaarheid: wat is dat eigenlijk?

Veel ouders willen dat hun kind weerbaar is. Weerbaarheid is een breed begrip: het gaat niet alleen over voor jezelf opkomen, maar ook over hoe je met situaties omgaat. Wij noemen kinderen weerbaar als ze voor zichzelf opkomen vanuit respect voor zichzelf en de ander.

Weerbaarheid gaat verder dan voor jezelf opkomen. Het gaat ook over emoties herkennen, jezelf herpakken bij tegenslag, feedback zien als iets wat je helpt, positief denken.

Checklist: is mijn kind weerbaar genoeg?

Hoe weet je of je kind wel of niet weerbaar is? Aan deze signalen kun je merken dat je kind onvoldoende weerbaar is:

  • Geen ‘nee’ durven zeggen als het iets niet wil.
  • Niet weten te reageren op vervelende opmerkingen, grapjes, pestgedrag.
  • Van slag zijn als de ander iets negatiefs over hem zegt.
  • Anderen vaak voor laten gaan, ten koste van zichzelf.
  • Geen hulp durven te vragen aan anderen.
  • Thuis duidelijk een eigen mening hebben, maar dit niet durven buitenshuis.
  • Dingen persoonlijk aantrekken, zoals een correctie of grapje.
  • Weinig vertrouwen in zichzelf, negatieve gedachten hebben, zoals ‘Ik kan het niet’.
Zelfvertrouwen als basis voor weerbaarheid

Of je kind weerbaar is, heeft vaak te maken met zijn zelfbeeld en overtuigingen. De meeste kinderen weten wel hoe je ‘nee’ zegt, maar kunnen denken dat de ander hen dan niet meer aardig vindt of dat de juf boos wordt als je niet samen wilt spelen. Als je in jezelf gelooft en weet dat jij goed genoeg bent, laat je dat zien en kom je voor jezelf op.

Lees ook: Mijn kind heeft weinig zelfvertrouwen.

Tips waarmee je jouw kind helpt om weerbaarder te worden

Hieronder vind je een aantal tips die je kunt gebruiken voor jouw kind:

  • Vergroot het zelfvertrouwen van je kind. Zodat je kind voor zichzelf durft op te komen. Geef je kind verantwoordelijkheden, laat het zichzelf complimenten geven met de Trots-pot, leer het positief te denken. Meer tips positief zelfbeeld kind.
  • Leer je kind zichzelf sterk te voelen door stevig te staan. Je houding heeft invloed op je gevoel. Als je er slapjes bij staat, voel je je al snel onzeker. Laat je kind voor de spiegel zien hoe het overkomt als hij stevig staat. Voeten een beetje uit elkaar, rechtop, hoofd omhoog, armen in de zij (leuk spelletje: is je kind nog om te duwen?).
  • Laat je kind zoveel mogelijk zelf tot oplossingen komen. Stel vragen zodat je kind zelf leert nadenken en het zich kan redden als jij er niet bij bent. Zoals: ‘Hoe laat je merken dat je het niet leuk vindt?’, ‘Wat kun je doen?’. Bekijk de poster oplossingsgerichte vragen.
  • Oefen met rollenspellen hoe je voor jezelf opkomt. Is er iets gebeurd wat je kind niet leuk vond? Speel het uit, maak er een filmpje van en bekijk dit samen. Of doe alsof, speel hoe je assertief reageert en laat je kind dit ervaren.
  • Bedenk samen een zin die jouw kind kan zeggen om voor zichzelf op te komen. ‘Stop, hou op’ werkt vaak niet, daarom kan het helpen om een krachtige zin paraat te hebben waarmee jouw kind zijn grens aangeeft. Bijv. ‘Ik vind het niet meer leuk, stop ermee’, ‘Hou op!’, ‘Hoe zou je het vinden als ik het bij jou deed?’.
  • Leer je kind zijn schouders ophalen en dingen van zich af te laten glijden. Letterlijk je schouders ophalen en diep zuchten, kan helpen om dingen los te laten. Als jouw kind daarbij nog een zin zegt zoals ‘Boeiend’, laat hij zien dat hij zich vervelende opmerkingen niet aantrekt.
  • Vraag jouw kind regelmatig naar zijn mening. Zo leert je kind zich te verwoorden en te communiceren wat het wel en niet fijn vindt. Als je ergens over praat of iets ziet op internet, kun je vragen: ‘Wat vind jij daarvan?’ of ‘Wat zou jij doen?’.
Wanneer laat ik mijn kind een weerbaarheidstraining doen?

Als je merkt dat jouw kind onvoldoende weerbaar is en daar last van heeft, kan een weerbaarheidstraining helpen. Je kind leert zelfrespect uit te stralen, voelt zich zeker door positieve gedachten over zichzelf en oefent met reageren op lastige situaties. Zoals: wat je kunt zeggen als je niet mee mag doen, hoe je reageert op iemand die zegt dat jij niet hard kunt rennen, hoe je vriendelijk ‘nee’ zegt als je iets niet wilt en nog veel meer.

Lees ook: Wanneer een weerbaarheidstraining voor mijn kind?

Lees meer
Weerbaarheidstraining kind

Wil je jouw kind graag weerbaarder leren worden? Dat is mogelijk met de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar. Of de individuele training Apesterk.

Gratis poster 8 Tips voor meer weerbaarheid
8 Tips voor meer weerbaarheid
Mijn kind heeft weinig zelfvertrouwenMijn kind vergelijkt zich met anderen