Meer zelfvertrouwen door zelf doen

07/01/2014

Het kan een hele uitdaging zijn om als gezin op een schooldag rustig de dag te starten: je kind wakker maken, zorgen dat het zijn gezicht wast, samen ontbijten, brood smeren, tas inpakken, tandenpoetsen, jas en schoenen aan.. Voordat je kind goed en wel op school zit, heb je er heel wat handelingen op zitten. Jij bent als ouder druk bezig je kind te helpen bij de dingen van elke dag. En je kind?

“Ik help je wel even”

Veel ouders die in mijn praktijk komen, vertellen mij dat zij hun kind bij veel dingen moeten helpen. Schoenen aantrekken, herinneren aan de gymtas, vertellen hoe je kunt reageren op het meisje dat zegt dat je niet mee mag spelen.
Als volwassenen hebben we regelmatig deze neiging om onze kinderen ‘even te helpen’. Dit is heel begrijpelijk, je ziet je kind worstelen met zijn schoenen en jij strikt zijn veters wel even voor hem. Bovendien heb je niet altijd de tijd om te wachten tot je kind zelf heeft bedacht hoe hij het wil aanpakken. En dat terwijl kinderen zelf boordevol goede ideeën zitten!

De invloed van autonomie op het zelfvertrouwen

Als ouder gun je het je kind dat het gelukkig is, zelfvertrouwen heeft, dat het zichzelf durft te zijn. Autonomie, je kind ruimte geven om te laten zien dat hij het zelf weet en kan, is van grote invloed op het zelfvertrouwen van je kind. Het is de basis: je kind ervaart dat hij het zelf kan en zijn ouders vertrouwen hebben in wat hij weet, kan en doet. Wat kun jij als ouder doen?

  • Laat je kind zijn eigen kleding kiezen en zichzelf aankleden. Leg alle kleding in combinaties in de kast (bijvoorbeeld een broek en twee bijpassende truien) of laat je kind kiezen uit twee kledingsetjes.
  • Laat je kind zelf de wekker zetten of zet ’s avonds samen de wekker voor de volgende dag. Jij hoeft je kind niet wakker te maken, je kind komt zelf uit bed zodra de wekker gaat.
  • Maak je kind verantwoordelijk voor zijn ochtendritueel: opstaan, aankleden, wassen, ontbijten, tandenpoetsen, tas inpakken. Gebruik een kookwekker of ander signaal. Jij geeft aan om welke tijd jullie vertrekken, binnen die tijd kan hij alles zelf doen.
  • Geef je kind huishoudelijke klusjes. Bij een klusje mag je kind zelf weten hoe hij dit aanpakt.Jij geeft de opdracht tafel dekken, je kind bepaalt hoe de tafel gedekt wordt.
  • Geef je kind de verantwoordelijkheid over een huisdier. Laat je kind zelf een plan maken voor de verzorging van het huisdier (hoe vaak en wanneer eten, drinken, schoonmaken) en bedenk samen hoe hij dit plan kan gaan uitvoeren (welke benodigdheden, vaste tijd eten?).
  • Stimuleer je kind om zelf na te denken als het jou een vraag stelt of met een probleem komt: ‘Wat denk jij?’, ‘Hoe denk jij dat het zit?’, ‘Hoe zou jij dit aanpakken?’. Lees hier meer over hoe je jouw kind kunt stimuleren zelf na te denken.
  • Laat kinderen in een conflict zelf nadenken over een oplossing: ‘Hoe kunnen we dit oplosssen?’. Als ze hier niet uitkomen, kun je helpen met ‘Stel, dat’-vragen: ‘Stel, dat je … doet, hoe zou dat dan zijn voor …?’ en ‘Zou je het fijn vinden als een ander dat bij jou doet?’.

Laat je inspireren door de creativiteit van je kind!

Natuurlijk ben jij er als ouder ook om je kind bij te sturen en te helpen bij dingen die het nog niet weet of kan. Doe dit met respect naar je kind: ‘Ik heb hier wel een idee over, vind je het goed als ik je hierbij help?’ of ‘Zou je het misschien zo kunnen proberen?’.
Doordat jij je kind vraagt hoe hij erover denkt, wat zijn oplossing is, voelt hij zich serieus genomen en is hij sneller bereid om zelf actie te ondernemen.

Lees meer
Meer zelfvertrouwen voor jouw kind?

Merk jij dat je kind onzeker is? Wil je graag dat je kind zelfstandiger wordt en meer durft? Dan is Apetrots of de training zelfvertrouwen kind 4-7 jaar of training zelfvertrouwen 8-12 jaar iets voor jouw kind. Neem dan contact op en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek!

Wat wil jij ontdekken over het gedrag van je kind?