Mijn kind trekt zich alles aan

19 January 2017

Heb jij een gevoelig kind wat soms moeilijk dingen van zich af kan zetten? Bijvoorbeeld als iemand iets onaardigs heeft gezegd of als de hond van de buren is doodgegaan? Aan de ene kant wil je jouw kind ruimte geven voor zijn emoties, anderzijds wil je hem ook graag leren hoe het zich vrolijker kan voelen. Hoe pak je dit aan? Je leest het in dit blog.

Als je kind moeilijk dingen van zich af kan zetten

Maken sommige dingen op jouw kind extra indruk en merk je dat het daardoor sneller van slag is? Bijvoorbeeld:

 • De juf is in de klas boos uitgevallen en je kind denkt dat de juf boos is op hem.
 • Een klasgenoot heeft tegen je kind gezegd dat hij niet hard kan rennen.
 • Je kind heeft fouten gemaakt bij een toets en blijft hierover piekeren.
 • Het vriendje of vriendinnetje van je kind speelt ineens met een ander kind.
 • Je kind heeft in een filmpje iets gezien wat het onrechtvaardig vindt.

Eigenlijk neemt jouw kind dingen juist heel serieus en dat is een kwaliteit. Het kan een valkuil worden als je kind er zoveel aandacht aan geeft, dat het groter wordt in zijn beleving.

Een gevoelig kind

Gevoelige kinderen ontvangen meer signalen over sfeer en emoties van anderen. Ze voelen extra veel. Hierdoor zijn ze zorgzaam en meelevend, creatief en hebben ze oog voor detail.
De lastige kant kan zijn dat je kind sneller geraakt is door wat er om hem heen gebeurt. Daar gaat veel energie naartoe en dat kan leiden tot extra prikkelbaar zijn. Je kind zou kunnen leren om te kiezen waar het zijn aandacht aan geeft en welke dingen het loslaat.

Tips waardoor jouw kind dingen makkelijker loslaat

Als je vaak en snel geraakt wordt, gaat daar veel energie naartoe en houdt je kind minder energie over voor andere dingen. Daarom is het goed om te leren welke dingen je aandacht wilt geven en welke dingen je laat gaan. Met deze tips help je jouw kind hierbij:

 • Maak je kind bewust van zijn gedachten. Zijn het gedachten die je verder helpen of voel je je daardoor juist meer in de put? Je kunt je kind de vraag stellen: ‘Helpen deze gedachten om je goed te voelen?’. Zo niet, dan kun je met je kind zijn gedachten opschrijven en bijvoorbeeld in de prullenbak gooien. Of samen gedachten bedenken die wel helpen.
 • Schud nare dingen van je af. Doe dit letterlijk door ieder lichaamsdeel uit te schudden. Kies om de beurt welk lichaamsdeel je uitschudt en benoem dat jullie eens even al die nare dingen van je gaan afschudden.
 • Leer je kind relativeren. Hiervoor kan de vraag ‘Wat is het ergste wat kan gebeuren?’ goed helpen. Praat hierover door, waarschijnlijk worden dan al een hoop zorgen weggenomen. Lees hier meer.
 • Laat je kind zijn fantasie gebruiken om een soort onzichtbaar schild voor te stellen dat om hem heen zit. Dit schild beschermt je voor vervelende dingen. Je kunt zelf kiezen wat je wel en niet toelaat.
 • Help jouw kind ontspannen. Hier vind je vijf manieren om te ontspannen. Je kunt samen met je kind een ‘Chillkaart’ maken en daarop dingen zetten die jouw kind helpen om zich goed te voelen.
 • Leg uit dat je zelf kunt kiezen waar je je aandacht op richt. Kijk je naar het negatieve, dan wordt het meer, want wat je aandacht geeft, groeit. Probeer iets anders te gaan doen of te denken aan een fijne herinnering.
 • Neem elke dag een ‘vertelmoment’, waarin je kind kan vertellen waar het over nadenkt of mee zit. Stimuleer je kind om moeilijke dingen waar het mee zit, te bewaren tot dit moment. Zo leert je kind om zijn zorgen uit te stellen en afleiding te zoeken.

In boek Leer kinderen omgaan met verandering, stress en angst vind je leuke werkbladen en manieren om jouw kind te helpen omgaan met zijn emoties.

Lees meer
Maak gratis kennis

Wil je jouw kind weerbaarder leren worden, zodat het zich fijner voelt? Laat je kind dan meedoen met de weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar of kies voor de individuele training Vrolijk als een Dolfijn.

Bel 085-4017182 of stuur een e-mail voor meer informatie.

Mijn kind trekt zich alles aan
4.4 door 15

Mijn kind heeft verlatingsangstAngst voor een spreekbeurt
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Mijn kind trekt zich alles aan
4.4 door 15

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...