8 Manieren waarmee jij jouw kind helpt minder te piekeren

07/01/2016

Maakt je kind zich vaak zorgen over dingen die het moeilijk vindt en piekert het veel? Zegt het dat zijn hoofd zo vol zit? Komt je kind slecht in slaap doordat het ligt te piekeren? Piekeren komt veel voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Wanneer wordt piekeren een probleem en hoe kun je je kind helpen minder te piekeren? Je leest het in dit blog.

Is het normaal dat mijn kind piekert?

Je kind mag best eens balen of zich zorgen maken over dingen die het moeilijk vindt. Het zou onrealistisch zijn om altijd positief te denken. Piekeren komt veel voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Je kind beseft steeds meer wat er om hem heen gebeurt in het dagelijks leven en kan bijvoorbeeld gaan nadenken over de dood.

Mijn kind piekert veel

Kinderen gaan vaak piekeren als ze minder goed in hun vel zitten. Bijvoorbeeld als het op school niet zo makkelijk gaat, het kind vaak niet mee mag doen, opa of oma overlijdt. Als je kind veel dingen heeft die niet makkelijk gaan of zelfs vervelend zijn, kan het even uit balans raken. En een periode hebben dat het minder vrolijk is en piekert. Ook als je kind gevoelig is, kan het meer blijven zitten met dingen en veel nadenken.

Wanneer wordt piekeren een probleem?

Piekert je kind zo nu en dan en ligt het soms wakker? Dit hoeft niet meteen reden tot zorg te zijn, het hoort bij de ontwikkeling. Zie je dat je kind langere tijd niet lekker in zijn vel zit en wordt belemmerd door zijn piekeren? Bijvoorbeeld als je kind wakker ligt van school en ’s morgens met buikpijn de deur uitgaat. Mogelijk heeft je kind dan ergens last van en kan het wat hulp gebruiken om de baas te worden over zijn gedachten.

8 Manieren om je kind te helpen minder te piekeren

Want dat is belangrijk: dat je kind ervaart dat het zijn gedachten aan en uit kan zetten. De baas is over wat hij denkt. En soms ‘stop’ tegen zijn piekergedachten kan zeggen. Bekijk samen eens deze poster of gebruik onderstaande manieren om je kind te helpen grip te krijgen op het piekeren:

  • Neem een piekerkwartiertje. Om van je piekergedachten af te komen, moet je ze eerst (her)kennen en accepteren. Je kind kan bepalen er even over te piekeren en daarna zijn aandacht te richten op andere dingen.
  • Pieker alleen als het echt helpt. Stel je kind de vraag: ‘Kun je er nu iets aan veranderen?’. Dan kan je kind dat gaan doen. Meestal zal het antwoord ‘nee’ zijn en dan heeft het geen zin om te piekeren en moet je soms ‘stop’ tegen jezelf zeggen.
  • Richt je aandacht op fijne dingen. Laat je kind denken aan fijne dingen door te vragen naar iets waar het zin in heeft of een leuke herinnering zoals de vakantie. Vraag door op de details: ‘Wat deed je toen?’, ‘Hoe zag het eruit?’, ‘Wat was het weer?’.
  • Gooi je piekergedachten in de prullenbak. Vraag je kind eerst of hij er iets aan kan veranderen waar hij over piekert. Zo niet, dan kan je kind ze letterlijk uit zijn hoofd zetten door ze op te schrijven en weg te gooien.
  • Bespreek samen de dag. Bijvoorbeeld na het eten of voor het slapen gaan. Vraag naar de dingen die leuk waren en de vervelende dingen die je kind heeft meegemaakt. Zit je kind nog ergens mee? Schrijf het op en zeg dat jullie het er morgen over kunnen hebben als je kind dat wil.
  • Maak moeilijke dingen behapbaar door ze in kleine stukjes te delen. Zit je kind in over iets dat hij moeilijk vindt, bijvoorbeeld een rekentoets of spreekbeurt? Ga het samen in kleine stapjes verdelen, zodat het overzichtelijk wordt voor je kind.
  • Zoek positieve afleiding voor het slapengaan. Doe samen een spelletje, lees je kind voor of laat je kind jou voorlezen. Doe liever geen drukke dingen, hier wordt je kind juist wakker voor.
  • Gebruik je verbeelding. Kinderen hebben vaak veel fantasie. Zeg tegen je kind dat het zijn eigen wereld kan maken in zijn gedachten. Dat hij zelf kan bepalen waar hij aan denkt: een piekerwereld of zijn eigen wereld met allemaal bijzondere dieren en dingen die in het echt niet eens bestaan.

Lees meer
Help je kind positief te leren denken

Positief denken op momenten dat je piekert is niet eenvoudig en lukt meestal niet van de één op de andere dag. Je kind leert dit door zijn piekergedachten te herkennen en veranderen in positieve, helpende gedachten.

Heeft jouw kind hier wat hulp bij nodig? Kijk dan of de weerbaarheidstraining iets is voor jouw kind.

Download gratis de tips
Buig je piekergedachten om
Poster: Sociale vaardigheden 6-12 jaarPoster: Jouw kind weer rustig in 3 stappen