Zelfvertrouwen door loslaten

29/03/2016

Je kind wordt niet geboren met zelfvertrouwen. Het zelfvertrouwen groeit door ervaringen die je kind opdoet. De basis hiervoor wordt al gelegd op jonge leeftijd, als je kind gaat ontdekken dat het zelf dingen kan. En daarvoor heeft het ruimte van jou nodig. Laat jij je kind ervaren of wil je hem graag behoeden voor vervelende momenten? Lees in dit blog tips om je kind zelfvertrouwen te geven.

Ruimte krijgen om te ontdekken

Vanaf de babytijd is je kind de wereld aan het ontdekken. Hij kruipt overal heen, stopt alles in zijn mond, bekijkt het spel van andere kinderen, test hoe papa of mama reageert op zijn gedrag. In de peutertijd gaat dit nog een stapje verder. Je kind is motorisch verder ontwikkeld en kan steeds meer zelf. Hij ontdekt dat het een eigen persoontje is die dingen wel en niet wil (‘nee!’) en krijgt behoefte aan zelfstandigheid (‘zelf doen’). Juist deze fase is belangrijk voor het zelfvertrouwen van je kind. Op de basisschool ontwikkelt je kind zich in een snel tempo verder. Ook dan heeft je kind het nodig om te mogen laten zien wat het kan.

Je kind (onbewust) ontmoedigen in zijn zelfvertrouwen

Op jonge leeftijd de ruimte krijgen om te experimenten, is van invloed op het zelfvertrouwen van je kind. Peuters die niet zonder mama of papa durven of teveel door hun ouders worden beschermd, kunnen minder succeservaringen opdoen dat hen iets lukte. Dit is ook het geval als je je kind steeds vertelt wat het moet doen en hoe het iets moet doen. Je kind leert dan niet zelf nadenken. Sterker nog, je kind krijgt het gevoel dat hij het zelf nog niet kan en wordt onzeker.

Passieve houding door weinig zelfvertrouwen

Kinderen met weinig zelfvertrouwen denken dat zij geen invloed hebben op hoe een situatie verloopt. Dingen overkomen je en het maakt toch niet uit wat je doet. Dit beeld wordt bij je kind bevestigt als het niet wordt uitgedaagd om zelf na te denken. Je kind krijgt een passieve houding en neemt weinig initiatief. Je kind geeft snel op als iets niet lukt.

Meer zelfvertrouwen met deze 9 tips

Vind jij het lastig om je kind los te laten? Neem je je kind graag van alles uit handen? Mogelijk kunnen deze tips je dan helpen:

  • Laat je kind zelf doen wat het zelf kan en neem dit niet uit handen. Blijf op de achtergrond om je kind te helpen als het nog niet zo goed lukt. Laat je kind het eerst zelf proberen en vraag dan ‘Zal ik je even helpen?’.
  • Geef je kind de ruimte om zoveel mogelijk zelf tot oplossingen komen. Om je kind hierbij te helpen, kun je de volgende vragen stellen: ‘Hoe ga je dat doen?’, ‘Wat ga je als eerste doen?’ en ‘Hoe kan mama of papa je daarbij helpen?’.
  • Vanaf 6 jaar kun je je kind zakgeld geven. Je kind mag zelf bepalen wat het met dit zakgeld doet. Hiermee geef je je kind onbewust vertrouwen en je kind zal zich ‘groot’ voelen. Ook handig om je kind met geld te leren omgaan.
  • Laat je kind meehelpen met huishoudelijke taken. Kinderen krijgen zelfvertrouwen als zij iets voor anderen kunnen betekenen. Geef daarom taken die niet alleen hem zelf aangaat, maar het hele gezin.
  • Grijp alleen in bij gevaarlijke situaties en geef je kind de ruimte het eerst zelf op te lossen. Heeft je kind ruzie met een ander kind, gooit het zijn drinken per ongeluk om, krast zijn zusje op zijn tekening? Wacht even en kijk hoe je kind het gaat oplossen. Hier leert je kind meer van dan als jij vertelt hoe het moet.
  • Ga er niet tegenin als je kind zegt ‘ik kan het niet’, maar benoem het gevoel van machteloosheid/boosheid van je kind. Lees hier meer tips.
  • Behoed je kind niet voor teleurstelling, maar help hem hiermee om te gaan. Teleurstellingen horen bij het leven en daarom is het juist nodig dat je kind af en toe flink teleurgesteld is, zodat het hiermee leert omgaan. Lees hier meer tips.
  • Heb je vaak de neiging om advies te geven aan je kind? Vraag je kind dan ‘Ik weet wel iets, mag ik je erbij helpen?’. Zo laat je de verantwoordelijkheid bij je kind en zal je kind ook sneller geneigd zijn om er iets mee te doen. Wil je het kind het niet horen? Slik je woorden dan in en laat je kind het eerst zelf oplossen.
  • Lost je kind iets in jouw ogen helemaal niet handig op? Wees voorzichtig met je uitspraken hierover. Vertel dat je kind zijn best gedaan heeft om het op te lossen, alleen dat je ziet dat dit niet werkt. Hoe zouden jullie het samen kunnen oplossen?

Lees meer
Jouw kind meer zelfvertrouwen?

Laat je kind een training zelfvertrouwen 4-7 jaar of training zelfvertrouwen 8-12 jaar doen.

Mijn kind voelt zich achtergesteldMijn kind is snel van slag