Mijn kind durft geen 'nee' te zeggen

20/12/2018

Durft jouw kind geen ‘nee’ te zeggen als het iets niet wil? Is het meegaand en doet het wat de ander wil? En wil je jouw kind graag helpen om zichzelf te pleasen in plaats van anderen en leren hoe het ‘nee’ zegt? Lees dan snel verder voor tips.

Regelmatig komen er kinderen bij Apetrotse Kinderen met een groot hart voor anderen: lieve, zorgzame kinderen die ervoor zorgen dat anderen zich prettig voelen en geen conflicten willen. Voor deze kinderen is het vaak moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Heb jij ook zo’n gevoelig kind en vraag je je af waarom je kind niet gewoon ‘nee’ zegt?

Waarom durft mijn kind geen nee te zeggen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind het moeilijk vindt om nee te zeggen:

  • Je kind is bang om de ander te kwetsen en wil voorkomen dat de ander boos wordt.
  • Je kind wil er graag bij horen en wil niet afgewezen worden.
  • Je kind heeft weinig zelfvertrouwen en durft niet voor zichzelf op te komen.
  • Vanwege loyaliteit naar beide ouders kan het voor een kind van gescheiden ouders moeilijk zijn om zijn mening te geven, omdat het één van zijn ouders niet wil afvallen.

Wat er gebeurt als je kind geen nee durft te zeggen

Zolang je kind bezig is met de ander, is er minder ruimte voor hemzelf. Dit kost energie, is vermoeiend en kan ervoor zorgen dat je kind op andere momenten sneller boos, geïrriteerd of verdrietig reageert. Als je kind zich steeds aanpast, verliest het zichzelf en heeft het geen eigen mening meer. Het kan beïnvloedbaar worden en doen wat anderen willen.

Hoe we kinderen leren de ander een plezier te doen

Voor constructieve relaties is het nodig dat je kunt afstemmen op de gevoelens en behoeften van de ander. Misschien probeer je dat je kind mee te geven: ‘Anders wordt de mevrouw boos, hoor’ of ‘Dat vindt oma niet lief van jou’. En complimenteer je jouw kind als het sociaal gedrag laat zien: ‘Wat aardig van jou’.

Het risico hieraan is dat je kind besluit dat het gewaardeerd wordt als het de ander naar de zin maakt én dit gaat doen. Het kan dan helpen om deze opmerkingen te vermijden en de gevoelens en behoeften van je kind te benoemen.

Stiekem ben ik ook een pleaser!

Misschien herken jij jezelf in je kind en vind je het ook moeilijk om ‘nee’ te zeggen, omdat je het anderen graag naar de zin maakt. Dat is een mooie eigenschap en betekent dat je kunt afstemmen op de ander en vriendelijk en meegaand bent. Bij elke kwaliteit ligt er een valkuil op de loer. In dit geval: teveel de ander een plezier doen en jezelf te weinig. Om je kind te leren zichzelf te pleasen, kun je beginnen met dit zelf te gaan doen.

Tips om je kind te leren ‘nee’ zeggen als het iets niet wil

Hieronder vind je een aantal tips die je kunt gebruiken om thuis mee aan de slag te gaan en zelf je kind te helpen deze vaardigheid van jezelf een plezier doen, te ontwikkelen:

  • Help je kind onderscheid te maken tussen de ander en zichzelf. Vertel dat je kind niet voor de ander hoeft te zorgen, dat iedereen de taak heeft om eerst goed voor zichzelf te zorgen. Is de ander teleurgesteld als je ‘nee’ zegt, dan is het die ander zijn verantwoordelijkheid daarmee om te gaan.
  • Stimuleer je kind om een eigen mening te hebben. Stel regelmatig vragen aan je kind: ‘Wat vind jij daarvan?’, ‘Wat vind je prettig?’, ‘Hoe zou jij het willen?’.
  • Leer je kind te bedenken wat het zelf wil. De vraag: ‘Wat wil ik zelf?’ en ‘Hoe voel ik me daarbij?’ kunnen je kind helpen om af te stemmen op wat het zelf wil.
  • Help je kind overtuigend ‘Nee’ te zeggen. Als je kind twijfelachtig ‘nee’ zegt, zal de ander sneller doorzeuren of hem ompraten. Help je kind om stevig en rechtop te staan, de ander aan te kijken en met een duidelijke stem ‘Nee’ te zeggen.
  • Laat je kind uitleggen waarom het ‘nee’ zegt. Bijvoorbeeld: ‘Nee, ik speel vandaag liever alleen’ of ‘Nee, ik wil het graag mooi houden’. Dat zorgt voor meer begrip en acceptatie.
  • Geef je kind ruimte om er later op terug te komen. Als je kind achteraf spijt heeft omdat het ‘ja’ heeft gezegd, kan het helpen om een nadenkmoment te creëren voor zichzelf. En te zeggen: ‘Ik denk er even over na, je hoort het nog’.
  • Laat je kind een zin bedenken die hem helpt om ‘nee’ te zeggen. Je kind kan een zin tegen zichzelf zeggen die hem herinnert aan dat hij ‘nee’ mag zeggen. Bijvoorbeeld: ‘Ik mag nee zeggen’ of ‘Ik mag zeggen wat ik zelf wil’, ‘Ik mag doen waar ik blij van word’. Deze zin kun je ergens ophangen of kan je kind op een briefje schrijven en in zijn broekzak doen.
  • Reageer open op wat je kind aangeeft, zoveel mogelijk zonder oordeel. Dit helpt je kind om te durven zeggen wat het wil. Wacht even met jouw mening en laat je kind eerst vertellen, stel vragen. Lees meer: 10 Tips voor opbouwende communicatie met je kind.
  • Stimuleer een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen bij je kind. Een zelfverzekerde basis helpt je kind om voor zichzelf op te durven komen. Onder meer door je kind zelf tot oplossingen te laten komen, de gevoelens van je kind te erkennen, procesgerichte complimenten te geven. Lees meer: Een positief zelfbeeld stimuleren bij mijn kind.

Lees meer
Weerbaarheidstraining voor jouw kind?

Is jouw kind meegaand en durft het geen ‘nee’ te zeggen? Wil je het helpen meer voor zichzelf op te komen? Laat je kind een weerbaarheidstraining kind 4-7 jaar of weerbaarheidstraining kind 8-12 jaar doen.

Download de gratis poster ‘Nee zeggen’
Nee durven zeggen
Opbouwende communicatie met je kind – 10 tipsMijn kind wil altijd de beste zijn