Mijn kind voelt zich achtergesteld

17/03/2016

‘Dat is niet eerlijk!’. ‘Waarom hij wel en ik niet?’. ‘Ik krijg altijd de schuld’. Deze uitspraken heb je vast wel eens gehoord van je kind. Je kind kan er flink boos over worden of zich verdrietig en alleen voelen. Maak jij regelmatig mee dat je kind zich achtergesteld voelt? Lees dan eens de tips in dit blog om je kind hiermee te leren omgaan.

Waar komt dit achtergestelde gevoel vandaan?

Als je kind zich vaak achtergesteld voelt en jaloers is, kan dit met meerdere dingen te maken hebben:

 • Je kind heeft weinig zelfvertrouwen. Als je kind zich onzeker voelt of zelfs minderwaardig, gaat het zichzelf steeds vergelijken met de ander en zoekt het naar bevestiging dat hij wordt benadeeld.
 • Je kind vindt het moeilijk om met teleurstellingen om te gaan.
 • Je kind heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel en kan er slecht tegen als regels en afspraken niet worden nagekomen. Of als hij denkt dat het niet zo is gegaan als het hoort.
 • Je kind gedraagt zich vaak lastig en kan hierdoor het gevoel krijgen dat de mensen in zijn omgeving meer houden van het andere kind, wat minder problemen heeft.

Waar denk jij dat het gevoel van achtergesteld worden bij je kind vandaan komt?

Wat je kind kan leren in het omgaan met jaloezie gevoelens

Volwassenen vinden jaloezie vaak slecht en negatief. Toch kent iedereen wel eens gevoelens van jaloezie. En hier is ook niets mis mee: jaloezie helpt je kind om voor zichzelf op te komen en rekening te houden met anderen. Je kind moet echter wel leren omgaan met deze gevoelens. Daarvoor is het nodig dat je kind leert zichzelf meer te waarderen en makkelijker om kan gaan met teleurstellingen.

Tips om je kind te helpen als het zich achtergesteld voelt

Voelt jouw kind zich vaak achtergesteld en wil je hem helpen om hiermee om te gaan? Lees dan onderstaande tips:

 • Erken het gevoel van jaloezie wat je kind ervaart. Ook al is de jaloezie in jouw ogen onterecht, je kind voelt het wel zo. Zeggen dat het wel eerlijk was, maakt je kind juist meer boos, koppig of verdrietig. Het helpt wel om even te zeggen: ‘Ik snap dat je je boos voelt, want je vindt het niet eerlijk’. Eventueel kun je terugdenken aan momenten dat jij je jaloers voelde om zo begrip te krijgen voor je kind.
 • Vraag je kind hoe hij had gehoopt dat het zou gaan. Door hierover te praten, krijgt je kind inzicht in zijn gedachten en gevoelens. Als je hier begripvol op reageert, kan je kind zijn gevoel van teleurstelling makkelijker accepteren. Dus weer ‘Sjonge, dat moet wel heel vervelend voelen voor je’.
 • Laat je kind even zijn baalmomentje hebben. Het is prima als je kind even baalt, zo leert hij zijn gevoelens accepteren en kan hij het hierna weer loslaten. Vraag je kind: ‘Wat ga je doen om er even van te balen en je daarna weer fijn te voelen?’. Misschien helpt het je kind om even weg te lopen, op zijn kamer te spelen, een muziekje te luisteren, te knijpen in een stressballetje.
 • Geef bewust niet altijd evenveel. Het is juist belangrijk dat kinderen ook leren ermee om te gaan als de één een keer een iets groter stuk vlees heeft dan de ander of even wat meer aandacht krijgt. Als het maar bij iedereen op zijn tijd gebeurt en niet alleen bij één kind.
 • Heb met ieder kind af en toe een individueel momentje waarin je kind jouw aandacht heeft. Doe samen iets leuks, zoals koekjes bakken, een verhaal voorlezen, een hut bouwen.
 • Leer je kind zijn positieve kanten te zien. Als je je steeds met de ander vergelijkt, kun je geen gezond zelfvertrouwen ontwikkelen. Want er zijn altijd mensen om je heen die beter in iets zijn en meer hebben bereikt. Je wordt er blijer van als je van jezelf weet wat je goed kunt en wat je leuk vindt aan jezelf.
 • Laat je kind zich vergelijken met zichzelf. Is je kind jaloers op de ander omdat hij beter kan tennissen, mooier tekent, wel goed is in rekenen? Laat je kind dan nadenken over hoe hij nu rekent en een tijdje geleden. Dan zal je kind zien dat hij er beter in is geworden.
 • Leg de aandacht op de beleving in plaats van het resultaat. Hoe vond je kind het om dat schilderij te maken, spelletje te doen, stenen te zoeken? Je hebt niet veel aan het resultaat als je er geen plezier in hebt gehad of niet weet hoe je tot het resultaat moet komen.

Lees meer
Hulp waardoor jouw kind leert omgaan met jaloezie?

Wil je graag dat je kind leert omgaan met teleurstellingen en meer zelfvertrouwen krijgt? Laat je kind een weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar doen.

Poster: 5-Stappenplan lastig gedrag aanpakkenZelfvertrouwen door loslaten