Mijn kind is snel van slag

07/04/2016

Merk je dat je kind snel geraakt is als er iets vervelends gebeurt? En er later nog mee bezig kan zijn? En dat terwijl de situatie in jouw ogen eigenlijk helemaal niet zo groot was. Misschien vraag je je af hoe je kind hierbij kunt helpen: aan de ene kant mogen zijn emoties er zijn, aan de andere kant wil je ook dat je kind het weer kan loslaten. Hoe pak je het aan? Je leest het in dit blog.

Omgaan met vervelende gebeurtenissen

Ieder kind krijgt in zijn leven te maken met vervelende gebeurtenissen. Pesten, verhuizen, getuige zijn van een verkeersongeluk, ouders die scheiden, de dood van je huisdier, naar het ziekenhuis moeten. En dan zijn er natuurlijk ook nog de dagelijkse ‘narigheden’ waar je mee om moet zien te gaan. Zoals niet uitgenodigd worden op een feestje, je sleutels kwijt zijn, ruzie gehad hebben, onverwachts een toets krijgen. Het ene kind kan zich makkelijker herpakken dan het andere kind. Waar heeft dit mee te maken?

Het ene kind meer van slag dan het andere

Dit heeft te maken met een aantal factoren:

 • Karakter: als je kind gevoelig is, heeft het meer tijd nodig om dingen te verwerken en zal het sneller van slag zijn.
 • Zelfbeeld: als je kind denkt dat hij geen invloed heeft op wat hem overkomt en het toch niet uitmaakt wat hij doet, kan het langer blijven hangen in zijn nare gevoelens. Als je kind denkt dat het moeilijke situaties aankan en ideeën gaat bedenken voor een oplossing, zal het zich makkelijker kunnen herpakken.
 • Steun van de omgeving: het helpt je kind om makkelijker met moeilijke situaties om te gaan als het begrepen en gesteund wordt door de mensen om hem heen.
 • Copingstrategieën: coping is hoe je met de alledaagse, moeilijke dingen omgaat. Tussen de 6 en 12 jaar leren kinderen steeds beter hun eigen gedrag aan te passen in een situatie die vervelend is en op zoek te gaan naar oplossingen. Vanaf 9 jaar kunnen kinderen terugdenken en vooruitdenken en daardoor gaan piekeren.

Gevoelig of hoogsensitief?

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is een term die vaak wordt gebruikt voor kinderen die extra gevoelig zijn. Bijvoorbeeld voor sfeer, emoties, pijn, geuren, geluiden, smaak, kleding met naden. Hoogsensitiviteit is geen stoornis en ook geen diagnose. Het kan wel verklaren waarom je kind heftiger reageert op bepaalde dingen dan andere kinderen.

Tips waarmee jij jouw kind kunt helpen

Hieronder lees je een aantal tips waarmee jij je kind kunt helpen om zich te herpakken in situaties dat het van slag is:

 • Wees allereerst begripvol en laat je kind merken dat je hem begrijpt. Dit kun je doen door je kind serieus te nemen in wat het vertelt en te benoemen hoe het zich voelt. Stel open vragen aan je kind en benoem dat het lastig moet zijn voor je kind. Dit kan al genoeg zijn voor je kind om het weer los te kunnen laten.
 • Vraag je kind waar het behoefte aan heeft: wil het met jou erover praten, even alleen zijn of iets gaan doen? Je kunt vragen: ‘Hoe kan mama of papa jou hierbij helpen zodat je je weer fijn voelt?’. Geef je kind even de tijd om alleen te zijn, als het dit nodig heeft.
 • Bedenk samen met je kind een manier om zijn emoties en nare gedachten kwijt te kunnen. Laat je kind een emotiedoosje knutselen waarin het briefjes kan stoppen met hoe het zich voelt, koop een zorgenmonster of laat je kind zijn piekergedachten opschrijven en weggooien.
 • Laat je kind even lekker bewegen om zijn emoties te ontladen. Een rondje rennen, springtouwen, badminton spelen, fietsen. Door te bewegen, wordt er door de hersenen endorfine aangemaakt: een stofje waardoor je je goed voelt.
 • Is je kind aan het piekeren? Stel de vraag: ‘Kun je er nu iets aan veranderen?’. Als dit een ‘nee’ is, heeft het ook geen zin om erover te piekeren. Probeer te denken aan leuke momenten en fijne herinneringen. Lees hier meer tips voor als je kind vaak piekert.
 • Wees voorspelbaar en bied overzicht en structuur. Kinderen die snel van slag zijn, kun je onzekerheid besparen door duidelijk te zijn over wat er gaat gebeuren en wat er wordt verwacht van je kind.
 • Geef je kind een uitlaatklep, waardoor het zich kan ontspannen. Dit kan in de vorm van een sport of hobby, maar bijvoorbeeld ook door een rondje te lopen of een warme douche te nemen.
 • Sluit samen voor het slapen gaan nog even de dag af. Zijn er nog dingen waar je kind mee zit, waarover het wil vertellen? Slaapklets is een handig boekje wat je hierbij kunt gebruiken.

Lees meer
Wil jouw kind zich sterker en vrolijker voelen?

Laat je kind een weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar doen.

Zelfvertrouwen door loslatenZo help je jouw kind als het heel boos is