Je kind leren omgaan met tegenslag

8 June 2017

Het liefst wil je dat je kind zich gelukkig en vrolijk voelt. Helaas is dit niet altijd het geval en krijgt je kind ook te maken met tegenslagen. Tegenslag hoort bij het leven en als je hier goed mee om kunt gaan, laat je je minder snel uit het veld slaan. Hoe help je je kind hierbij? Je leest het hier.

Tegenslagen horen bij het leven

Hoe je ook je best doet, je kunt je kind nooit helemaal behoeden voor tegenslag. Ieder kind krijgt te maken met tegenslagen, zoals: je step wordt gestolen, je ouders gaan uit elkaar, je verhuist naar een nieuwe plek, je ziet een ongeluk, je wordt niet uitgenodigd voor een feestje, je huisdier gaat dood. Sommige kinderen hebben zelfs voortdurend te maken met verdrietige omstandigheden, zoals ziekte of ouders in vechtscheiding.

Hoe je vaak je kind juist beschermt voor tegenslag

Je wilt je kind het liefst zo min mogelijk vervelende momenten laten meemaken. Daarom ben je vaak geneigd om je kind te beschermen:

 • Je roept: ‘Niet rennen, je gaat vallen hoor!’ als je kind op zijn slippers over straat rent, omdat je bang bent dat je kind zal vallen en pijn krijgt.
 • Je weet dat je kind graag met haar buurmeisje speelt, maar dat dit meisje niet altijd aardig doet tegen jouw kind. Daarom zeg je tegen je kind dat ze vandaag beter iemand anders kan kiezen om mee te spelen.
 • Je kind klimt in het klimrek en je roept steeds: ‘Voorzichtig, kijk uit’.
 • Je kind kiest kleding dat niet bij elkaar past en jij laat je kind wat anders aantrekken, omdat je bang bent dat het anders uitgelachen wordt.
 • Je oefent elke dag met je kind extra werk, omdat je niet wilt dat je kind een slecht rapport krijgt en daardoor onzeker wordt.

Gun je kind moeilijke momenten

Als je een beschermende ouder bent en het liefst voorkomt dat je kind iets vervelends meemaakt, dan loop je het risico dat je kind tegenvallers niet leert incasseren. Met als gevolg dat je kind snel van slag is als er iets vervelends gebeurt of niet weet hoe te handelen. Daardoor kan het onzeker en faalangstig worden, omdat het niet op zichzelf kan vertrouwen dat het moeilijke situaties aankan. Juist het meemaken van moeilijke momenten, helpt je kind uiteindelijk om sterker en zelfverzekerder te worden.

Tips om je kind te leren omgaan met tegenslag

Hieronder vind je tips om je kind te helpen tegenslagen te kunnen incasseren:

 • Wacht af en grijp niet direct in als je ziet dat je kind iets doet waarvan je denkt: dit gaat mis (tenzij er gevaar is). Als je je kind beschermt, leert het niet om te gaan met ongemak en pijn. Lopen heeft je kind ook geleerd met vallen en opstaan.
 • Erken je kind in zijn gevoel. Soms is het al genoeg om te laten weten dat je snapt hoe vervelend het is voor je kind: ‘Het is ook niet leuk’ of ‘Ik snap wel dat je heel erg baalt’.
 • Stimuleer je kind uiting te geven aan zijn gevoel. Te benoemen dat je ervan baalt, geeft opluchting en helpt om je sneller te kunnen herpakken. Geef je kind de ruimte om te balen door samen te zeggen: ‘Balen!’, ‘Ik vind het stom!’, ‘Jammer zeg!’.
 • Help je kind zijn eigen invloed te zien. In iedere situatie heb je een keuze hoe je omgaat met wat er gebeurt. De situatie kun je niet veranderen, wel hoe je er zelf mee omgaat: kies je voor rode, niet-fijne gevoelens of voor groene, fijne gevoelens?
 • Spreek vertrouwen uit in je kind. Zoek niet meteen een oplossing voor je kind of haal de teleurstelling weg, maar benoem dat je er vertrouwen in hebt dat je kind er zelf wel weer overheen komt. En dat jij er bent om je kind hierbij te helpen als dat nodig is.
 • Laat je kind zoveel mogelijk zelf een oplossing bedenken. Zo leert het zelf nadenken en ontwikkelt het meer zelfvertrouwen dan als je uitlegt hoe je kind iets kan aanpakken. Lees hier hoe je dit doet.
 • Wees geïnteresseerd in je kind. Als je de tijd neemt om te luisteren naar de alledaagse verhalen van je kind, is de kans groot dat je het na een tijdje ook hoort als je kind ergens mee zit. Je hoeft hier niet speciaal voor te gaan zitten, kinderen praten vaak juist makkelijker als je iets aan het doen bent: onderweg, tijdens het eten, met het spelen.
 • Laat zien hoe je zelf met tegenslag omgaat. Bijvoorbeeld als het eten is aangebrand of dat leuke, nieuwe shirtje is gekrompen, ga je dan bij de pakken neer zitten of zeg je: ‘Balen, maar we lossen het wel op’?

Een boekje met vrolijke werkbladen wat je kunt gebruiken om jouw kind hierbij te helpen, is: Leer kinderen omgaan met verandering, stress en angst.

Lees meer
Maak gratis kennis

Wil jij graag dat je kind makkelijker met tegenslagen om kan gaan? Laat het de training Vrolijk als een Dolfijn doen. Wil jij zelf tips? Dan is het Ouderpakket van twee sessies (dit kan ook via Skype) iets voor jou.

Bel 085-4017182 of stuur een e-mail voor meer informatie.

Je kind leren omgaan met tegenslag
4.6 door 34

Mijn kind is jaloers – 7 tipsMijn kind naar een andere school?
Volg ons op Facebook
Wij zijn Apetrots!

Contact

Heb je een vraag of wil je gratis kennismaken? Bel:

Je kind leren omgaan met tegenslag
4.6 door 34

085-4017182
Jouw kind ook Apetrots? Geef het op voor de training!
Jouw kind zelfverzekerd en weerbaar? Op maandag 12 november en donderdag 15 november start er een groepstraining voor 8-12 jaar! Je kind leert:
 • Hoe denk ik positief?
 • Wat wil ik zelf en wat voel ik?
 • Hoe kom ik voor mezelf op?
 • Hoe maak ik handig contact?
 • Hoe ontspan ik? En wat als ik boos ben?
 • En nog veel meer...